Új fenntartható turisztikai fejlesztések Máltán

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed - tájékoztatta lapunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) és annak MICE-ért felelős egysége, a Conventions Malta komoly energiákat fektet fenntartható stratégiák megalkotásába, és azok oktatásába, népszerűsítésébe. A Conventions Malta szoros együttműködésben dolgozik a Global Green Events Ltd-vel, mely nemzetközi szervezet a fenntartható események specialistája. Tanácsadással, képzéssel és egyéb eszközökkel segíti a kormányzati szervek, a rendezvény ágazat szakemberei, szolgáltatói, a PCOk, DMCk és más szervezők munkáját, hogy azok megvalósíthassák fenntarthatósági törekvéseiket.

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed. Ennek során kiválasztották azokat a kulcsfontosságú területeket, amelyekre összpontosítani kell, és amelyek a legnagyobb hatást érhetik el. A stratégia és akciótervek közös megalkotásán túl a Global Green Events a Conventions Maltaval együttműködik az oktatás terén is. A fenntarthatóság a máltai kongresszusi iroda egyik központi témája lett, nagy energiákat fektetnek a megfelelő képzésbe és a már megvalósult projektek népszerűsítésébe.

 

Az MTA már évek óta használja, az ECO-certified elismerést, aminek célja, hogy a máltai szállodák környezetbarát fejlesztéseit támogassa, értékelje. Az elismerést főként nagyobb szállodák birtokolják, de vannak kisebb, helyi vállalkozások, melyek példaértékű sikereket értek el.

Ilyen például a családi tulajdonban lévő Xara Lodge. Már régóta használják az akvapónia rendszert és termesztenek így fűszernövényeket, zöldségeket a szálloda tetején, és látják el vele a konyhát. A konyhai hulladékot is újrahasznosítják. A csoporthoz tartozó Xara Collection hamarosan egy új fenntartható projektet is beindít Xara Gardens néven. A Xara Lodge-al átellenes területen kialakított kertben a csoport vendéglátó egységeinek igénye és az újrahasznosított gazdálkodásra specializálódott mezőgazdasági szakemberek tudása együttesen alakítja a kínálatot. A fenntarthatóan termesztett zöldségek, növények adják majd az éttermeikben kínált fogások alapanyagát legyen szó akár a csoport legismertebb egységéről a Michelin csillagos de Mondionról, ami a Xara Palace hotel tetején található, Mdinában. A „farm-to-table" koncepciót szeretnék meghonosítani a szigeteken és a saját egységek ellátásán túl csoportok és rendezvények igényeit kiszolgálni, sőt terveik között szerepel csoportok fogadása és fenntarthatósági képzések és tanulmányutak szervezése.

A nagy, nemzetközi turisztikai vállalkozások között is találhatunk követendő példákat. Ilyen például a Westing Dragonara hotel, melynek tetejére telepített 1000 db napelemmel több mint 600 tonna karbonkibocsátást spórolnak meg évente. A szálloda egyébként a Nature Trust és a St. Joseph's Home támogatója, így nem csak környezetvédelmi, de társadalmi felelősségvállalása is kiemelkedő. A szálloda rendelkezik az MTA Eco-certified díjával csakúgy, mint számos más hotel is a szigeteken (Corinthia Palace Hotel & Spa, Radisson Blue Resort St Julian's, The Palace Hotel, Grand Hotel Excelsior stb.)

Másik sikeres és jelentős helyi példa az öko túrák szervezésére szakosodott Malta Rural Tours és az Eco Marine Malta. Mindkét szervezet olyan programokat kínál, melyben a fenntarthatóság nem csak látnivalóként szerepel, hanem a résztvevők maguk is hasznos részeivé válhatnak a környezetvédelmi programoknak, legyen szó a delfinek életterének megmentéséről vagy helyi kistermelők életébe való bekapcsolódásról.


Van új a Nap alatt? – turisták az európai „hőkupola” alatt

Van új a Nap alatt? – turisták az európai „hőkupola” alatt 

Európa perzselő nyara – hol érzik a hőséget a legnagyobb mértékben a turisták?
Tömeg, pénz és ellentmondások – Jeff Bezos-esküvő Velencében

Tömeg, pénz és ellentmondások – Jeff Bezos-esküvő Velencében 

Az Amazon-alapító luxusesküvője nemcsak látványosság volt, hanem komoly bevételi forrás is, amelyet tüntetések és kritikus hangok kísértek.
Hőségriasztás Franciaországban

Hőségriasztás Franciaországban 

A legmagasabb szintű hőségriasztás lép életbe kedden Párizsban és környékén is.
Hétvégén nagyívben kerülje el Zágrábot és környékét!

Hétvégén nagyívben kerülje el Zágrábot és környékét!  

A Horvát Köztársaság Turisztikai és Sportminisztériuma, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség óriási forgalomra figyelmeztet július 4-én, 5-én és 6-án.
Új pályázat zöld üzenettel: szakmai verseny a turisztikai reklámágazatnak

Új pályázat zöld üzenettel: szakmai verseny a turisztikai reklámágazatnak 

Egy új, most elindított nemzetközi kezdeményezés új szintre emeli a turisztikai promóciót.
Új díszkivilágításban pompázik Traianus császár római piaca

Új díszkivilágításban pompázik Traianus császár római piaca 

Az olasz főváros nevezetességei egymás után kapnak új díszkivilágítást.
Egy fiatalokkal teli ősi bajor város – felfedeztük Regensburgot

Egy fiatalokkal teli ősi bajor város – felfedeztük Regensburgot 

Bajorország szíve, ahol a sétahajót Keplernek hívják, és ahol XVI. Benedek pápának három bronzszobra is van a városban.
Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között

Együttműködés a MUISZ és a német-magyar kamara között 

A Német Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) és a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) stratégiai együttműködésről állapodott meg.
Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai

Listán Prága leglátogatottabb turisztikai célpontjai 

Az első tíz legnépszerűbb csehországi idegenforgalmi célpont az utóbbi években nem nagyon módosul.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.