hirdetés
hirdetés

Szlovénia tele van meglepetéssel

Tito, Trump, az emberhal és a hajdinára hajazó hotel

Az idei év slágere lehet honfitársaink körében Szlovénia. Hogy miért? Mert az aktív kikapcsolódást egyre többen keresik, ez az a hely ahol kerékpározhatunk, raftingolhatunk, hegyet vagy kanyont mászhatunk, közben élvezhetjük az ország remek gasztronómiáját egy olyan természeti és kultúrkörnyezetben, melyet bármely európai szomszédunk megirigyelhetne. Egy sajtóút élményeit olvashatja, sok hasznos tippel.

hirdetés

Csak 4 órányi autóút

Szlovéniába kényelmesen utaztunk autóval, hiszen Budapestről 4 óra alatt már el is értük a legközelebbi látnivalókat. Aki még nem járt a bledi tónál, az ne is habozzon, elsőként vegye fel a listára.

Bledi tó
Bledi tó

Olimje - híres zarándokhely

Útközben, aki teheti, mindenképpen álljon meg egy rövid pihenőre a szlovén-horvát határ közelében fekvő bájos Olimjében. A Podčetrtek városka szomszédságában fekvő Olimjébe minden évben túrázók, kerékpározók és zarándokok tízezrei érkeznek. A 11. században épült kastély, melyet később szerzetesek vettek birtokukba, ma is használatban van. A kolostor mellett Európa egyik leggyönyörűbb barokk templomát, gyógynövénykertet és egy patikamúzeumot találunk.

Olimje
Olimje

Aki tovább maradna, annak ideális szálláshely a Biohotel Ortenia, eko apartmanjai tökéletes relaxációt ígérnek a világ zaja elöl menekülőknek. Itt minden bio, nem csak az apartmanok, de még az ételek, italok is, és szó szerint teljes harmóniában élhetünk a természettel. Legszívesebben maradtam volna egy hétig!

Ha nagyon sietünk a bledi tóhoz, akkor se hagyjuk ki a Jelenov Greben nevű éttermet, ahol fantasztikus helyi ízeket kóstolhatunk egy páratlan fekvésű domb tetején. Ebéd után még a helyi szarvasok is „házhoz” jönnek, a völgyben legelésző állatok ugyanis szoros barátságban élnek az étterem tulajdonosával.

Olimje
Olimje

Innen csak pár lépés az az antik patika, mely a 3 legrégebbi európai létesítmény egyike. Az új patika már a szomszédos kolostorban van, ahol a pult mögött álló szerzetes ismeri és nagyra becsüli a magyar Unicumot is, de szerinte a saját hagyományos recept alapján készülő gyógynövény likőrjük még ezen is túltesz.

Bled – Randevú egy isteni krémessel a kristálytiszta tó partján

Szlovénia gyönyörű tájai közül kiemelkedik Bled és környéke, nem véletlenül kedvence ez a szlovén családoknak is. A Budapesttől mintegy 5 órányi autóútra, a Júliai-Alpok lábánál fekvő páratlan szépségű tó a bohinji gleccser visszahúzódásával, a jég olvadásával alakult ki. Friss levegőjével, elbűvölő szépségével, kellemes klímájával, a fürdésre is kiválóan alkalmas vize a nyári időszakban a 25-26 fokot is eléri. Már 1855-től működött itt egészséges életre nevelő szanatórium, később pedig Titónak volt itt nyári rezidenciája.

Bled: télen sípálya, nyáron bobpálya
Bled: télen sípálya, nyáron bobpálya

Top 5 program Bledben

1. Sétáljuk körbe a tavat! A hat kilométeres meseszép túrának a nap bármely szakában nekivághatunk, hiszen másfél óra alatt teljesíthető.

Bledi tó
Bledi tó

2. Hajózzunk el Szlovénia egyetlen szigetére! Ehhez béreljünk csónakot vagy pletnázhatunk is (ehhez evezőst is biztosítnak). Ha itt háromszor meghúzzuk a szigeten levő kis templom harangjának kötelét, nagy szerencsénk lesz, ezért számíthatunk egy kis sorban állásra.

Bled
Bled

3. Kóstoljuk meg a híres bledi krémest! Vigyázat, hamisítják! Az eredeti bledi krémest, a “kremšnita"-t a Park Hotel konyháján készítik ahonnan ellátják a környék cukrászdáit. A féltve őrzött receptet 1953-ban a magyar Lukács István cukrász dolgozta ki és hagyta itt a helyieknek, azóta pontosan ugyanúgy készítik. A 7x7 cm-es félig vanília, félig friss tejszín alapú krémből álló megakémes könnyen felismerhető, mindig friss és olyan laktató, hogy felér egy fél ebéddel.

