Sok programmal indul a szüret Tokaj-Hegyalján

Nem mutatkozik egyelőre a nyári szárazság negatív hatása a Tokaj-hegyaljai borvidék induló, őszi szüreti szezonjában. Elkezdődött az aszúszedés is, azonban a következő néhány hétben még szükség van az indián nyárra jellemző meleg, napsütéses órákra ahhoz, hogy igazán édes, jóminőségű szemekből készülhessen idén a tokaji aszú. A szüretet kulturális programokkal, zenei eseményekkel egészíti ki a régió, mely idén 90. alkalommal forr össze Tokaj-Hegyalján a szőlő ünnepével.

Nem okozott nagy kárt a szárazság

Az idei nyár szárazságot hozott, kevés csapadékot és gyakran 30-35 fok feletti kitartó hőséget. Szeptember elején elindult a szüret a száraz borok alapjául szolgáló szőlő szedésével, az erjedő borok a nehéz év ellenére gazdag ízeket és egyensúlyt mutatnak. Molnár Péter, a Patricius Borház birtokigazgatója hozzátette: “A borvidék szőlőültevényei az aszályt, a nehéz körülmények ellenére jól viselték. Mennyiségileg kevesebb ugyan a termés, de jó szüretnek nézünk elébe, az első tapasztalataink bíztatóak”.

Megkezdődött az aszúsodás

Az aszúszemek szedése is az őszi időszakban indul, azonban az időjáráson még sok múlik. Ilyenkor szükség van a reggeli párás időre, amelyet a Bodrog és a Tisza közelsége biztosít, a későnyári napsugarakra, továbbá enyhén szeles időre, ahhoz, hogy igazán jó ízű aszúszemekből készülhessen az idei tokaji aszú.

Szüreti mulatság kíséri a szőlőfürtöket

Idén 90. alkalommal rendezik meg hazánk egyik legrégebbi szüreti eseményét Tokaj-Hegyalján szeptember 30-október 2. között, amely a „Fehér borok, színes kultúra” jegyében zajlik majd. Tavaly közel tízezren fordultak meg a három nap alatt a városban, és minden bizonnyal idén is sok látogatót vonz majd a fesztivál, hisz minden korosztály számára biztosítanak izgalmas programokat a szervezők, mint például a látványos szüreti felvonulás, szőlő-összeadási ceremónia (a borvidék polgármestereinek ünnepélyesen összeadott termésével), hagyományőrző csoportok előadásai. A BORTÉR Tokaj-hegyalja kiváló boraival, a gasztrosétány finom ízekkel, a kézművesek és mesterségek utcája ajándéktárgyakkal várja a vendégeket. A sétáló utcában – vidám, szüreti hangulatban – térzenei koncertek, utcazenészek és utcaszínházi (gyerek) programok (népi játékok, kézműves foglalkozások, fotószínház) is szórakoztatják majd a kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tokaj-hegyaljai Nyár

Idén először alakult át a Tokaj-Zemplén régió kora nyártól a szüreti időszak végéig tartó rendezvénysorozatok otthonává, ahol a könnyűzenei és kulturális események mellett, a  gasztronómia és a természetjárás is fókuszba került. Ezzel a térség az eddig megszokott és új, későőszig tartó rendezvények központjává nőtte ki magát, rögtön az első évben. A számtalan lehetőséget a szervezők az eseménysorozat honlapján tették elérhetővé (https://tokajhegyaljainyar.hu), így az érdeklődők egy helyen tájékozódhatnak a sokszínű programok között.


Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején

Az idei év legjobb pezsgőjét kóstolhatjuk a főváros tetején 

Komplex élmények és különleges koktélok is várnak a Hilton Budapest tetején található White Raven skybarban.
Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon

Megint egy skybar-nyitás: ezúttal a pesti oldalon 

Átadták a skybart a WING fejlesztésű ibis&TRIBE Budapest Stadium Hotelben, teljes szolgáltatáspalettájával várja látogatóit a Libertyben lévő szálloda-duo.
Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.