Örül az egységes fővárosi ifának a szakmai szövetség

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetség (MSZÉSZ) üdvözli az egységes fővárosi idegenforgalmi adót.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége nagy örömmel értesült arról, hogy a budapesti kerületek a fővárossal együttműködve egységes idegenforgalmi adó alkalmazásáról döntöttek. A megállapodás alapján Budapest turisztikai promóciójára a jövőben mintegy 1,4 milliárd Ft többletforrás állhat rendelkezésre úgy, hogy a beszedett 4 %-os adómérték egynegyedét, vagyis egy százalékot egy közös marketing alap létrehozására fordítják.

A Szövetség a korábbi kerületi adókivetési gyakorlat várható kedvezőtlen hatására a 2010. decemberi bevezetés óta számos levélben és személyes tárgyaláson hívta fel a döntéshozók figyelmét. Az egységes, 4 %-os idegenforgalmi adó alkalmazása mellett fontos lenne az egységes értelmezés és a beszedés egyszerű végrehajthatósága is, így például a mentességet élvező utazókkal szemben ne támasszanak a gyakorlatban teljesíthetetlen követeléseket a mentesség igazolására és vegyék figyelembe a „vendégkönyv nyilvántartás” - kötelezettség előírásánál a személyi adatok ellenőrzésére vonatkozó hatályos rendeletet.

A mostani döntés megalapozhatja, hogy Budapest turizmusa csökkentse versenyhátrányát a régiós vetélytársaival szemben és a jelenleginél nagyobb turisztikai bevételeket realizáljon.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége készségesen nyújt a jövőben is szakmai segítséget a források legésszerűbb és leghatékonyabb felhasználására, ugyanakkor felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy az unió gyakorlatában a beszedett idegenforgalmi adó teljes összege a turizmus fejlődését szolgálja és reméli, hogy a készülő turizmus törvény ezt az uniós gyakorlatot fogja átvenni.


Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels

Designhotel a Lánchídnál – új szállodát nyitott a CPI Hotels 

A cseh anyacéggel rendelkező hotellánc új Mamaison szállodája már várja vendégeit Budapest szívében.
15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe

15 éve vörösben – a Kempinski ikonikus nagyköveteinek ünnepe 

Idén 15 éves a Lady in Red program, amely a Kempinski szállodalánc egyik legjellegzetesebb arculati eleme.
Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról

Friss, ropogós trendriport – 2025 májusi szállodai forgalomról 

Az idei év ötödik hónapjában Magyarországon 987 szálloda üzemelt.
Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel

Elégedett a szaktárca a tavasz utolsó hónapjában elért turisztikai eredményekkel 

NGM: tovább dübörög a turizmus a hazai szálláshelyeken.
Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben

Négycsillagos reptéri szálloda Debrecenben 

Bemutatkozott az ibis Styles Debrecen Airport Hotel.
KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról

KSH-gyorsjelentés a hazai szálláshelyek májusi forgalmáról 

Áprilisban a turisztikai szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel

Új tulajdonosnál a Budapest Marriott Hotel 

Jó ideje árulták, mostanra megszületett a megállapodás: tulajdonost váltott a Duna-parti ötcsillagos szálloda.
MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra

MSZÉSZ: már lehet jelentkezni az Év Technológiai Újítása pályázatra 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége idén is meghirdette társult tagjai részére az Év Technológiai Újítása pályázatot.
Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda

Rangos nemzetközi minősítést zsebelt be a dél-balatoni szálloda 

Elsőként a balatoni házak közül Green Globe-minősítést kapott a Mövenpick BalaLand Resort.
Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás

Szallas.hu: Siófokra érkezett a legtöbb foglalás 

Rövidülnek, de nem maradnak el a nyaralások. Tények és tervek a magyarok belföldi vakációjáról – a szállásfoglaló portál adatai alapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.