Bledi krémes
Bledi krémes

4. Másszunk fel a várba! Az út elég meredek, de rövid, kényelmesen 40 perc alatt felérhetünk. A látvány a vár teraszáról lenyűgöző, gyönyörű fotókat lehet a magasból készíteni.

Bledi tó
Bledi tó

5. Ebédeljünk a vár tetején a Jezersak étteremben! Ehhez fogható gasztronómiai élményt ritkán találni.

Bled: Jezersak étterem a vár tetején
Bled: Jezersak étterem a vár tetején

Aktív kalandok Bled környékén

Télen síelhetünk, szánkózhatunk, korcsolyázhatunk,sőt a mókás curling is nagyon népszerű errefelé. Nyáron a meseszép Vintgar-szurdokba vagy a Triglav Nemzeti Parkba túrázhatunk, kerékpározhatunk és raftingolhatunk a környék vizein.

bringázás a közeli Bohinj tó körül
bringázás a közeli Bohinj tó körül

Bled és környéke egy igazi golfparadicsom is egyben, a népszerű minigolf könnyen elérhető bárki számára.

Minigolf Bled mellett
Minigolf Bled mellett

Felfedező túránkon a Sava Hoteli Bled csoport Hotel Park szállodájában szálltunk meg, mely a környék egyik legszebb fekvésű szállodája. A szobákból gyönyörű panoráma nyílik a tóra. A tó melletti Panoráma étterem konyhája elképesztően kifinomult. A ’Séf asztala’ nevű programon pedig egy pazar látványfőzés részesei lehetünk világhíres bledi séfek irányításával, előzetes foglalás után.

Trump és Melanie is itt találkozott

Igazán jót wellnessezni a szomszédos Hotel Golfban lehet, a félig nyitott termálfürdőből a Bledi-tó szédületes panorámája tárul elénk. A Grand Hotel Toplice, Tito korábbi nyári rezidenciája, luxus színvonalat kínál minden tekintetben. A falak sok mindenről mesélnek, például ebben a szállodában találkozott Donald Trump és Melanie Trump is valamikor a múltban, melyről egy régi fotó árulkodott.

Bohinj – téli, nyári paradicsom az aktív kikapcsolódást kedvelőknek

A Bledhez közeli régióban több mint 60 kilométer hosszú sípályarendszer fut, rettentően színes programkínálattal. Lehet itt sítúrázni, hó-raftingolni, jeget mászni, téli bringázni és tandem ejtőernyőzni is akár, az éjszakai fáklyás síelést és szánkózást nem is említve.

Bohinj tó
Bohinj tó

Az 1500 méter magasan elhelyezkedő Vogel hegyre tartva mintha egy James Bond filmbe csöppennénk, a Bohinji tótól percek alatt egy óriási kabinos lift szállítja fel a társaságot, szédítő mélységet hagyva magunk mögött.

Bohinj
Bohinj

A 22 km-es pályarendszeren ezúttal nem síeltünk, viszont hatalmasat szánkóztunk, majd helyi kolbászt, szalonnát és sajtokat kóstoltunk. A hegyi házikókban megtalálható a helyi gyógynövény likőr is, ami nagyon finom, akárcsak a díjnyertes kézműves szlovén sör.

Bohinj
Bohinj

A vízesések és rafting hazája

Európa egyik legrégebbi nemzeti parkjában, a Triglav Nemzeti Parkban elhelyezkedő Bohinj nyáron szenzációs élmény a természetkedvelőknek. Vezetett panoráma csónaktúrán lehet a tavon átkelni, a vagányabbak pedig kipróbálhatják a kanyonmászást vagy felkereshetik Szlovénia legnagyobb vízesését, a Savicát. Vízesésekben amúgy is bővelkedik a régió.

 

Virje vízesés
Virje vízesés

Autónkat Bohinjska Bistrica állomáson egy óriási vonatra pakolhatjuk, így kerülő nélkül átjuthatunk a Júliai-Alpok túloldalára, ahol igazi csodák várnak ránk. Vízeséstúrára indulhatunk Bovec környékén, és raftingolhatunk az olykor türkiz színekben pompázó Soča folyón.

Soča folyó
Soča folyó

Bohinjban rengeteg szállás található, ha azonban a kényelmet, a wellnesst és a szórakozást kedveljük, nem fogunk csalódni a kiváló elhelyezkedésű Bohinj Eco Hotelben.

Úton a tenger felé - Délnyugat Szlovénia

Cseppkőbarlang vasúttal, sziklába vájt kastély

Bohinjtól mintegy 2 órás autóúton akár a fővárost, Ljubjanát is útba ejthettük volna, de most a postojnai cseppkőbarlang az úti célunk, mely nem véletlenül lett Unesco világörökségi helyszín.

