Tippek a környezettudatos nyaraláshoz

Ha az utazás során egyéni környezeti terhelésünket szeretnénk csökkenteni, akkor egyszerűen azt mondhatnánk, hogy a legjobb, ha nem utazunk vagy csak olyan helyre megyünk, ahova gyalog eljuthatunk. Mégis vágyunk arra, hogy lássunk, ízleljünk, érezzünk a saját bőrünkön tapasztaljuk meg milyen az, ha egy másik kultúrába látogatunk.

Ezért a hazai zöldszervezetek összegyűjtöttek pár egyszerű tippet, ami abban segít, hogy idén úgy lássunk világot, nyaraljunk, pihenjünk felhőtlenül, hogy közben a bolygót se zsákmányoljuk ki.

Hova és mivel utazzunk?

Ha csak pár nap szabadságunk van, válasszunk közelebbi, akár hazai úti célt, de ha mégis repülünk, a zöld szervezetek a fapados légitársaságokat javasolják, hiszen itt szerintük kevesebb az üresen maradt hely, több utas utazik együtt egy gépen, nincs „ingyenes” sok hulladékot termelő étkeztetés és a feladott poggyász külön díja is arra sarkall, hogy kevesebb holmit vigyünk magunkkal.

A szervezetek azt tanácsolják, inkább válasszuk a vonatot, pattanjunk biciklire, ha pedig autóval megyünk, osszuk meg útvonalunkat egy autómegosztó oldalon és menjünk többen, de a stoppolásról sem akarnak senkit lebeszélni. Gyalogoljunk, ahova lehet és taxi, turistabusz helyett használjuk a helyi tömegközlekedést, ami nem csak környezetkímélő és olcsóbb, hanem lehetőséget ad a helyiekkel való találkozásra.

 

Hol szálljunk meg?

A szervezetek javaslata szerint a luxusszálloda-láncok helyett támogassuk a helyi szállásadókat, így közvetlenül a helyi gazdaságot finanszírozzuk és az élmény is sokkal közvetlenebb. Bátrabbak kipróbálhatják a kanapészörfölést vagy az úgynevezett house sittinget, amikor valakinek a házára vagy házi állatára vigyázhatunk, de akár el is cserélhetjük otthonunkat egy másik családdal. Aki sátrazik, ügyeljen arra, hogy minden hulladékot magával vigyen.

Szállodából viszont érdemes a kifejezette zero waste hotelt keresni, de mindenhol jelezhetjük a recepción, hogy ne cseréljék naponta az ágyneműnket, törölközőnket. Használjuk saját fogkefénket, fogkrémünket és utasítsuk vissza az egyszer használatos, kis csomagolású termékeket.

 

Hogyan pakoljunk?

Ha először indulunk nyaralni érdemes próba pakolást tartani, egy héttel az utazás előtt, majd pár nap múlva szedjünk ki mindent és nagyjából a felét hagyjuk is otthon.

A ruhák és cipők legyenek összeillők, több funkciósak, és utazás közben jól jön a saját kulacs, amivel drasztikusan csökkenthető a műanyag palackok mennyisége, na meg egy doboz és evőeszköz készlet az éttermi maradékoknak, az utcán vásárolt ételeknek.

Legyen saját, többször használatos zacskónk, a tusfürdő helyett pedig inkább szappant vigyünk magunkkal, ez felvihető a repülőre és kisebb helyen is elfér. A zsebkendőnk legyen textil.

 

Mit (ne)vásároljunk?

Egzotikus tárgyakat (elefántcsont, korall stb.), mert amíg van kereslet, az orvvadászok és tolvajok nem hagynak fel a természet fosztogatásával. Kerüljük az olcsó, műanyag, haszontalan szuveníreket, valamint az előrecsomagolt snackeket, szendvicseket, édességeket. Az útikönyveket – ha csak egyszer használnánk - kölcsönözzünk a könyvtárból, ezekben általában térkép is van. De ma már számos, hasznos applikáció áll rendelkezésünkre, hogy ne tévedjünk el, de akár a helyiektől is kérhetünk útbaigazítást.  

 

Milyen programokra (ne)fizessünk be?

Kerüljük a kompakt, turistáknak szóló, előre gyártott élményeket és az olyan „kötelező” programokat, amelyek az élőlények kizsákmányolásával járnak, melyek különösen egzotikus országokban nagyon kecsegtetőek.

Ha nem saját szervezésben utazunk, válasszunk olyan utazási irodát, túraszervező céget vagy lehetőleg helyi túravezetőt, aki hozzánk hasonlóan felelős a témában és a gazdasági haszon mellett a tevékenysége környezeti és etikai hatásával is számol.

Kísérletezzünk bátran a helyi ízekkel, a „biztonságos” gyorséttermek helyett, és próbáljuk ki a helyi alapanyagokból készülő ételeket, idény gyümölcsöket, látogassunk el piacokra.

Aki kíváncsi saját utazásának karbon-lábnyomára, a https://travelandclimate.org/ oldalon kiszámíthatja!

 


Földrengés Görögországban

Földrengés Görögországban 

Erős földrengés rázta meg Kréta térségét, károkról nem érkezett jelentés.
Egzotikus kultúrák és természeti szépségek szigetén

Egzotikus kultúrák és természeti szépségek szigetén  

Felfedeztük Kína trópusi üdülőparadicsomát.
Még több kék zászlós strand Spanyolországban

Még több kék zászlós strand Spanyolországban 

A legtöbb, 164 zászlós strand a kelet spanyolországi Valencia tartományban található.
Különös fesztivál Linzben

Különös fesztivál Linzben 

Rendhagyó módon megélhető Linz város friss jövőstratégiája.
Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére 

Egy olasz mérnök nem kevesebbet javasol, mint hogy szó szerint megemeljék a süllyedő várost.
Ankara az UNESCO listáján

Ankara az UNESCO listáján 

Ankarát, Törökország fővárosát, hivatalosan is bejegyezték a világörökségi várományosi listára.
MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció

MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció 

Ahol a mennyország a Földre költözött.
Miskolc turizmusa: fontos küldőpiac a célkeresztben

Miskolc turizmusa: fontos küldőpiac a célkeresztben 

Tavaszi B2B workshop roadshow Bukarestben és Kolozsvárott.
Barangolás a „Fehér Lótusz” forgatási helyszínén

Barangolás a „Fehér Lótusz” forgatási helyszínén 

A gyönyörű Taorminában – ahol a Fehér Lótusz című amerikai filmsorozat második évada játszódik – minden olyan volt, mint vélhetően a forgatás idején.
A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat

A Maldív-szigeteken nem várják tárt karokkal az izraeli turistákat 

Április közepétől hivatalosan megtiltották az izraeli útlevéllel rendelkezők beutazását „válaszul az Izrael által a palesztin nép ellen elkövetett folyamatos atrocitásokra és népirtásra”, közölte a kormány.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.