Új fenntartható turisztikai fejlesztések Máltán

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed - tájékoztatta lapunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) és annak MICE-ért felelős egysége, a Conventions Malta komoly energiákat fektet fenntartható stratégiák megalkotásába, és azok oktatásába, népszerűsítésébe. A Conventions Malta szoros együttműködésben dolgozik a Global Green Events Ltd-vel, mely nemzetközi szervezet a fenntartható események specialistája. Tanácsadással, képzéssel és egyéb eszközökkel segíti a kormányzati szervek, a rendezvény ágazat szakemberei, szolgáltatói, a PCOk, DMCk és más szervezők munkáját, hogy azok megvalósíthassák fenntarthatósági törekvéseiket.

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed. Ennek során kiválasztották azokat a kulcsfontosságú területeket, amelyekre összpontosítani kell, és amelyek a legnagyobb hatást érhetik el. A stratégia és akciótervek közös megalkotásán túl a Global Green Events a Conventions Maltaval együttműködik az oktatás terén is. A fenntarthatóság a máltai kongresszusi iroda egyik központi témája lett, nagy energiákat fektetnek a megfelelő képzésbe és a már megvalósult projektek népszerűsítésébe.

 

Az MTA már évek óta használja, az ECO-certified elismerést, aminek célja, hogy a máltai szállodák környezetbarát fejlesztéseit támogassa, értékelje. Az elismerést főként nagyobb szállodák birtokolják, de vannak kisebb, helyi vállalkozások, melyek példaértékű sikereket értek el.

Ilyen például a családi tulajdonban lévő Xara Lodge. Már régóta használják az akvapónia rendszert és termesztenek így fűszernövényeket, zöldségeket a szálloda tetején, és látják el vele a konyhát. A konyhai hulladékot is újrahasznosítják. A csoporthoz tartozó Xara Collection hamarosan egy új fenntartható projektet is beindít Xara Gardens néven. A Xara Lodge-al átellenes területen kialakított kertben a csoport vendéglátó egységeinek igénye és az újrahasznosított gazdálkodásra specializálódott mezőgazdasági szakemberek tudása együttesen alakítja a kínálatot. A fenntarthatóan termesztett zöldségek, növények adják majd az éttermeikben kínált fogások alapanyagát legyen szó akár a csoport legismertebb egységéről a Michelin csillagos de Mondionról, ami a Xara Palace hotel tetején található, Mdinában. A „farm-to-table" koncepciót szeretnék meghonosítani a szigeteken és a saját egységek ellátásán túl csoportok és rendezvények igényeit kiszolgálni, sőt terveik között szerepel csoportok fogadása és fenntarthatósági képzések és tanulmányutak szervezése.

A nagy, nemzetközi turisztikai vállalkozások között is találhatunk követendő példákat. Ilyen például a Westing Dragonara hotel, melynek tetejére telepített 1000 db napelemmel több mint 600 tonna karbonkibocsátást spórolnak meg évente. A szálloda egyébként a Nature Trust és a St. Joseph's Home támogatója, így nem csak környezetvédelmi, de társadalmi felelősségvállalása is kiemelkedő. A szálloda rendelkezik az MTA Eco-certified díjával csakúgy, mint számos más hotel is a szigeteken (Corinthia Palace Hotel & Spa, Radisson Blue Resort St Julian's, The Palace Hotel, Grand Hotel Excelsior stb.)

Másik sikeres és jelentős helyi példa az öko túrák szervezésére szakosodott Malta Rural Tours és az Eco Marine Malta. Mindkét szervezet olyan programokat kínál, melyben a fenntarthatóság nem csak látnivalóként szerepel, hanem a résztvevők maguk is hasznos részeivé válhatnak a környezetvédelmi programoknak, legyen szó a delfinek életterének megmentéséről vagy helyi kistermelők életébe való bekapcsolódásról.


Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni

Kiderült, mikor érdemes repülőjegyet venni 

Ha tavasszal szeretnénk utazni, akkor közeli úti célra még vehetünk kedvező árú repülőjegyet.
Ausztria 2024-es turisztikai eredményei

Ausztria 2024-es turisztikai eredményei 

Ausztria számára 2024 különösen sikeres év volt a közép-kelet-európai piacokon.
Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik

Utazás Kiállítás 2025: Ciprus, ahol a kultúra és a természet találkozik 

Mutatós vendégszámok, az igazi profik ősszel indulnak a szigetre.
Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban

Járatlan utakon: felfedezésre váró úti célok Franciaországban 

Vajon szüksége van marketingre a világ egyik leglátogatottabb országának, amely több esetben az overtourismmal is küzd?
Túlzsúfoltság a velencei karneválon

Túlzsúfoltság a velencei karneválon 

Valentin nap hétvégéjén hatalmas tömegű turista áradat lepte el a velencei utcákat és hidakat újabb aggodalmakat keltve a helyiekben.
Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek

Jelentős vásárok Brnó-ban a világ szakembereinek 

A 2025-ös év ismét gazdagá vásárprogramot hoz a brnó-i vásárterületre, tele nagy jelentőségű eseményekkel különöző iparágak és egyéb szakterületek számára.
Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában

Kultúrális központ lehet a spanyol festő szülőháza Sevillában 

Kulturális központtá alakítaná Diego Velázquez (1599-1660) világhírű spanyol festő sevillai szülőházát az épületet megvásároló befektetői csoport.
Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni?

Melyik a jó választás? –10 °C-ban fagyoskodni vagy +16 °C-ban napfürdőzni? 

Az elsőt Budapesten mérik, a második pedig Málta szigetén a most jellemző hőmérséklet.
A jövő fesztiválja Bécsben

A jövő fesztiválja Bécsben 

Áprilisban Bécs ad otthont Európa legnagyobb, a jövő munkahelyeivel foglalkozó rendezvényének.
Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson

Rakonczay Gábor 1300 kilométerre a céltól az óceán-átkenuzáson 

A 44 éves magyar sportoló közösségi oldalán ad mindennap helyzetjelentést, de az érdeklődők online is nyomon tudják követni a hajóját.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.