Idén még a szüret sem a megszokott időben volt

"A tavalyi kiugróan jó termést mennyiségben és minőségben is túlszárnyaljuk" - tájékoztatott a Varga Pincészet.

"Az időjárás furcsaságai már az év első hónapjaiban elkezdődtek Idén eddig kétszer annyi csapadékban volt részünk, mint az utolsó 60 év átlagában és mindezt úgy, hogy a napsütéses órák száma is 10 százalékkal meghaladta a korábbi évek átlagát. A szőlő tehát vizet, napot, mindent megkapott, amit szeret. Ezt már az idei évben is meghálálta, hiszen várhatóan országszerte rekordtermés lesz, és ami igen ritka, ez mennyiségben és minőségben egyaránt értendő. A tavalyi kiugróan jó termést idén még kb. 10-20 százalékkal sikerült túlszárnyalni, és a mediterrán időjárásnak köszönhetően soha nem látottan magasak a mustfokok is.

A korai illatos fajtákat, Irsai, Csabagyöngye, muskotályok, alig érinti az évjárathatás, ha a borok mégis jobbak lettek, akkor az csak azért van, mert megint tanultunk valamit. A középérésű fajták, Olaszrizling, Chardonnay és a rozék teltebbek, magasabb alkoholfokúak lesznek az évben, a közepes árszegmensű borok minősége ezeknél a fajtáknál közelít a prémium termékekhez. A fantasztikus időjárás hatására a legnagyobb minőségi különbséget a vörösboroknál és a késői szüretelésű boroknál várjuk, ezért reményeink szerint minden fajtát nemzetközi borversenyeken is el tudunk indítani” – összegzi a szüreti tapasztalatokat Varga Péter, a badacsonyörsi és feldebrői Varga Pincészet tulajdonosa.

Majd így folytatja: „Családunk az Egri borvidéken a tavalyi évi szintnek megfelelő 8 millió kiló szőlőt dolgoz fel. Itt viszont tart még a szüret, de nem azért, mert a szőlők nem értek be, hanem mert nem férnek el a pincékben. Ebben az évben csak a Balaton mellett 12 millió kilót dolgozunk fel, 1 millióval többet, mint az előző évben. Pincészetünk a szőlőtúltermelés miatt már a tavalyi évben is saját termése mellett a szükségletén túlmenően vásárolt fel szőlőt. Az idei évben is, megértve a szőlőtermelők gondjait, ezt a gyakorlatot folytattuk úgy, hogy jelentős mértékben más pincékben tartályokat béreltünk. Az már biztosnak látszik, hogy jövőre nem tudjuk tovább növelni a kapacitásunkat, így nem leszünk képesek az ideinél nagyobb mennyiségben szőlőt vásárolni. Véleményem szerint a többi nagy pincészet is hasonló helyzetben van, pedig az idei időjárásnak köszönhetően az ültetvényekben újra benne van a nagy termés lehetősége. Az ültetvények a sok eső és napsütés hatására nagyon jó kondícióban vannak, a „vénasszonyok nyara” pedig szépen beérleli a vesszőket. Az ágazat vezetésének már most érdemes lenne gondolkozni a szükséges lépéseken.” - áll a közleményben.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.