MISZ-közgyűlés: napirenden a turistabuszok és a nyitás a fiatalok felé

Január 28-án tartotta közgyűlését a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), az eseményen fontos téma volt az idegenvezetők számára ingyenes múzeumi belépő és a tagok gyakoribb találkozója is.

Az immáron 27 éves Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ) január 28-án tartotta közgyűlését. Az esemény helyszíne a budapesti Nagy Kínai Étterem volt. Az egész napos rendezvényen a szövetség tagjai mellett illusztris vendégek, valamint a szaksajtó képviselői is megjelentek.

Az elnök mellett helyet foglalt Drégely Ágnes, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) alelnöke, Antalóczy Györgyné, a MISZ adószakértője, dr. Gyenizse Dorottya, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, Kocsy Béla, a KDNP Turisztikai Szakbizottságának elnöke, valamint dr. Szuhaj Katalin, a MISZ alelnöke.

Bálint Zoltán, a MISZ elnökének vezényletével a napirendi pontok ismertetése után az ’Év Idegenvezetője’ díj jelöltjeinek bemutatása követezett. A 20 jelöltre több mint 1000 szavazat érkezett, a legtöbb voksot Horváth Gábor idegenvezető kapta, a díjátadó ünnepség február 1-jén lesz. A sok dicsérő szó mellett a közgyűlésen oklevelet vehetett át az elnökségtől Horváth Gábor, Ferencz Márton, Bálint Péter, Pataky Ágnes, Sóska Zoltán, Szőke Zsuzsanna, Pancsik Károly, Kámán József és Ürögdi Ferenc.

Az ünnepi hangulatot csakhamar a nehéz kérdések csitították. A közgyűlés résztvevői kérdéseket intézhettek az elnökséghez, illetve az eseményen megjelent Gyenizse Dorottyának, az NGM főosztályvezetőjének. Ezt megelőzően még Kaiser Mihály felszólalása következett, aki beszédében a fiatal pályakezdő idegenvezetőket méltatta, valamint felvázolta, hogy 2-3 éven belül Sümegen és környékén regionális idegenvezető-képzést kívánnak indítani, ezzel is elősegítve az új idegenvezető-generáció kinevelését és szakmai felkészültségét.Bálint Zoltán elnök értékelte a szövetség 2015-ös tevékenységét, valamint nagy vonalakban beszélt az idei tervekről is. A Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége 1989-ben abból a célból alakult, hogy összefogja a szervezet nélkül dolgozó idegenvezetőket. A szövetség 27 éves működése sokat tett a szakma érdekképviseltéért, ma már presztízs a tagjává válni. Bálint Zoltán leszögezte, hogy nem adnak teret a szövetség bomlasztásához semmilyen módon, amire 2015-ben volt is kísérlet. Mozgalmas év volt a tavalyi, főként az érdekvédelem területén léptek nagyot előre, hiszen dr. Ruszinkó Ádám személyesen vett részt egy budapesti városnézésen, melyen olyan égető problémák megoldása is felmerült, mint a belvárosi turistabuszok közlekedésének korlátozása. A szövetség több szervezettel és érdekvédelmi egyesülettel együttműködve nyolc pontos cselekvési tervet dolgozott ki.

