Idén még a szüret sem a megszokott időben volt

"A tavalyi kiugróan jó termést mennyiségben és minőségben is túlszárnyaljuk" - tájékoztatott a Varga Pincészet.

"Az időjárás furcsaságai már az év első hónapjaiban elkezdődtek Idén eddig kétszer annyi csapadékban volt részünk, mint az utolsó 60 év átlagában és mindezt úgy, hogy a napsütéses órák száma is 10 százalékkal meghaladta a korábbi évek átlagát. A szőlő tehát vizet, napot, mindent megkapott, amit szeret. Ezt már az idei évben is meghálálta, hiszen várhatóan országszerte rekordtermés lesz, és ami igen ritka, ez mennyiségben és minőségben egyaránt értendő. A tavalyi kiugróan jó termést idén még kb. 10-20 százalékkal sikerült túlszárnyalni, és a mediterrán időjárásnak köszönhetően soha nem látottan magasak a mustfokok is.

A korai illatos fajtákat, Irsai, Csabagyöngye, muskotályok, alig érinti az évjárathatás, ha a borok mégis jobbak lettek, akkor az csak azért van, mert megint tanultunk valamit. A középérésű fajták, Olaszrizling, Chardonnay és a rozék teltebbek, magasabb alkoholfokúak lesznek az évben, a közepes árszegmensű borok minősége ezeknél a fajtáknál közelít a prémium termékekhez. A fantasztikus időjárás hatására a legnagyobb minőségi különbséget a vörösboroknál és a késői szüretelésű boroknál várjuk, ezért reményeink szerint minden fajtát nemzetközi borversenyeken is el tudunk indítani” – összegzi a szüreti tapasztalatokat Varga Péter, a badacsonyörsi és feldebrői Varga Pincészet tulajdonosa.

Majd így folytatja: „Családunk az Egri borvidéken a tavalyi évi szintnek megfelelő 8 millió kiló szőlőt dolgoz fel. Itt viszont tart még a szüret, de nem azért, mert a szőlők nem értek be, hanem mert nem férnek el a pincékben. Ebben az évben csak a Balaton mellett 12 millió kilót dolgozunk fel, 1 millióval többet, mint az előző évben. Pincészetünk a szőlőtúltermelés miatt már a tavalyi évben is saját termése mellett a szükségletén túlmenően vásárolt fel szőlőt. Az idei évben is, megértve a szőlőtermelők gondjait, ezt a gyakorlatot folytattuk úgy, hogy jelentős mértékben más pincékben tartályokat béreltünk. Az már biztosnak látszik, hogy jövőre nem tudjuk tovább növelni a kapacitásunkat, így nem leszünk képesek az ideinél nagyobb mennyiségben szőlőt vásárolni. Véleményem szerint a többi nagy pincészet is hasonló helyzetben van, pedig az idei időjárásnak köszönhetően az ültetvényekben újra benne van a nagy termés lehetősége. Az ültetvények a sok eső és napsütés hatására nagyon jó kondícióban vannak, a „vénasszonyok nyara” pedig szépen beérleli a vesszőket. Az ágazat vezetésének már most érdemes lenne gondolkozni a szükséges lépéseken.” - áll a közleményben.

Forrás: Vendég & Hotel


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.