Bár már nem először van szerencsém Kálna István uram szőlősében szedni a termést a Continental Hotel Budapest jóvoltából (a Covid zord két évét kihagyva), de most is azon gondolkodom, miközben a buszból leszállva a szőlőültetvény felé tartunk, mint már egy korábbi alkalommal: vendéglátónk türelme a végtelennel lehet egyenlő.
Totál amatőrök a szőlőben
Ugyanis ennyi amatőr szüretelőt rászabadítani egy tökéletesen karbantartott, profi módon kezelt ültetvényre - elég merész vállalkozás. A szőlősorok tulajdonosa, a Kálna Pincze alapítója viszont angyali türelemmel magyarázza el századszor is, melyik a tőke, hol van a kacs, emitt meg a láda, ahová majd kerülhetnek a leszedett fürtök.
Három sorra "szabadít rá" minket etyeki vendéglátónk, igaz, hozzátenném, ha enyém lenne ez az eszményi adottságokkal megáldott szőlős, ezt a tatárrohamot én nem vállalnám be. Ugyanis a pesti szálloda üzleti partnerei és a velük érkező gyerekek, kutyák vidáman, ámde teljesen hozzá nem értő módon cikáznak fel-alá a tőkék között (magamat is beleértve), és ilyen párbeszédek foszlányai érkeznek a szőlő lenyesése, a levelek cincálása közepette: "Most hallottam, hogy ez szürkebarát, de az nem egy szürke színű szőlő?", meg: "Igazi vin.vin helyzet: mi apával a fenti fürtöket nyessük, te meg, kicsim, ott lent az alsókat", meg: "Az anyját, milyen éles ez az olló, rohanok előre a vízhez, mert elnyisszantottam az ujjamat".
Szerencsére nem tudunk túl nagy kárt okozni a szőlősben, mert a javát mert előttünk leszedték sokkal hozzáértőbbek, így amikor végzünk az inkább közös szórakozásnak nevezhető munkával, elindulunk lefelé a hegyről, hogy odaérjünk, amihez mindnyájan igazán értünk: eszünk-iszunk, élő muzsikára mulatunk a Kálna Pincze árnyas kertjének hűvősében.
Igazgatói köszöntő finom falatok, dolgos munka kíséretében
Mielőtt hozzálátnánk a terített asztalok felszámolásához, Géher Zoltán, a négy csillag superior minősítésű Continental Hotel Budapest igazgatója, a Zeina Hotels Brand Managere köszönti a vendégeket, aki többek közt elmondja, házaik idén nyáron jól teljesítettek - a Dohány utcai egységen kívül a lánchoz tartozik még a Prestige Hotel Budapest, valamint a Boutique Hotel Budapest -, a Continental-ban pedig az ősztől sem félnek, hiszen már most látják az októberi foglaltságot, és eddig 90 százaléknál tartanak.
Bemutatta a szálloda régi és új munkatársait is, többek közt Barka Áron executive chef-et, aki a nyitás óta van velük, és aki most a Kálna Pincze kertjében a fogadásért is felel. Majd azzal zárta köszöntőjét a szállodai körökben ismert és elismert szakember, hogy mindenkinek jó étvágyat kívánva arra kérte az egybegyűlteket, aki tud állást kereső felszolgálót, karbantartót, szobalányt vagy recepcióst - nyugodtan küldheti hozzájuk, mert e pozíciók esetében mindig van munkaerőfelvétel.
A finom ételek, a Kálna Pincze mélyéről előkerült némi pezsgő is - hiszen ez a Kálna borászat egyik féltett és többszörösen díjazott kincse -, majd "Legurult a szőlő a hegyről!", felkiáltással rohannak körbe menyecskék - mint kiderül, ilyenkor tapos a hordókban a falu apraja, nagyja. Szerencsére itt nem kell, csak nagy lendülettel dobálni befelé a frissen szüretelt fürtöket a hordó mélyére, hogy elkészülhessen a friss, zamatos must, az idei pezsgő alapanyaga, és ahol a finom édes nedüvel megtöltött üvegeket mindenki maga címkézheti fel.
Még egy utolsó séta a Kálna Pincze karakteres borait és rangos díjakat elnyert, különleges pezsgőit bemutató pezsgőmúzeumban, ahol maga a házigazda mutatja be a kiállítási darabokat, és ahol durran ismét a pezsgősdugó, különleges tételek kóstolásra is sor kerül.
A buszon hazafelé elcsendesik a vendégsereg, kicsit mindenkit hatalmába kerít a jó borok, a szép pezsgők, és a finom falatok utáni jó érzés, nyugalom.
Jövőre veletek ugyanitt, köszönjük Continental Hotel Budapest az idei meghívást.
Forrás: Turizmus Online