Ha péntek, akkor hal!

2010. augusztusában indult el a Halra Magyar, Halra Bor! mozgalom. A cél az volt, hogy az emberek minél több, az egészséges táplálkozást jelentő magyar halat fogyasszanak. Az éttermek közötti halételfőző-verseny mellett 2010. októberében és novemberében a programban részt vevő éttermekben 40%-kal olcsóbban ehetnek a vendégek busából, pontyból és afrikai harcsából készült ételeket - írja a Népszava.

Minden kedvezménnyel étkező vendég, aki kitölti a szervezők által biztosított kérdőívet, sorsoláson vesz részt, amelyen havonta 2 fős halvacsorát, horgászati lehetőséget Rétimajorban, valamint bort, pólókat, kötényeket, partedliket nyerhetnek. A programban részt vevő éttermek a hal alapanyagot 20%-kal olcsóbban kapják.

A katolikusok pénteki nagyböjti étke, a hal, amely egyike az első keresztény jelképeknek. A hagyományőrző zsidók pénteki asztalán ugyancsak hal a főfogás.

Érdemes tehát feleleveníteni ezt a hosszú múltra visszanyúló hagyományt, mert napjainkban is van létjogosultsága a halfogyasztás propagálásának. Míg Japánban az emberek évi 70-80 kg különböző, nagyrészt tengeri halat esznek, addig Magyarországon - a Népszava információja szerint - személyenként mindössze 3 kg halat fogyasztunk, azt is leginkább Karácsonykor.

E reformhadjárat nem titkolt célja tehát a hal "visszacsempészése" a magyar tányérokra, hiszen volt idő, mikor a halfogyasztó nemzet címmel dicsekedhettünk, amit meg is alapozott Magyarország gazdag akvakultúrája és halbősége. Mára megváltoztak az étkezési szokások, egyre kevesebb valóban egészséges étel kerül az asztalokra, és ami még szomorúbb, hogy nem is ülünk le nyugodtan étkezni.

Bizonyított, hogy a felnőttkorban heti rendszerességgel fogyasztott hal megfelezi az infarktus kialakulásának esélyét, csökkenti az érelmeszesedést.

A mozgalomhoz csatlakozni a www.halramagyar.hu honlapon lévő jelentkezési űrlap kitöltésével, visszaküldésével lehet! (forrás: nepszava.hu)

 

 

 


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.