2025 tavaszán nyithat a Rác fürdő

2025 tavaszán nyithat a Rác fürdő 

A főváros saját forrásból finanszírozza a fürdő felújítását.
Több száz milliárd fontból épít új fővárost Egyiptom a sivatag közepén

Több száz milliárd fontból épít új fővárost Egyiptom a sivatag közepén 

Az elkészült épületekbe idén júliusig költöznek be a minisztériumok és hivatalok.
A Rác hotel eladásából nyitná újra a főváros a fürdőt

A Rác hotel eladásából nyitná újra a főváros a fürdőt 

Budapest nyárra csődközelbe kerülhet, de nem az ingatlaneladások fogják kihúzni a slamasztikából - írja a hvg.hu.
Megkezdődött a Budapest 150 programsorozat

Megkezdődött a Budapest 150 programsorozat 

A Budapest Nyitány című zeneszerzői pályázat meghirdetésével és a Budapest Drámapályázat díjátadójával megkezdődött a főváros egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest 150 programsorozat.
Perli a fővárost a gellérthegyi sikló beruházója

Perli a fővárost a gellérthegyi sikló beruházója 

Ha a főváros nem akarja megépíteni, akkor a kormánnyal szövetkezne a látványos felvonót tervező cég.
Mégsem épül meg a Gellért-hegyi sikló?

Mégsem épül meg a Gellért-hegyi sikló? 

A fővárosi önkormányzat eláll a Gellért-hegyi sikló és az alsó állomásnál tervezett autóbusz-parkoló megépítésére vonatkozó 2009-es szerződéstől - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.
Indonézia új fővárosa Nusantara lesz

Indonézia új fővárosa Nusantara lesz 

Ezzel kapcsolatban az indonéz törvényhozás már jóvá is hagyta a főváros áthelyezésére vonatkozó törvényjavaslatot. A jogszabály egyúttal rendelkezik a mintegy 32 milliárd dolláros gigafejlesztés jogi kereteiről is.
A főváros, amit megrendelésre terveztek

A főváros, amit megrendelésre terveztek 

A végtelen sztyeppe közepére körzővel, vonalzóval tervezett Asztana mindössze 25 éves, de már világkiállítást is rendezett. Pazar ötcsillagos házaival és vadonatúj rendezvényhelyszíneivel régiós vezetői szerepre tör Közép-Ázsiában a MICE turizmus területén. Asztanában, az új kazah fővárosban jártunk.
Közös kommunikációs kampányt indítottak a budapesti szolgáltatók

Közös kommunikációs kampányt indítottak a budapesti szolgáltatók 

A „Budapest nyáron nekem” elnevezésű kampánnyal hívják fel a hazai vendégek figyelmét a magyar fővárosra, mint turisztikai desztinációra a budapesti szolgáltatók.
Így lenne igazságos zsebbe nyúlni a BKIK szerint

Így lenne igazságos zsebbe nyúlni a BKIK szerint 

A budapesti vállalkozások közös, gyors és hatékony támogatását segítené a BKIK szerint az az igazságos teherelosztást célzó szakmai számítás, amely az egy főre jutó költségvetési kereten alapszik.

Budapest felé fordul a Travelo 

Új, Budapest fókuszú mellékletet indított a portál, amelyben minden eddiginél nagyobb figyelmet szentelnek a főváros turisztikai és kulturális értékeinek.

Zöld út a food truck-oknak 

A pesti alsó rakparton és a Városháza parkban. Tizennégy árusító helyet kínál a Főváros.

Drágább a fővárosi taxizás 

A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése nyomán a korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő.

Húszmilliós örökségvédelmi támogatás igényelhető 

A Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett ’Építészeti Örökségvédelmi Támogatás 2017’ pályázaton akár húsz millió forint vissza nem térítendő támogatás is nyerhető, ha valaki szeretné felújítani épülete homlokzatát vagy más, elsősorban a közterületről látható építészeti értékét. 

