hirdetés
hirdetés

Sharm el-Sheikh-en jártunk

Téli napfürdő az óriás akvárium partján

Üvegfenekű hajónk kapitánya boszorkányos ügyességgel navigál a korallszirtek között. Ahogy karnyújtásnyi közelségben úsznak el előttem a színes halrajok, úgy érzem magam, mintha óriási akváriumban lebegnék. A Sínai-félsziget déli csücskén, a sivatag és a tenger találkozásánál fekvő Sharm el-Sheikhen vagyunk, ahol kristálytiszta víz, ragyogó napsütés, kényelem és európai igényekhez igazított szolgáltatások várják a nyaralókat.

hirdetés

A tenger alatti élmény azon az egyhetes, januári tanulmányúton ért, amelyet magyar és román értékesítő partnereinek és néhány szakújságírónak szervezett az Express Travel International (ETI). Az Egyiptom-specialista utazásszervező, amelynek budapesti leányvállalata tavaly jött létre, ezúttal a tulajdonában lévő Red Sea hotellánc Sharm el-Sheikh-i kínálatát mutatta be a résztvevőknek. A hat – négy- és ötcsillagos – szálloda bejárása mellett bőven jutott idő pihenésre, kirándulásra, vásárlásra és bulizásra is.

Halászfaluból üdülőparadicsom

Sharm el-Sheikh a Sínai-félsziget legnagyobb, több részből álló települése az Akabai-öböl bejáratánál, arab nevének jelentése a sejk (azaz a bölcs vezető) öble. A település néhány évtizede még egyszerű halászfalu volt, stratégiai szerepe akkor nőtt meg, amikor az egyiptomi haditengerészet fontos kikötőhelye és bázisa lett. Az 1956-os szuezi válság idejétől a félsziget kétszer is Izrael fennhatósága alá került, s csak 1982-től tartozik ismét Egyiptomhoz. A kormányzat ekkor határozta el, hogy folytatja és támogatja a település Izrael által megkezdett turisztikai fejlesztéseit. 

Sivatagi csoportkép
Sivatagi csoportkép

Sharm el-Sheikhen azóta rengeteg szálloda, búvárközpont, étterem, kávézó és szórakozóhely épült, emellett több bevásárlóközpont is szolgálja az elsősorban Európából érkező vendégek kényelmét. Manapság ez Egyiptom egyik legfőbb turisztikai desztinációja, amely sokak megélhetését biztosítja. 

Beduin a belvárosban
Beduin a belvárosban

Az itt rendezett nagyszámú közel-keleti békekonferencia okán Sharm el-Sheikhet a Béke Városaként is emlegetik, de a település több nemzetközi politikai, gazdasági és pénzügyi találkozónak is otthont adott már. Ott-jártunkkor is épp nagyszabású nemzetközi gazdasági konferenciára készültek, amely a megújuló energiaforrások témáját járja körül. Az eseményhez kapcsolódó fokozott közúti ellenőrzések is meggyőztek minket arról, hogy az egyiptomi vezetés mindent elkövet a térség nyugalma és biztonsága érdekében.

Vízalatti mesevilág

Sharm el-Sheikh legfőbb vonzerejét a természeti adottságok jelentik: a sziklás sivatag és a tenger találkozásából születő sajátos tájkép, az európai tél idején is kellemesen meleg és száraz éghajlat, a hosszan elnyúló természetes partszakaszok és a Vörös-tenger élővilágának elképesztő gazdagsága. Legalább kétszázötven különféle korall és ezernyi halfajta él az áttetsző vizekben, felfedezésük a klasszikus és pipás búvárok (sznorkelezők) kedvenc célpontjává teszi a térséget.

Erre különösen jó alkalom kínálkozik a közeli Ras Mohamed nemzeti parkban, amelyet 1983-ban nyilvánítottak védetté.  Mind a szárazföld egy része, mind a környező, korallokban és halfajokban gazdag partszakasz a nemzeti parkhoz tartozik, ahová buszokkal és hajókkal egyaránt szerveznek fakultatív túrákat. 

