Hétvégén a halászoké a Balaton

A Balatonföldváron megrendezendő program célja a balatoni halászati hagyományok felelevenítése.

A II. Balatoni Halászat Napján, szombaton szórakoztató programokkal kísérve elevenítik fel a hagyományokat Balatonföldváron, ahol ismét meghúzzák az egykor használt, ezer méteres "öreghálót", a strandolók pedig kisebb kerítőhálót húzhatnak partra, ahogy régen a halászok is tették.

A Balatonföldvár keleti strandján megrendezendő programmal a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. és a Balatonföldvári Kistérségi Turisztikai Egyesület célja, hogy a nyaralók bevonásával elevenítsék fel a balatoni halászati hagyományokat, többféle ismeretet közvetítve a vízről, halakról és a térségről.

A rendezvény egyik fénypontja az "öregháló elszórása" és meghúzása lesz a vízben. A Balatonon korábban általánosan használt módszert már egy évtizede nem alkalmazzák. A halgazdálkodás megváltozott feladatai miatt ma szelektív módon halásznak: a busa gyérítését állított hálóval, a Keszthelyi-öböl elöregedett keszegállományát vontatott hálóval halásszák.

Mit is nevezünk öreghálónak?

Az öregháló, amelynek az eltérő hosszúságú kerítőhálót nevezték régen, klasszikus halászeszköz. A Balatonon valaha több száz méteres öreghálóval halásztak, amelynek az alját ólmos és/vagy pősös (szalmacsutkás) nehezék szorította a fenékhez. A zsákmány a háló zsákszerű kitüremkedésébe szorult két szárny összehúzásakor. A kerítőhálós halászat összehangolt munkafolyamatok sorozata a halászhajók és az emberek között. Ennek bemutatása - egy ezer méteres öregháló "elszórása" - reggel 8 órakor kezdődik, a zsákmány bemutatását pedig a strandon 12.30-kor tartják.

A másik halászati bemutató főszereplői maguk a fürdőzők lesznek: egy kisebb tavi kerítőhálót maguk vontathatnak partra úgy, mint a régi halászok. A résztvevőknek a helyszínen kell regisztrálniuk.

A programok között szerepel ezeken túl "halas" kézműveskedés, vetélkedő a Balatonról és a környezetvédelemről. Különleges balatoni halétkeket lehet kóstolni, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. mobil halsütő kocsija pedig friss sült keszegről gondoskodik.

Forrás: Agroinform.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.