Sétáló fényfestés lesz Budapesten 

A Főváros és BVA közös projekjében a főváros címerállata, az oroszlán lesz a főszereplő.

Töretlen a vendégszám növekedése Budapesten 

Az idei év eddigi eredményei alapján (január. szeptember között)a vendégforgalom és vendégéjszakák emelkedése mellett jelentős az egy kiadható szobára jutó árbevétel övekedés is Budapesten. A kerületek közül az ötödik, a hetedik, a hatodik, a nyolcadik az első kerületek hoztak a legtöbb vendéget és vendégéjszakát, ebben a sorrendben. A Főváros turisztikai menedzsmentszervezete, a BFTK Nonprofit Kft. stratégiai célkitűzése a vendégéjszakák magas szinten történő stabilizálása mellett a magasabb költési hajlandóságú célcsoportok megszólítása

Ilyen lett a felújított Nyugati tér 

Átadták a megújult fővárosi, VI. kerületi Nyugati teret szerdán.

Öt helyszínen lehet majd ételt osztani Budapesten 

Öt helyszínt jelölt meg a fővárosi önkormányzat, ahol a karitatív szervezetek díjmentesen használhatják a közterületet ételosztásra. A helyszínek bővítését vizsgálják - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester.

Sztárépítészek újítják meg Belgrádot 

A szerb főváros lendületes megújulásáról közölt cikket a minap a The New York Times. A külföldi sztárépítészek bevonásával folyó beruházásoknak és felújításoknak köszönhetően Belgrád a Balkán egyik legfontosabb városává válhat hamarosan. A Balkánon Belgrád már most az elsőszámú célpont a közel-keleti és kínai befektetők számára. 

Rendőrlakások lesznek az óbudai szállodában 

Tíz évre átvette az óbudai Hotel Retró Budapest épületét a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kedden.

Mi lesz a jövője a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnak? 

Számos kérdés és napirendi pont közül, a turizmus szakmát talán leginkább foglalkoztató Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) jövője körüli találgatásokra adott választ a főváros évadnyitó közgyűlése.

Hogy vészelték át a kánikulát a fővárosban? 

Hogy vészelték át a kánikulát a fővárosban?

Szex és Budapest - új városnéző séták a fővárosban 

18 éven felülieknek ajánlott városnézéseket alkotott meg a Budapest Asztfaltprojekt (BUPAP). Az új séták a prostituáltak vagy a homoszexuálisok történetét mutatják be a fővárosban.

Hogy lett 660 millióból 10 millió a főváros Ifa-bevétele? 

Két év alatt drasztikusan lecsökkentek a főváros idegenforgalmiadó-bevételei, ugyanakkor az V. kerület 950 millió forintot zsebelt be ebből az adónemből 2012-ben.

Vége a szükségállapotnak! 

A Fővárosi Csatornázási Művek illemhely-rekonstrukciós sorrendjében a XIII. kerületi Lehel téri aluljáróban található toalett volt a soron következő. Amelyet május közepén teljes körűen  felújítva adtak át. A szolgáltatásaiban is kibővített egységben akár zuhanyozni is lehet, a kisgyermekes szülők pedig külön helyiségben gondoskodhatnak gyermekeik szükségleteiről. A mozgássérülteket akadálymentesített fülkével várják.

Szerdán döntenek a taxirendelet módosításáról 

Módosítaná a főváros az áprilisban elfogadott, de csak szeptembertől hatályos taxirendeletet: enyhülhet a gépjárművek korhatári megkötésére vonatkozó szabályozás.

Állítsák meg a budapesti turizmus bevételeinek drasztikus csökkenését! 