Idén nem lesz kint a MISZ az Utazás kiállításon

Dr. Gyenizse Dorottya ismertette, hogy fontos tárgyalási kérdés továbbra is a fővárosi közlekedés, az autóbuszok közlekedési problémai, valamint a magyar idegenvezetők ingyenes budapesti múzeumi belépője. Elmondása szerint a tárca kész további együttműködésre a MUISZ, a MABEUSZ, a Magyar Turizmus Zrt., valamint immáron a MISZ bevonásával. Bálint Zoltán felhívta a jelen lévők figyelmét arra, hogy a MISZ a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal tagja, több sajtóorgánummal tartják a kapcsolatot, hogy szélesebb rétegekhez eljusson a szövetség tevékenysége, annak eredményei. Hozzátette, hogy rendszeresen részt vesznek az Utazás kiállítson, de erre idén sajnos nincs lehetőség támogatók hiányában. A 2015-ös év folyamán a szövetség tagjai több fővárosi éttermet teszteltek, sétahajózáson is részt vettek, valamint attrakciókat is felkerestek. A szövetség szervezésében a tagok számára továbbképzések zajlottak Budapesten, a közös sétákon a tapasztalt idegenvezetők is felfrissíthették tudásukat, bővíthették ismeretanyagukat, ilyen program pedig idén februárban is lesz. Bálint Zoltán kiemelte, a honlap frissítése továbbra is fontos cél, hogy a tagok naprakész információkat találjanak, ezzel is segítve munkájukat.

Antalóczy Györgyné, a MISZ adószakértője folytatta a közgyűlés programját. Felhívta az egybegyűltek figyelmét arra, hogy bármilyen adózási, pénzügyi kérdésben áll a MISZ rendelkezésére. A nemzetközi turizmus eredményeit röviden összefoglalva áttért az idei adóváltozásokra. Szó esett a minimálbérről, a garantált bérminimumról, az igénybe vehető adókedvezményről, valamint a nyugdíjakról. Felhívta a figyelmet a közelgő SZJA bevallásának, valamint a kft-k január 31-i tőkeemelési határidejére.

Nem emeli a tagdíjat a szövetség

A MISZ 2015. évi költségvetése alapján a tavalyi tervet a szövetség túlteljesítette. Továbbra sem a nyereség elérése a cél, hiszen a MISZ egy társadalmi szervezet, azonban 2016-ra az alaptevékenységből, megbízásokból származó bevételt 1,5 millió forintról 2,1 millióra tervezi emelni. A tagdíj 2016-ban változatlan marad. Szeretnék elérni, hogy minél kisebb adó terhelje az idegenvezetők tevékenységét, ehhez az állam beavatkozása lenne szükséges.

Aktuális kérdés az idegenvezetők ingyenes múzeumi belépője

Ezt követően Gyenizse Dorottya beszédében kiemelte, hogy minden lehetséges eszközzel a szakterület érdekeit kívánják képviselni, sok jó példa van hazánkban az összefogásra, a budapesti, turizmust érintő ügyekben is erre van szükség. Decemberben megkezdődtek a munkálatok, szeretnék elérni például az idegenvezetők számára ingyenes múzeumbelépést, de ehhez arra van szükség, hogy a múzeumok üzleti szemszögből közelítsék meg a kérdést. Sok szó esett a tarifadíjról, adózási kérdésekről. Készek a sikeres együttműködésre, és arra kéri a MISZ-t, hogy próbáljon meg együttműködni az utazási irodákkal.

Nyitni kell a fiatalok felé

Ezután záporozni kezdtek a kérdések az elnökség és a felszólalók felé. Elhangzott, hogy a Budapesten tartózkodó turisták a nálunk megvásárolt képeslapok feladásához alig találnak postaládát. Elhangzott az is, hogy bár az elnökség elmondása szerint a cél a szervezet megfiatalítása, viszont a szövetséghez való belépés tavaly akadályokba ütközött több fiatal idegenvezető számára. Egyes vélemények szerint több összejövetelre lenne szükség, hogy zavartalan legyen az együttműködés. Dr. Szuhaj Katalin MISZ-alelnök szerint valóban nyitni kell a fiatalok felé, ez a szervezet fennmaradásának egyik alapfeltétele. Elmondása szerint szívesen részt venne a tagok szakmai továbbképzésében, művészettörténeti előadásokkal tovább lehetne növelni a szakemberek felkészültségét, a vezetések színvonalát. Bálint Zoltán márciusban újabb közgyűlés összehívását tervezi, mely során módosíthatják az szervezeti és működési szabályzatot, mely meghatározza az ülések rendszerességét, valamint a tagfelvétel és kizárás feltételeit is módosíthatják benne.

