Veszélyben vannak a spanyol tengerpartok

Akár egy negyvenméteres sávot is elveszíthet tengerpartjából egyes szakaszokon Spanyolország az éghajlatváltozás miatt 2050-re, mert az emelkedő tengerszint súlyosan erodálja a turisták által is kedvelt földközi-tengeri partokat - számolt be egy friss kutatásról csütörtökön az El País című napilap online kiadása.

A spanyol mezőgazdasági minisztérium megbízásából készített vizsgálat szerint a globális felmelegedés hatására a tengerszint körülbelül 60-70 centiméterrel emelkedik meg az 1986 és 2005 közötti átlaghoz képest a spanyol partoknál az évszázad végére, a Kanári-szigeteknél ennél több, akár 80 centiméter is lehet. A vízszintemelkedés miatt jelentősen csökkeni fognak a parti területek, a kutatók előrejelzése szerint 2050-re átlagosan 20-40 méternyit foglalhat el a víz a tengerpartból.

Ez azonban a legrosszabb forgatókönyv, amely akkor valósulhat meg, ha nem tesznek óvintézkedéseket a bolygó felmelegedésével szemben, hogy csökkentsék az üvegházhatást - hívta fel a figyelmet Inigo Losada kutatási igazgató.

Az anyagi kár is megjósolható

Spanyolország számára ez különösen fontos, mivel a mediterrán tengerpartok népszerű célpontjai a turistáknak. Az idegenforgalmi bevételek harmada ebből származik. Számítások szerint a partok pusztulásával az országot 500 millió és négymilliárd euró (150 és 1240 milliárd forint) közé tehető anyagi kár érheti.

A kutatási igazgató szerint a jövőben gyakoribbá válnak a rendkívüli áradások. Példaként említette, hogy múlt télen az észak-spanyolországi Cantabria partjainál hatalmas hullámok csaptak ki a partra, elsodorva embereket és autókat. A tengerpartok beépítése akadályozza a klímaváltozáshoz való természetes alkalmazkodást, így a szárazföld erodálódik - tette hozzá.

Száz évvel ezelőtt Spanyolország 8000 kilométeres partszakaszának csupán 12 százalékát használták, 2006-ra azonban már 75 százaléka épült be, illetve hasznosult valamilyen más módon. A legutóbbi, 2009-es felmérés szerint több mint 15 millióan élnek a tengerparti városokban.

Forrás: MTI


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.