A turizmusban érintett szolgáltatók tőkéjüket és szaktudásukat fektetik a szakmájukba, és a hazánkba látogató külföldi vendégek elégedettségét kamatoztatva igyekeznek biztosítani saját maguk és az ország gyarapodását. Ez a szolgáltatói kör és szövetségeik most erőteljes szakmai üzenettel hívják egy platformra, felelősségteljes együttműködésre a turizmus fejlesztéséért felelős kormányzati és fővárosi döntéshozókat. Alább az általuk megfogalmazott nyílt levél olvasható teljes terjedelmében: 

Indul a szúnyogirtás a fővárosban 

2013. május 8-10. között lesz az idei első szúnyogirtás Budapesten, közölte a főváros.

Véget érhet a Rác fürdő-saga 

A főváros többségi tulajdonába kerülhet a Rác fürdő, a budapesti városvezetés kivásárolja a Magyar Fejlesztési Bankot.

Jön a III. Országimázs Konferencia! 

Melyek a legfontosabb tényezők, amik egy ország vagy egy főváros arculatát befolyásolják? Erre a kérdésre annyi válasz lehetséges, ahány alkalommal felmerül, és ahány ember felel rá. Egy romkocsma tulajdonosa, egy fesztivál igazgatója, egy belvárosi üzlet vezetője, de még az idegeneket útbaigazító járókelő is éppúgy része egy város arculatának, mint a vezető állami szervek. 

55 milliót fizet közterület-használatért a Sziget 

55 millió forint plusz áfa közterület-használati díjat kér az idén a főváros a Sziget fesztivál szervezőitől.

Helyben hagyta a budapesti taxirendeletet a Kúria 

Elutasította a Budapest Főváros Kormányhivatala által benyújtott indítványt a Kúria Önkormányzati Tanácsa, így nem kell külön telephelyet létesítenie a budapesti székhellyel nem rendelkező taxis vállalkozásoknak, a helyi iparűzési adó hatálya alá azonban továbbra is be kell jelentkezniük.

Milyen lesz az új Széll Kálmán tér? 

Január 8-ától 20-áig az Erzsébet téri Design Terminálban mutatja be a Fővárosi Önkormányzat és a Budapesti Közlekedési Központ a Széll Kálmán tér átépítése kapcsán született terveket. A fontos budai csomópont 2015-ig újulhat meg. A tér átépítésének részleteit dr. Szeneczey Balázs, főpolgármester-helyettes és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója ismertette, a BKK és a Design Terminál között létrejött és a közösen rendezett tárlattal induló együttműködésről pedig Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminál stratégiai igazgatója beszélt az esemény napokban tartott sajtótájékoztatóján.

A főváros ezer éves története 

Az ókortól a 20. századig követi végig a főváros történelmét a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumának Fény és árnyék - A főváros 1000 éves története címmel megújult állandó kiállítása.

Döntés született a Vidám Parkról 

Jövő év szeptember 30-ával szűnik meg a Vidám Park a Városligetben, és több lépésben adja át területét a Fővárosi Állat- és Növénykertnek - erről szerdán döntött a Fővárosi Közgyűlés.

CET, Budapest új jelképe 

A Fővárosi Önkormányzat nemrég vette birtokba a CET épületét, miután a kivitelezők a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján átadták a fővárosnak. Az épületet Budapest új jelképeként képzeli el a városvezetés, úgy, hogy a hangsúlyok változnak, de a már aláirt bérleti szerződések érvényben maradnak. Ez az épület minden, ami Budapestben nagyszerű: egyszerre építészet, gasztronómia, kultúra, design, művészet, régi és új, nosztalgia és innováció egyben.

Kultúripari főváros lesz a Városliget 

Magyarország „kultúriparának” fővárosa a Városliget lesz – jelentette ki L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, miután Baán László kormánybiztossal felkereste Magyarország leglátogatottabb kulturális-turisztikai intézményét, az idén egymillió vendéget fogadó Fővárosi Állat- és Növénykertet.

