Új fenntartható turisztikai fejlesztések Máltán

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed - tájékoztatta lapunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

A Máltai Idegenforgalmi Hivatal (Malta Tourism Authority, MTA) és annak MICE-ért felelős egysége, a Conventions Malta komoly energiákat fektet fenntartható stratégiák megalkotásába, és azok oktatásába, népszerűsítésébe. A Conventions Malta szoros együttműködésben dolgozik a Global Green Events Ltd-vel, mely nemzetközi szervezet a fenntartható események specialistája. Tanácsadással, képzéssel és egyéb eszközökkel segíti a kormányzati szervek, a rendezvény ágazat szakemberei, szolgáltatói, a PCOk, DMCk és más szervezők munkáját, hogy azok megvalósíthassák fenntarthatósági törekvéseiket.

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed. Ennek során kiválasztották azokat a kulcsfontosságú területeket, amelyekre összpontosítani kell, és amelyek a legnagyobb hatást érhetik el. A stratégia és akciótervek közös megalkotásán túl a Global Green Events a Conventions Maltaval együttműködik az oktatás terén is. A fenntarthatóság a máltai kongresszusi iroda egyik központi témája lett, nagy energiákat fektetnek a megfelelő képzésbe és a már megvalósult projektek népszerűsítésébe.

 

Az MTA már évek óta használja, az ECO-certified elismerést, aminek célja, hogy a máltai szállodák környezetbarát fejlesztéseit támogassa, értékelje. Az elismerést főként nagyobb szállodák birtokolják, de vannak kisebb, helyi vállalkozások, melyek példaértékű sikereket értek el.

Ilyen például a családi tulajdonban lévő Xara Lodge. Már régóta használják az akvapónia rendszert és termesztenek így fűszernövényeket, zöldségeket a szálloda tetején, és látják el vele a konyhát. A konyhai hulladékot is újrahasznosítják. A csoporthoz tartozó Xara Collection hamarosan egy új fenntartható projektet is beindít Xara Gardens néven. A Xara Lodge-al átellenes területen kialakított kertben a csoport vendéglátó egységeinek igénye és az újrahasznosított gazdálkodásra specializálódott mezőgazdasági szakemberek tudása együttesen alakítja a kínálatot. A fenntarthatóan termesztett zöldségek, növények adják majd az éttermeikben kínált fogások alapanyagát legyen szó akár a csoport legismertebb egységéről a Michelin csillagos de Mondionról, ami a Xara Palace hotel tetején található, Mdinában. A „farm-to-table" koncepciót szeretnék meghonosítani a szigeteken és a saját egységek ellátásán túl csoportok és rendezvények igényeit kiszolgálni, sőt terveik között szerepel csoportok fogadása és fenntarthatósági képzések és tanulmányutak szervezése.

A nagy, nemzetközi turisztikai vállalkozások között is találhatunk követendő példákat. Ilyen például a Westing Dragonara hotel, melynek tetejére telepített 1000 db napelemmel több mint 600 tonna karbonkibocsátást spórolnak meg évente. A szálloda egyébként a Nature Trust és a St. Joseph's Home támogatója, így nem csak környezetvédelmi, de társadalmi felelősségvállalása is kiemelkedő. A szálloda rendelkezik az MTA Eco-certified díjával csakúgy, mint számos más hotel is a szigeteken (Corinthia Palace Hotel & Spa, Radisson Blue Resort St Julian's, The Palace Hotel, Grand Hotel Excelsior stb.)

Másik sikeres és jelentős helyi példa az öko túrák szervezésére szakosodott Malta Rural Tours és az Eco Marine Malta. Mindkét szervezet olyan programokat kínál, melyben a fenntarthatóság nem csak látnivalóként szerepel, hanem a résztvevők maguk is hasznos részeivé válhatnak a környezetvédelmi programoknak, legyen szó a delfinek életterének megmentéséről vagy helyi kistermelők életébe való bekapcsolódásról.


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.