Idén még a szüret sem a megszokott időben volt

"A tavalyi kiugróan jó termést mennyiségben és minőségben is túlszárnyaljuk" - tájékoztatott a Varga Pincészet.

"Az időjárás furcsaságai már az év első hónapjaiban elkezdődtek Idén eddig kétszer annyi csapadékban volt részünk, mint az utolsó 60 év átlagában és mindezt úgy, hogy a napsütéses órák száma is 10 százalékkal meghaladta a korábbi évek átlagát. A szőlő tehát vizet, napot, mindent megkapott, amit szeret. Ezt már az idei évben is meghálálta, hiszen várhatóan országszerte rekordtermés lesz, és ami igen ritka, ez mennyiségben és minőségben egyaránt értendő. A tavalyi kiugróan jó termést idén még kb. 10-20 százalékkal sikerült túlszárnyalni, és a mediterrán időjárásnak köszönhetően soha nem látottan magasak a mustfokok is.

A korai illatos fajtákat, Irsai, Csabagyöngye, muskotályok, alig érinti az évjárathatás, ha a borok mégis jobbak lettek, akkor az csak azért van, mert megint tanultunk valamit. A középérésű fajták, Olaszrizling, Chardonnay és a rozék teltebbek, magasabb alkoholfokúak lesznek az évben, a közepes árszegmensű borok minősége ezeknél a fajtáknál közelít a prémium termékekhez. A fantasztikus időjárás hatására a legnagyobb minőségi különbséget a vörösboroknál és a késői szüretelésű boroknál várjuk, ezért reményeink szerint minden fajtát nemzetközi borversenyeken is el tudunk indítani” – összegzi a szüreti tapasztalatokat Varga Péter, a badacsonyörsi és feldebrői Varga Pincészet tulajdonosa.

Majd így folytatja: „Családunk az Egri borvidéken a tavalyi évi szintnek megfelelő 8 millió kiló szőlőt dolgoz fel. Itt viszont tart még a szüret, de nem azért, mert a szőlők nem értek be, hanem mert nem férnek el a pincékben. Ebben az évben csak a Balaton mellett 12 millió kilót dolgozunk fel, 1 millióval többet, mint az előző évben. Pincészetünk a szőlőtúltermelés miatt már a tavalyi évben is saját termése mellett a szükségletén túlmenően vásárolt fel szőlőt. Az idei évben is, megértve a szőlőtermelők gondjait, ezt a gyakorlatot folytattuk úgy, hogy jelentős mértékben más pincékben tartályokat béreltünk. Az már biztosnak látszik, hogy jövőre nem tudjuk tovább növelni a kapacitásunkat, így nem leszünk képesek az ideinél nagyobb mennyiségben szőlőt vásárolni. Véleményem szerint a többi nagy pincészet is hasonló helyzetben van, pedig az idei időjárásnak köszönhetően az ültetvényekben újra benne van a nagy termés lehetősége. Az ültetvények a sok eső és napsütés hatására nagyon jó kondícióban vannak, a „vénasszonyok nyara” pedig szépen beérleli a vesszőket. Az ágazat vezetésének már most érdemes lenne gondolkozni a szükséges lépéseken.” - áll a közleményben.

Forrás: Vendég & Hotel


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.