Örül az egységes fővárosi ifának a szakmai szövetség

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség (MSZÉSZ) üdvözli az egységes fővárosi idegenforgalmi adót.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége nagy örömmel értesült arról, hogy a budapesti kerületek a fővárossal együttműködve egységes idegenforgalmi adó alkalmazásáról döntöttek. A megállapodás alapján Budapest turisztikai promóciójára a jövőben mintegy 1,4 milliárd Ft többletforrás állhat rendelkezésre úgy, hogy a beszedett 4 %-os adómérték egynegyedét, vagyis egy százalékot egy közös marketing alap létrehozására fordítják.

A Szövetség a korábbi kerületi adókivetési gyakorlat várható kedvezőtlen hatására a 2010. decemberi bevezetés óta számos levélben és személyes tárgyaláson hívta fel a döntéshozók figyelmét. Az egységes, 4 %-os idegenforgalmi adó alkalmazása mellett fontos lenne az egységes értelmezés és a beszedés egyszerű végrehajthatósága is, így például a mentességet élvező utazókkal szemben ne támasszanak a gyakorlatban teljesíthetetlen követeléseket a mentesség igazolására és vegyék figyelembe a „vendégkönyv nyilvántartás” - kötelezettség előírásánál a személyi adatok ellenőrzésére vonatkozó hatályos rendeletet.

A mostani döntés megalapozhatja, hogy Budapest turizmusa csökkentse versenyhátrányát a régiós vetélytársaival szemben és a jelenleginél nagyobb turisztikai bevételeket realizáljon.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége készségesen nyújt a jövőben is szakmai segítséget a források legésszerűbb és leghatékonyabb felhasználására, ugyanakkor felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy az unió gyakorlatában a beszedett idegenforgalmi adó teljes összege a turizmus fejlődését szolgálja és reméli, hogy a készülő turizmus törvény ezt az uniós gyakorlatot fogja átvenni.


Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.
Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban

Így állnak a foglalások eddig a tavaszi időszakban 

A Szallas.hu legfrissebb adatai szerint.
Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban

Kastélyszállodások éves találkozója az alsópetényi Prónay-kastélyban 

Sikeresen lezajlott a Magyar Kastélyszállodák és Történelmi Épületek Szövetségének éves közgyűlése.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.