A főváros ezer éves története

Az ókortól a 20. századig követi végig a főváros történelmét a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumának Fény és árnyék - A főváros 1000 éves története címmel megújult állandó kiállítása.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden múzeum életében nagyon fontos pillanat, mikor új állandó kiállítása nyílik. Ehhez azonban mindig hosszú évek előkészítő munkája, emellett a BTM esetében a kultúráért felelős tárca és a főváros támogatása is szükséges volt - emlékeztetett a tárlat pénteki megnyitóján Bodó Sándor főigazgató.

Tarlós István főpolgármester kiemelte: olyan szép és szakszerű kiállítás nyílik meg, amely valóban méltó Budapest múltjának a teljesség igényével történő bemutatására. A BTM korábbi állandó tárlata csak a török hódoltság koráig tekintett vissza, a megújult kiállításba azonban bekerültek a "kezdetek" tárgyi emlékei is - jegyezte meg. A tárlat kronologikus képet ad a város történetéről, ugyanakkor tematikus is, mert időszakonként egy-egy kiemelt téma köré csoportosítja a bemutatott korszakokat - hívta fel a figyelmet a kiállítás sajátosságára.

Tarlós István elmondása szerint a kiállításon ezer esztendő metszete egyszerre látható tárgyakban, térképeken, maketteken, műkincsekben, fotókon és festményeken, megelevenítve egykori alkotóikat is. Szende Katalin, a Közép-Európai Egyetem tanszékvezetője hozzátette, hogy a kiállítás egységeit a Duna-motívum fűzi össze: a tárlat a folyó stilizált hullámainak vonalát követve járható be. Mindennek tartalmi jelentése is van, hiszen a kiállításból "megláthatjuk és megérthetjük, hogy Budapestet a Duna telepítette le" - emlékeztetett.

Mint a történész rámutatott, a hidakkal jól ellátott Budapesten az átkelők, révek egykori alapvető szerepe már nem nyilvánvaló, de város kialakulásában ezek nagy fontossággal bírtak. A folyó más módon is jelen van a tárlaton: számos kiállítási tárgyat a Duna őrzött meg, hiszen ezek a folyó medréből kerültek elő - jegyezte meg. A Perényi Roland és Végh András kurátorok által jegyzett kiállítás az épület első emeletének 900 négyzetméterén csaknem 1000 műtárgyon keresztül tekinti át a főváros történelmét.

A tárlat alapkoncepcióját - amint erre a Fény és árnyék cím is utal - az évszázadok alatt többször lerombolt, majd mindig újjáépült főváros képe határozza meg. Az interaktív kiállításon fontos szerep jut a technikai eszközöknek: a képernyők, digitális képkeretek és fülhallgatók mellett olyan érintőképernyős monitorok is helyet kaptak, amelyek segítségével a látogatók kikereshetik például a lakóhelyükhöz közeli ásatási helyszíneket vagy az egykor ott állt épületek fotóit.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.