Ha péntek, akkor hal!

2010. augusztusában indult el a Halra Magyar, Halra Bor! mozgalom. A cél az volt, hogy az emberek minél több, az egészséges táplálkozást jelentő magyar halat fogyasszanak. Az éttermek közötti halételfőző-verseny mellett 2010. októberében és novemberében a programban részt vevő éttermekben 40%-kal olcsóbban ehetnek a vendégek busából, pontyból és afrikai harcsából készült ételeket - írja a Népszava.

Minden kedvezménnyel étkező vendég, aki kitölti a szervezők által biztosított kérdőívet, sorsoláson vesz részt, amelyen havonta 2 fős halvacsorát, horgászati lehetőséget Rétimajorban, valamint bort, pólókat, kötényeket, partedliket nyerhetnek. A programban részt vevő éttermek a hal alapanyagot 20%-kal olcsóbban kapják.

A katolikusok pénteki nagyböjti étke, a hal, amely egyike az első keresztény jelképeknek. A hagyományőrző zsidók pénteki asztalán ugyancsak hal a főfogás.

Érdemes tehát feleleveníteni ezt a hosszú múltra visszanyúló hagyományt, mert napjainkban is van létjogosultsága a halfogyasztás propagálásának. Míg Japánban az emberek évi 70-80 kg különböző, nagyrészt tengeri halat esznek, addig Magyarországon - a Népszava információja szerint - személyenként mindössze 3 kg halat fogyasztunk, azt is leginkább Karácsonykor.

E reformhadjárat nem titkolt célja tehát a hal "visszacsempészése" a magyar tányérokra, hiszen volt idő, mikor a halfogyasztó nemzet címmel dicsekedhettünk, amit meg is alapozott Magyarország gazdag akvakultúrája és halbősége. Mára megváltoztak az étkezési szokások, egyre kevesebb valóban egészséges étel kerül az asztalokra, és ami még szomorúbb, hogy nem is ülünk le nyugodtan étkezni.

Bizonyított, hogy a felnőttkorban heti rendszerességgel fogyasztott hal megfelezi az infarktus kialakulásának esélyét, csökkenti az érelmeszesedést.

A mozgalomhoz csatlakozni a www.halramagyar.hu honlapon lévő jelentkezési űrlap kitöltésével, visszaküldésével lehet! (forrás: nepszava.hu)

 

 

 


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.