Repterek, szállodák, fürdők várják az arab befektetőket

Eladó a budapesti Soho Hotel, a zalakarosi Karos Spa Hotel, a Sármelléki Repülőtér, de még a tatai Piarista rendház is - arab befektetőket várunk 27 turisztikai projekthez.

A minap rendezték meg Budapesten az első Arab-magyar gazdasági fórumot, ahol egyebek mellett 27 turisztikai projektet is bemutattak az érdeklődő befektetőknek.

A HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal, lánykori nevén ITD Hungary) honlapján elérhető a projektek listája. Ezek között eladó létesítmények és új fejlesztések egyaránt találhatók. A teljes lista itt letölthető.

A HITA bevezetőjében arról ír, hogy a magyar GDP 8,5%-át adja a turizmus, amely 400000 magyar munkavállalót foglalkoztat. Különösen az egészség-, konferencia- és történelmi emlékekhez kötődő turizmust emeli ki az anyag.

A bevezetőben arról is olvashatunk, hogy „van még növekedési lehetőségi minőségi szálláshelyek terén, különösen vidéken, a tőkehiány miatt”. A beruházókat elsősorban témaparkok, termál-, golf- és kaszinóturisztikai projektek létrehozására, várfelújításokra várjuk.

Ezután következzenek a konkrét projektek:

1. Budapestwood Studios Mozi Élménypark

Amerikai stílusú mozi tematikájú kereskedelmi és élménypark, szállodával kombinálva. A Stúdióvárosban London, Róma, Párizs, New York mellett az arab és a mediterrán világ utcái elevenednének meg. Megvan a beruházás tervezett 26 hektáros helyszíne, Budapest XV. kerületében, a már működő Raleigh Filmstudios szomszédságában. A beruházás teljes összege 354 000 000 euró, ebből a Filmpark és a Stúdióváros beruházási értéke 274 000 000, a hotel 30 millió eurót kóstálna.

2. Overdose Lovasközpont, Gyenesdiás

Európa legnagyobb lovasközpontját lehetne létrehozni a Balaton közelében, szállodákkal, versenypályával, kiállítási központtal, állatorvosi létesítményekkel. 100 millió eurós beruházás.

3. A Magyar Édenkert

a Balaton közelében, 15 kilométerre Zalakarostól, 30-ra Sármelléktől. Szórakoztatópark, melynek egyik fele egy állatpark, másik fele egy történeti park, ahol a Kárpát-medence múltja és hagyományai elevenednének meg. Beruházót keresnek az élménypark melletti területre, szállodák, nyugdíjastelep létrehozására. Becsült beruházási összeg 100 millió euró.

4. Éden Thermal Spa Hotel és Villapark, Hévíz

19 hektáros terület Hévíz-Nemesbükön, tervezett szálláskapacitás 357 szoba, ebből 111 apartman, 800 férőhelyes konferenciakapacitás, 30 villa, 1900 m2-es vízfelületű fürdő. Beruházási összes 85 millió euró.

5. Pap-sziget Projekt, Szentendre

Termálfürdő és -hotel építése a 12 hektáros Pap-szigeten. Beruházás értéke 50 millió euró.

6. A Komáromi Termálfürdő fejlesztése

komplett felújítása, terápiás központ és szálloda kialakítása. Beruházás értéke 30 millió euró.

7. Family Spa and Hotel Scrabantia, Sopron

Négycsillagos, 142 szobás szálloda építése, 900 m2-es felületű fürdőrészleggel. Beruházás értéke 30 millió euró.

8. Gerohostel, Egészségturisztikai Park, Vilmos Park, Csorna

Szálloda, medencék, wellness központ, speciális elhelyezés nyugdíjasoknak, sportközpont. Beruházás értéke 27 millió euró.

9. Veszprémi Repülőtér, komplex fejlesztés

Beruházás értéke 24 millió euró.

10. Hotel Karos Spa

A 221 szobás szállodára keresnek vevőt. A 22 millió eurós beruházás 15 év alatt térülne meg a kiírás szerint.

11. Theil Orvosi Turisztikai és Ápolási Intézet

A projekt keretében négy ilyen központ épülne az országban: kettő Siófokon, egy Garaboncon, egy pedig Délegyházán. Termálfürdőt és ásványpalackozót is építenének. 51%-os részesedést kapna a beruházó 21,5 millió eurós befektetéssel, és az ígért megtérülés igen kedvező, 3,9 év.

12. Zalaszentmárton Termál- és Orvosi Központ

150 szobás szálloda, kórház, termálforrásra alapozva. 21 millió eurós beruházás.

13. Wellness és konferenciahotel, Mórahalom

4 csillagos, 100-200 szobás szállodához keres befektetőt az önkormányzat, 12-18 millió euróval.

14. Nagyatád „Mándl” Kastélyhotel és Képzési Központ

Négycsillagos szálloda, wellness részleggel. A régi kastély felújítása, fürdő, étterem és bár építése. 12 millió eurós beruházás.

15. Soho Butik Hotel, Budapest

Eladó 12 millió euróért.

16. Luxusapartmanok Mórahalmon, a Termálfaluban

A modellházak már elkészültek, az épületek fűtése termálvízzel történne. 11,6 millió euró.

17. Hotel Arboretum Szabadidőközpont, Debrecen

Négy csillag, superior szállodával, 28 hektáros telken. 206 szobás szálloda, elnöki lakosztállyal, 700 férőhelyes konferenciakapacitás. Wellness részleg, termál- és élményfürdő, a bevizsgált Arbo Aqua gyógyvízre épülve. Mátyás korát idéző étterem. 10-42 millió euró közötti beruházás.

18. Barcika Plaza

bevásárlóközpont, parkolóval Kazincbarcikán, 8 millió euróért.

19. Keszthely Sörház

Egy korábbi sörfőzde helyreállítása Keszthely belvárosában, benne üzletközponttal, boltokkal, sörmúzeummal, étteremmel és művészeti galériával. 8 millió euró.

20. Sármelléki repülőtér

7 millió euróért megválna tőle a tulajdonos Kanizsa Terra kft.

21. Vital Gold Hotel and Spa, Ásványráró

4 csillagos üdülőközpont, 200 szobás wellness hotellel, kempinggel, tavakkal, 50 hektáron eladó 5 millió euróért.

22. Piarista Rendház, Tata

A város eladná a műemlék piarista rendházat 3,7 millió euróért, turisztikai, orvosi, oktatási vagy kulturális célú beruházónak.

23. Szabadság projekt

Eladó egy meg nem nevezett, 32 szobás, belvárosi, három csillag superior hotel Budapesten, 3,6 millió euróért.

24. A Mórahalmi Rehabilitációs Központ / Fürdőhotel felújítása 

Ehhez is befektetőt keres az önkormányzat 1,8 millió euróval.

25. A soproni Best Western Pannonia Hotel

minőségi egészügyi szolgáltatásainak bővítéséhez keresnek befektetőt 1 millió euróval.

26. Almalomb

Malomfelújítás és ökohotel kialakítása Hosszúhetényben, Pécs mellett. Elnyert uniós pályázattal. 800 ezer eurós befektetést igényel.

27. Új szálloda építése Makón

A város keres befektetőt 5 régi épülete bármelyikének átalakításához, felújításához. Épülettől függően 270-800 ezer eurós befektetést igényel.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.