Ras Mohamed nemzeti park
Ras Mohamed nemzeti park

Mi egész napos hajókiránduláson járjuk be ezt az egyedülálló vízi világot. Napozunk és pihenünk a fedélzeten, nézzük a valószínűtlenül kék tengert, a vörösessárga sziklákat, a legjellemzőbb halfajokról tartott rövid szemléltető előadás után pedig a vállalkozó szelleműek a három legszebb merülési helyen a pipás búvárkodást is kipróbálhatják. 

Annak, aki másféle tenger alatti élményre (is) vágyik, az üvegfenekű hajót javasoljuk. A közel másfél órás program szokványos hajókirándulásként indul, napsütéssel, zenével és frissítőkkel a fedélzeten. De amint a hajó a korallszirtek közelébe ér, lemehetünk a légkondicionált hajófenékbe, ahol nagy üvegablakokon át tárul elénk a varázslatos vízi világ. 

Szórakoztatóak ezek a kirándulások, de igazság szerint Sharm el-Sheikhen a tengerparti szállodák lakói többnyire anélkül is élvezhetik a Vörös-tenger kínálta lehetőségeket, hogy  hosszabb túrára indulnának. Sokszor elég csak kimenni a strandra, ha sznorkelezni szeretnénk, vagy egyszerűen áthajolni a stég korlátján, és máris gyönyörködhetünk a különböző színű és formájú halakban. Ebben az üdülőparadicsomban ugyanakkor ahhoz is minden adott, hogy a mozgalmasabb vízi sportok kedvelői, a szörfösök, a kite szörfösök, a parasailingezők (vízi ejtőernyősök) vagy a kenusok élvezzék a tenger és a szél kínálta szabadságot.

Üvegfenekű hajó
Üvegfenekű hajó

Beduinok között a sivatagban

Számomra – talán titokzatossága miatt – a sivatag legalább annyira tiszteletreméltó és vonzó, mint a tenger. Sharm el-Sheikhről is indulhatunk fakultatív kirándulásokra a sivatag felé. Ezeket az utakat az ETI egyiptomi partnere, a Cairo Express Travel (CET) szervezi, ezért a helyi CET képviselőknél foglalhatók a Red Sea hotelekben.

Minket egy nagyjából kétórás sivatagi quadozásra hívtak meg vendéglátóink. Ahogy a vöröslő sziklák felé tartunk, egyszer csak feltűnnek a beduinszállások, a komótosan lépkedő vagy pihenő tevecsordák. Egyiptomi vezetőnk, Tamer elmondja, hogy az országban nagyjából félmillió, a Sínai-félszigeten körülbelül nyolcvanezer beduin él különböző törzsekben. Napjainkra ismét fontos lett számukra nomád hagyományaik őrzése, tisztelete, és ebben a kormányzat is támogatja őket. Mivel a turizmus fejlődése révén a beduinok a lakhelyükként szolgáló földek nagy részét elvesztették, sokan közülük kénytelenek voltak alkalmazkodni az új helyzethez, és idegenvezetőként, taxisofőrként vagy búvárvezetőként dolgoznak a térségben.

Sivatagi pihenő
Sivatagi pihenő

Vásárlás magas fokon

Történelméből adódóan Sharm el-Sheikhen nincsenek klasszikus kulturális látnivalók, ellenben az európaiak vásárlási és szórakozási igényeit maximálisan igyekeznek kielégíteni a helybéliek. 

