Szüret Etyeken, a Continental Hotellel

Aki jártas a fővárosi hotelek körében, tudja, a Continental Hotel Budapest a Dohány utca lakója. Csakhogy mivel ott sosem voltak szőlőültetvények, a Pesthez közeli Etyek dombos lankáin viszont igen - így odatartunk szeptember utolsó szombatján szüretre, a hotel meghívásának eleget téve.

Bár már nem először van szerencsém Kálna István uram szőlősében szedni a termést a Continental Hotel Budapest jóvoltából (a Covid zord két évét kihagyva), de most is azon gondolkodom, miközben a buszból leszállva  a szőlőültetvény felé tartunk, mint már egy korábbi alkalommal: vendéglátónk türelme a végtelennel lehet egyenlő.

Totál amatőrök a szőlőben

Ugyanis ennyi amatőr szüretelőt rászabadítani egy tökéletesen karbantartott, profi módon kezelt ültetvényre - elég merész vállalkozás. A szőlősorok tulajdonosa, a Kálna Pincze alapítója viszont angyali türelemmel magyarázza el századszor is, melyik a tőke, hol van a kacs, emitt meg a láda, ahová majd kerülhetnek a leszedett fürtök.

 

Három sorra "szabadít rá" minket etyeki vendéglátónk, igaz, hozzátenném, ha enyém lenne ez az eszményi adottságokkal megáldott szőlős, ezt a tatárrohamot én nem vállalnám be. Ugyanis a pesti szálloda üzleti partnerei és a velük érkező gyerekek, kutyák vidáman, ámde teljesen hozzá nem értő módon cikáznak fel-alá a tőkék között (magamat is beleértve), és ilyen párbeszédek foszlányai érkeznek a szőlő lenyesése, a levelek cincálása közepette: "Most hallottam, hogy ez szürkebarát, de az nem egy szürke színű szőlő?", meg: "Igazi vin.vin helyzet: mi apával a fenti fürtöket nyessük, te meg, kicsim, ott lent az alsókat", meg: "Az anyját, milyen éles ez az olló, rohanok előre a vízhez, mert elnyisszantottam az ujjamat".

Szerencsére nem tudunk túl nagy kárt okozni a szőlősben, mert a javát mert előttünk leszedték sokkal hozzáértőbbek, így amikor végzünk az inkább közös szórakozásnak nevezhető munkával, elindulunk lefelé a hegyről, hogy odaérjünk, amihez mindnyájan igazán értünk: eszünk-iszunk, élő muzsikára mulatunk a Kálna Pincze árnyas kertjének hűvősében.

Igazgatói köszöntő finom falatok, dolgos munka kíséretében

Mielőtt hozzálátnánk a terített asztalok felszámolásához, Géher Zoltán, a négy csillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest igazgatója, a Zeina Hotels Brand Managere köszönti a vendégeket, aki többek közt elmondja, házaik idén nyáron jól teljesítettek - a Dohány utcai egységen kívül a lánchoz tartozik még a Prestige Hotel Budapest, valamint a Boutique Hotel Budapest -, a Continental-ban pedig az ősztől sem félnek, hiszen már most látják az októberi foglaltságot, és eddig 90 százaléknál tartanak.

Bemutatta a szálloda régi és új munkatársait is, többek közt Barka Áron executive chef-et, aki a nyitás óta van velük, és aki most a Kálna Pincze kertjében a fogadásért is felel. Majd azzal zárta köszöntőjét a szállodai körökben ismert és elismert szakember, hogy mindenkinek jó étvágyat kívánva arra kérte az egybegyűlteket, aki tud állást kereső felszolgálót, karbantartót, szobalányt vagy recepcióst - nyugodtan küldheti hozzájuk, mert e pozíciók esetében mindig van munkaerőfelvétel.

A finom ételek, a Kálna Pincze mélyéről előkerült némi pezsgő is - hiszen ez a Kálna borászat egyik féltett és többszörösen díjazott kincse -, majd "Legurult a szőlő a hegyről!", felkiáltással rohannak körbe menyecskék - mint kiderül, ilyenkor tapos a hordókban a falu apraja, nagyja. Szerencsére itt nem kell, csak nagy lendülettel dobálni befelé a frissen szüretelt fürtöket a hordó mélyére, hogy elkészülhessen a friss, zamatos must, az idei pezsgő alapanyaga, és ahol a finom édes nedüvel megtöltött üvegeket mindenki maga címkézheti fel.

Még egy utolsó séta a Kálna Pincze karakteres borait és rangos díjakat elnyert, különleges pezsgőit bemutató pezsgőmúzeumban, ahol maga a házigazda mutatja be a kiállítási darabokat, és ahol durran ismét a pezsgősdugó, különleges tételek kóstolásra is sor kerül.

A buszon hazafelé elcsendesik a vendégsereg, kicsit mindenkit hatalmába kerít a jó borok, a szép pezsgők, és a finom falatok utáni jó érzés, nyugalom. 

Jövőre veletek ugyanitt, köszönjük Continental Hotel Budapest az idei meghívást.

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat

MSZÉSZ: indul az „Év Szállodája” pályázat 

Az MSZÉSZ útjára indítja az „Év Szállodája 2024” pályázatot.
Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek

Változik az indiai OYO szállásfoglaló portál házirendje – tiltakoznak a vendégek 

Az utazás nehéz Indiában azoknak, akik nem házasok, azonban ennek ellenére szeretnének együtt utazni és közös szálláshelyen aludni.
Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban

Veganuár és méregtelenítő kúra a sárvári ötcsillagos házban 

Évkezdetnek nem is rossz: két olyan csomagajánlatot állítottak össze, amely mindkettő ezt a célt szolgálja.
Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban

Újfent nyit egy hostelt az a&o Belgiumban 

Az a&o Hostels, Európa vezető hostellánca, 2025. január 1-jén megnyitotta második belga szálláshelyét, az a&o Brussels Centrumot.
Brandváltás az egykori Adria Palotában

Brandváltás az egykori Adria Palotában 

Az Al Habtoor Palace megérkezett Budapestre az ikonikus, egykori Adria Palotába, amelyet jóideje Ritz Carlton-ként ismertünk, korábban pedig a Meridien-lánc tagjaként nyílt meg ötcsillagos szállodaként a pesti Belváros szívében.
Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE

Új szakember a hévízi hotel élén – FRISSÍTVE 

Jakab Gábor lett a hévízi NaturMed Hotel Carbona új szállodaigazgatója.
Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél

Üzemeltetési területen változás a Danubius Hotels-nél 

A Danubius Hotels Zrt. új vezető kinevezésével indítja 2025-öt, megerősítve a szállodavállalat láncszintű üzemeltetését.
Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál

Milliós gázszámla és eltűnt bérlők a mogyoródi panziónál 

Több, mint harmincmilliós tartozást hátrahagyva váltak köddé a koreai befektetők.
Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén

Vendégek éjszakázhatnak Pablo Escobar egykori magánrepülőjén 

Aki Bristol környékére tervez látogatni mostanában, akár már az egykori drogbáró magángépéből átalakított Airbnb szállást is kibérelheti.
HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra

HOTCO 2025: Újabb előadók neveit hozták nyilvánosságra 

Az idei program különlegessége, hogy neves előadók osztják meg tapasztalataikat, amelyek értékes tanulságokkal szolgálhatnak minden résztvevő számára.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.