Utazik a hétvégén? Ennyibe kerül külföldön a pénzfelvétel

Sokan használják ki a mostani hétvégét külföldi utazáshoz, de általánosságban is elmondható, hogy egyre népszerűbbek a 3-5 napos kiruccanások. Több városban könnyedén támaszkodhatunk csak kártyás fizetésre, azonban még mindig vannak olyan régiók, ahol továbbra is szükségünk lehet készpénzre.

Nem mindig adott a lehetőség, hogy kártyával fizessünk, például, ha piacon vásárolunk, taxiba szállunk, vagy kisebb, helyi étteremben étkezünk. A Wise, globális technológiai vállalat, amely a világ pénzküldésének és pénzkezelésének legjobb módjának kialakításáért dolgozik, 8,4 millió Wise-bankkártyával végzett készpénzfelvételt vizsgált meg világszerte, és térképezte fel az átlagos ATM-es felvételi díjakat, hogy segítsen abban, külföldi utunk során hogyan spórolhatunk a legtöbbet.

  • Amikor külföldön veszünk fel pénzt, figyelembe kell vennünk az ATM-díjakat, valamint a hazai bankunk vagy szolgáltatónk díjait is.
  • A Wise kutatásának eredményei szerint a magyarok által kedvelt, hosszú hétvégés nyaralóhelyeken, mint Törökországban, az ATM-díjak akár 4,44%-ot, míg Albániában akár 2,45%-ot is elérhetik.
  • Itt vannak a szakértők tippjei arról hogyan gazdálkodjunk okosan a készpénzzel utazás közben!

A felsorolt átlagos díjak tartalmazzák mind a helyi készpénzfelvételi tranzakciós díjakat, mind a rejtett árfolyam díjakat. 

Fotó: Wise
Fotó: Wise

ATM-díjak a közeli úticélok esetében

A magyar turisták által kedvelt Törökországban az átlagos ATM-díjak a felvett összeg 4,44%-át teszik ki. A díjak a kristálytiszta tengeréről és homokos partjairól híres Albániában is jelentősek, mostanra már 2,45%-ra emelkedtek, de Moldovában is 2,14%-ra kell számítani. Marokkó csak néhány órás repülőútra van tőlünk, itt egy 1,9%-os díjjal kell számolni készpénzfelvétel esetén. A magyarok által kedvelt Horvátország esetében az ATM-díj 1,82%, míg Csehországban ez 1,58%. 

Azoknak, akik az osztrák sípályákon kihasználnák még a szezon végét, vagy hegyi túrára készülnek, 1,2%-os készpénzfelvételi díjjal kell számolniuk, akik pedig Görögországba készülnek napozni, 1,14%-kal. Bosznia-Hercegovinában 0,98%-os az ATM-díj, míg a borairól és ízletes ételeiről ismert Georgiában (Grúziában) ez az érték 0,94%, a nagyszerű tészták és a mediterrán szellő országában, Olaszországban pedig 0,44%-os helyi ATM-díjjal kell számolni. Ezekhez a díjakhoz még hozzáadódik a hazai bank vagy szolgáltató díja is. 

Akik távoli országokba terveznek hosszabb utat, azoknak érdemes tudniuk, hogy a globális felmérés alapján a legmagasabb ATM-díj Argentínában van, ahol a pénzfelvétel költsége majdnem eléri az összeg 15%-át (14,7%). Ezt követi a sorban Nigéria 8,9%-kal és Chile 6,33%-kal.

Ne feledkezzünk meg a hazai bankok díjairól sem!

Amikor külföldön veszünk fel pénzt, a hazai bankunk vagy szolgáltatónk által a külföldi ATM használatáért kivetett díjak hozzáadódnak az ATM-ek díjaihoz. Ezek a díjak banktól és számlatípustól függnek, de jelentősen megdrágíthatják a pénzfelvételt. Azoknak az utazóknak, akiknek szűkös a költségvetésük, és nem szeretnének váratlan, extra költségeket vállalni, különösen fontos tisztában lenniük ezekkel a lehetséges díjakkal.

A nagyobb magyarországi bankok átlagos díjai a bankkártyával történő külföldi pénzfelvétel esetén bankonként eltérőek lehetnek, de könnyen előfordulhat, hogy egy-egy tranzakcióért akár 2-4 eurót kell fizetni, erre jöhet még összegtől függően 1,5-2,4%, vagy esetenként még ennél is magasabb díj. Egyes bankok kedvezőbb díjakat kínálnak a külföldi partnerbankok bankautomatáinál, de a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében érdemes mindig előzetesen ellenőrizni a részleteket. A Wise kártya naptári hónaponként két ingyenes készpénzfelvételt biztosít, összesen legfeljebb 80 000 forint értékben. Ezt követően egy készpénzfelvétel 200 Ft-ba és az összeg 1,75%-ába kerül.

Pápai Attila, a Wise egyik vezető mérnöke az alábbi javaslatokat osztotta meg velünk az utazás közbeni készpénz kezeléshez:

  • Számoljuk ki az utazás várható készpénzszükségletét, és a célország árképzésétől függően fontoljuk meg az összeg egy részének átváltását még az utazás előtt.
  • Kerüljük a hitelkártya használatát, mivel az további díjakkal járhat, és lehet, hogy kamatokat is kell fizetnünk.
  • Óvakodjunk a független ATM-ek használatától, amelyek gyakran a turisták által látogatott helyeken vannak, mivel általában sokkal drágábbak, mint a bankok ATM-jei.
  • Ha a közelben több ATM van, hasonlítsuk össze a díjaikat.
  • Ha az automata arról kérdez, hogy milyen pénzben szeretnénk „fizetni” a pénzfelvételért, mindig a helyi pénznemet válasszuk.
  • Ellenőrizzük a bankunk vagy szolgáltatónk díjait, mivel ezek hozzáadódnak a helyi ATM-díjakhoz.

Módszertan

A kutatáshoz a Wise 8,4 millió, harmadik fél ATM-jénél, Wise-kártyával történő készpénzfelvételt elemzett 6 hónapon keresztül, 2023 májusa és novembere között. Ezek az ATM-ek országonként legalább 500 tranzakciót regisztráltak a 6 hónapos időszak alatt. A táblázatban válogatott úti célok szerepelnek.


Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.
Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?