Túlnyomórészt nőkből álló csoportunkban például kitört a táskavásárlási láz. A kisebb-nagyobb különítmények időt és fáradságot nem kímélve fésülték át a város összes shopping-útvonalát újabb és újabb darabok után kutatva: a már említett Na’ama Bayt, amely tulajdonképpen egy modern sétány üzletekkel, szórakozóhelyekkel és bevásárlócenterrel; aztán az Old Marketet, a leghangulatosabb, legeredetibb városrészt, ahol tényleg érezzük, hogy Egyiptomban járunk; és végül a Soho Square-t, amit üzemeltetői olyannyira európainak szántak, hogy az árusoknak még csak megszólítaniuk sem szabad a bámészkodókat. Van itt minden, ami a turistáknak vonzó lehet: free wifi, ingyenes busztranszfer Sharm el-Sheikh hat különböző pontjáról, útlevéllel igénybe vehető duty free shop, különböző nemzeti éttermek, kávézók, többféle bár, éjszakai klub, sőt még jégcsarnok is. 

Egzotikus kínálat az Old Marketen
Egzotikus kínálat az Old Marketen

Az esténként fényárban úszó, szobrokkal teletűzdelt Soho még a helyieknek is újdonság, a népes arab családok lelkesen fényképezkednek a padon ülő cilinderes úr, az elefántcsapat vagy a vízhordó nő társaságában. Ugyanakkor számítsunk arra, hogy itt az említett szolgáltatásokat belekalkulálják az árakba. Egyébként Sharm el-Sheikhen egészében minden kicsit drágább, mint mondjuk Hurghadán, ennek az az oka, hogy ez a település kimondottan a turistáknak épült. 

Zöldellő szállodák

Az ETI tulajdonában lévő Red Sea hotellánc jelenleg hat szállodát működtet Sharm el-Sheikhen. A négy- és ötcsillagos házakat az öböl különböző részein találjuk, központi fekvésű szálloda éppúgy van közöttük, mint kicsit távolabb eső, de szinte önálló kisvárosként működő komplexum.

A belvárosban, a Na’ama Bayen két, egymással szemközti szálloda várja a hotellánc vendégeit: az egyszerűbb, ám saját homokos stranddal rendelkező Ghazala Beach és a núbiai stílusban épült, nagyon igényes és barátságos Ghazala Gardens. A lassan mélyülő, finom homokos strandot mindkét hotel vendégei használhatják, és a központi elhelyezkedésnek köszönhetően az esti nyüzsgésből sem marad ki senki.

Grand Hotel Sharm-el Sheikh
Grand Hotel Sharm-el Sheikh

Ugyancsak hosszú, homokos tengerpart fogadja azokat, akik a repülőtér közelében, a Shark Bayen épült Siva Sharmban szállnak meg. Ami a szórakozási lehetőségeket illeti, ide a Soho Square esik közelebb, de a Na’ama Bayre is rendszeresen közlekedik buszjárat.

Két további szálloda, a központtól hat kilométerre fekvő, s tulajdonképpen egy komplexumként működő Sharm Resort és Sharm Plaza a klasszikus és pipás búvároknak is jó választás, itt található ugyanis a népszerű Far Garden merülőhely, ahol bámulatos a Vörös-tenger élővilága.

S végül az abszolút luxust az ötcsillagos The Grand Hotel Sharm el-Sheikh képviseli a portfolióban. Egy hétig mi is itt laktunk, így módunkban állt mindent kipróbálni: napoztunk a homokos strandon és a medencék partján, úsztunk a korallzátonyok között, bámultuk a mesés kilátást a tengerre és a Tirán-szigetre, élveztük a kényelmet, a bőséges all inclusive ellátást, a bárok és a hatféle konyhát felvonultató a’ la carte éttermek kínálatát.

Sharm Plaza
Sharm Plaza

Ezek a zöldellő szállodák, ezek a szép kis oázisok akár szimbolikusnak is tekinthetők. Akkor értékeljük őket igazán, amikor a városrészeket összekötő kopár utakon autózunk. A kérlelhetetlen homok- és kősivatagot látva értjük meg, hogy mennyi erőfeszítés rejlik minden bokor, minden zölddé varázsolt, a civilizáció számára meghódított négyzetméter mögött. Sharm el-Sheikh virágzó szállodáit a sok-sok itt dolgozó ember gondos munkája tölti meg lélekkel és szépséggel.

Szerdahelyi Krisztina
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!