A világ tíz legjobb fővárosa között Budapest 

Az elégedett vendég szívesen visszatér. A hotel.info felméréséből kiderül, hogy mely fővárosokban voltak a szálláskeresők nagyon vagy kevésbé elégedettek szállásukkal. 

Új feladatok 2012-től a BKK hatáskörében 

A Fővárosi Közgyűlés döntései alapján 2012. január 1-jétől a Budapesti Közlekedési Központ látja el a fővárosi főutak és műtárgyak, illetve tömegközlekedési útvonalak kezelését, Budapest összes útján a forgalmi rend kialakításával, a jelzőlámpa-rendszer fenntartásával kapcsolatos feladatokat, a tömegközlekedési kezelői feladatokat (menetrend-módosítások és viteldíj-változások döntésre előkészítése), a taxiközlekedéssel kapcsolatos szervezési feladatokat, a taxiállomások üzemeltetését, a várakozó helyek fenntartását és üzemeltetését, valamint a teherforgalmi behajtási hozzájárulások – önkormányzat nevében történő - kiadásával kapcsolatos egyes közszolgáltatási feladatokat. A BKK hatáskörébe tartoznak a Főváros tulajdonában álló belvárosi főutakon a parkolással kapcsolatos közfeladatok is, tájékoztatta lapunkat a BKK.

Eredményes tárgyalás a taxisokkal 

Eredményes tárgyalást folytatott Tarlós István főpolgármester a taxisok képviselőivel kedden - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága, a Budapesti Közlekedési Központ, a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete és az Országos Taxis Szövetség szerda reggel.

Taxisdemonstráció: a főváros álláspontja 

A fővárosi taxisszervezetek követeléseivel kapcsolatban közleményt adott ki a Főpolgármesteri Hivatal, amelyben kifejtik, hogy az augusztus végén abbamaradt egyeztetést hamarosan folytatják az érintettekkel.

Módosítottak a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezésén 

Módosított a kabinet Fürjes Balázs, a kiemelt fővárosi beruházásokért felelős kormánybiztos kinevezéséről szóló határozatán, rögzítve, hogy a kormánybiztos a hárommilliárd forint érték feletti állami beruházások előkészítését, megvalósítását csak a kormány külön döntése esetén felügyeli.

Örül az egységes fővárosi ifának a szakmai szövetség 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség (MSZÉSZ) üdvözli az egységes fővárosi idegenforgalmi adót.

A főváros kész tárgyalni a taxisokkal 

A főváros továbbra is nyitott a taxis szakmai érdekképviseleti szervezetek javaslataira, így a Taxi Gépkocsivezetők Független Szakszervezete javaslataira is, de azok megvitatását csak tárgyalóasztal mellett tartja lehetségesnek.

Fővárosi Közgyűlés: lesz Sziget jövőre is… 

A Fővárosi Közgyűlés augusztus 31-én maratoni ülést tart. A nap során tárgyalt 126 napirendi pont között több előterjesztés a város turizmusát is érinti.

Történelmi esemény elé néz Budapest turizmusa 

A legnagyobb budapesti szakmai szervezetek, stratégiai partnerek képviselőit hívta össze Molnár József a BTSZK ügyvezetője szerdán délután a “Magyar Turisztika Házába”, hogy a 2011-ben létrejövő budapesti TDM alapjait meghatározzák - tájékoztatotta a Turizmus Online-t a BTSZK.

A fővárosban a kerületek vetik ki az idegenforgalmi adót 

Ezentúl nem a főváros, hanem a kerületek szedik be az idegenforgalmi adót, hacsak a kerület az ellenkezőjéhez beleegyezését nem adja. Munkatársunktól

A Budapest Kártyának a cafeteriában a helye! 

A korábbinál jóval kevesebb önkormányzati forrásból kénytelen gazdálkodni az idén a főváros turizmusáért felelős marketingszervezet, amely időközben nevet változtatott és a szervezeti felépítése is átalakult.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!