Pap Mária a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központtól közvetítette Bán Teodóra üdvözletét a szövetség felé. Kiemelte, hogy ebben a pillanatban a jelenlévők által 1000 évnyi tudás van felhalmozva, az infopontok küldetése is hasonló, vagyis a tudás és ismeretek átadása a turisták felé. Ezt segítheti egy magazin is, a Finest Magazin, melyet akár az idegenvezetők is egyfajta kézikönyvként tudnának használni, a kiadvány ingyenes.

Szemléletváltásra van szükség

Egy jelenlévő hozzászólása az idegenvezetésben is elérendő szemléletváltoztatásra hívta fel a figyelmet, a mai információs dömping, az okostelefonok kora rövidesen el fogja venni a munkát a vezetőktől, az interaktív városnézés korában alkalmazkodni kell a változáshoz. A buszok parkolása, a csoportok le- és felszállítása kaotikus, sok esetben a múzeumtól olyan távolságban kénytelen a csoport leszállni a buszról, hogy az idő nagy része gyaloglással telik. Turisztikailag frekventált helyeken engedélyezni kellene a buszok néhány perces megállását, várakozását, míg megtörténik a leszállás.

A kellemes kínai ebédet követően Botta Ádám idegenvezető és vállalkozó egy magyar történelemről szóló film megtekintésére invitálta a szövetség tagjait, egy Sütő utcai művészeti galéria adja a helyszínt hozzá, ahol a későbbiekben több nyelven is megtekinthető lesz a kifejezetten turisták részére ajánlott film. Botta Ádám hangsúlyozta, hogy még jobb lenne a kohézió a szövetség tagjai között, ha nagyobb rendszerességgel találkoznának, afféle MISZ találkozósorozatot indítana azok számára, akik valóban tenni akarnak a közös cél érdekében.

Bálint Zoltán MISZ-elnök záróbeszédében felhívta a figyelmet az idei Idegenvezetők Világnapjára, mikor is Budapest több pontján ingyenes tematikus sétákat tartanak, majd a márciusi viszontlátás reményében megköszönte a sikeres közgyűlést.


Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.
Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében

Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében 

A Balaton térségét választók körében az apartmanfoglalások voltak a legnépszerűbbek.
Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható

Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható 

A harmadik romemlék fejújításánál tart a Market Építő Zrt. CSR programja.
Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás

Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás 

A repülő járatok mindennapossá váló sok órás késései, az ebből következő kiadások és további bajok láttán olyanok is elgondolkoznak a külföldi utazásuk biztosításán, akik eddig ezzel nem foglalkoztak.
Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nincs csúcsdöntés

Hatszáz nevezést vártak, végül ötszáztízen indultak a Kék Szalagon - idén nincs csúcsdöntés 

FRISSÍTVE A rohanógépek elől vágtattak délidőben, a tavalyi győztes Fifty-Fifty azonban jóval az élmezőny mögött haladt. Időközben azonban változott a helyzet - alaposan beleszólt a verseny alakulásába az időjárás. És igencsak váratlan végeredmény született!
Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra!

Ne induljon szombaton Balaton-átúszásra! 

A szervezők ugyanis a szombatra szervezett programot a következő napra, július 21--re, vasárnapra tették át.
Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben

Bor és jazz a debreceni Nagyerdőben 

Idén augusztus 8-11. között várják a borbarátokat és jazzkedvelőket a Nagyerdőre, ahol a Békás-tó partján a fesztivált a zöld természet ölén rendezik. Világsztár is érkezik a rendezvényre.
Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt

Így változott a Balaton az elmúlt háromszáz év alatt 

Többszáz éves katonai térképek és a legfrissebb műholdfotók rajzolják ki, mit tettünk a Balatonnal 300 év alatt.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.