Ha péntek, akkor hal!

2010. augusztusában indult el a Halra Magyar, Halra Bor! mozgalom. A cél az volt, hogy az emberek minél több, az egészséges táplálkozást jelentő magyar halat fogyasszanak. Az éttermek közötti halételfőző-verseny mellett 2010. októberében és novemberében a programban részt vevő éttermekben 40%-kal olcsóbban ehetnek a vendégek busából, pontyból és afrikai harcsából készült ételeket - írja a Népszava.

Minden kedvezménnyel étkező vendég, aki kitölti a szervezők által biztosított kérdőívet, sorsoláson vesz részt, amelyen havonta 2 fős halvacsorát, horgászati lehetőséget Rétimajorban, valamint bort, pólókat, kötényeket, partedliket nyerhetnek. A programban részt vevő éttermek a hal alapanyagot 20%-kal olcsóbban kapják.

A katolikusok pénteki nagyböjti étke, a hal, amely egyike az első keresztény jelképeknek. A hagyományőrző zsidók pénteki asztalán ugyancsak hal a főfogás.

Érdemes tehát feleleveníteni ezt a hosszú múltra visszanyúló hagyományt, mert napjainkban is van létjogosultsága a halfogyasztás propagálásának. Míg Japánban az emberek évi 70-80 kg különböző, nagyrészt tengeri halat esznek, addig Magyarországon - a Népszava információja szerint - személyenként mindössze 3 kg halat fogyasztunk, azt is leginkább Karácsonykor.

E reformhadjárat nem titkolt célja tehát a hal "visszacsempészése" a magyar tányérokra, hiszen volt idő, mikor a halfogyasztó nemzet címmel dicsekedhettünk, amit meg is alapozott Magyarország gazdag akvakultúrája és halbősége. Mára megváltoztak az étkezési szokások, egyre kevesebb valóban egészséges étel kerül az asztalokra, és ami még szomorúbb, hogy nem is ülünk le nyugodtan étkezni.

Bizonyított, hogy a felnőttkorban heti rendszerességgel fogyasztott hal megfelezi az infarktus kialakulásának esélyét, csökkenti az érelmeszesedést.

A mozgalomhoz csatlakozni a www.halramagyar.hu honlapon lévő jelentkezési űrlap kitöltésével, visszaküldésével lehet! (forrás: nepszava.hu)

 

 

 


Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Új  történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon

Új történelmi- és gasztrofesztivál Badacsonytomajon  

A fesztivál hangulatáról az esti órákban zenei produkciók is gondoskodnak.
Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.