Postojna Cave
Postojna Cave

Európa legnagyobb és leginkább látogatott karsztbarlangjának igazi különlegessége, hogy a föld alatt kisvasúton közelíthetjük meg a legszebb cseppkőtermeket és galériákat, melyek mesébe illő kincseket rejtenek.

 

Postojna Cave
Postojna Cave

A barlang vizeiben él az emberhalként is emlegetett különleges élőlény, mely lassú anyagcseréjének köszönhetően jól bírja az éhezést, szinte alig mozog, ezért több mint 100 évig él.

Postojna Cave: emberhal
Postojna Cave: emberhal

A postojnai barlangtól mindössze 9 kilométerre található Predjama festői, középkori vára elsősorban sajátos fekvésének köszönheti hírnevét, ugyanis a karszt nyílásába, egy függőleges sziklafal mélyébe építették be. Az egykori vár földalatti alagútját gyakran használták a helyiek menekülésre, többek között Erasmus is.

Predjama sziklába vájt középkori vára
Predjama sziklába vájt középkori vára

Koper és a folyékony arany

Alig egy óra múlva már délen lehetünk, a rövidke, de látnivalókban gazdag szlovén tengerparton, amely az olasz és horvát Adria közé ékelődik. Koper a hangulatos tengerparti kisvárosa tökéletes mediterrán élményt kínál.

Koper
Koper

Koper
Koper

A város római nevén Capris, kecske szigetet jelent, nem véletlenül ragadt rá a Capo d’Istria név a történelem során. Ma a város egy turisztikai és kereskedelmi központ is egyben, hiszen a koperi az egyetlen nemzetközi teherforgalmi kikötő Szlovéniában.

Koper a kikötőváros
Koper a kikötőváros

Velencei stílusú paloták, csodálatos templomok, látványos kis terek hálózzák be a várost. Legismertebb tere az egykori jugoszláv államfő nevét mind a mai napig őrző Tito tér, ahonnan felmászhatunk a városka harangtornyába. A magasból jól látszik az ’ezer kémény városa’, ahogy helyi vezetőnk, Peter is nevezte.

Peter az ezer kémény városának tetején
Peter az ezer kémény városának tetején

A koperi székesegyházban található Vittore Carpaccio híres oltárképe is, melyen a város védőszentje Szent Nazarius kezében a város makettjét tartja, mely az egykor szigetre épült település legrégebbi megörökítése.

Koper
Koper

A híres velencei festőről, Carpaccióról nem csak teret neveztek el, XVI. századbeli lakóháza mind a mai napig látogatható. Megkóstoltuk a város legendás süteményét is, a Carpaccio kockát, mely mandulalisztből és csupa csokiból készült finomság, méreteiben hasonlított a bledi krémeshez.

Carpaccio mandulás csokitorta
Carpaccio mandulás csokitorta

A közelben található Szlovénia legnagyobb borászata, a Vinakoper, melynek boraiban sehol nem csalódhatunk. A város építészeti szimbólumaként is ismert Prétori palotában megismerkedhettünk az egykori velencei város történelmével, gazdag kulturális örökségével.

Lisjak olívaüzem
Lisjak olívaüzem

Valódi isztriai olívaüzembe látogattunk a közelben Lisjak meghívására, ahol a világon egyedülálló olívaolajokat kóstolhattunk. Miért különleges? Mindössze 4 óra telik el a szedéstől a hidegen sajtolásig, ráadásul a különféle olajokat különféle ételekhez ajánlják. Megismertük a tulajdonos jövőbeni terveit is, aki a világ legprofesszionálisabb olívaüzemét és bemutató központját szeretné létrehozni.

Bencés kolostor és szálloda. Ankaran
Bencés kolostor és szálloda. Ankaran

A közeli tengerparti városka, Ankaran eredeti stílusában helyreállított, szállodaként üzemelő 4 csillagos bencés kolostorában gond nélkül élvezhetjük a nyugodt, békés, tengerparti környezetet.

 

Top 5 még kevésbé ismert attrakció Szlovéniában

1. Velenje - bányamúzeum és Tito szobor

Egy óriási földalatti kalandnak lehetünk részesei a helyi bányamúzeumban, ahol átélhetjük egy bányász mindennapjait a kezdetektől a mai napig. A túrához még igazi bányász elemózsiát is kapunk, melyet természetesen csak a mélyben fogyaszthatunk el. Jó szerencsét!

Velenje: Bányászmúzeum
Velenje: Bányászmúzeum

Az erősen szocialista stílusjegyeket hordozó városka kicsit olyan, mintha Salgótarjánban lennénk. Itt és nagyon sok más helyen Szlovéniában, az előző rendszer monumentális szobrait eredeti helyükön meghagyták, mondván ez történelmük része. Velenjeben található konkrétan a világ legnagyobb Tito szobra.

Velenje: a gigantikus Tito szobor
Velenje: a gigantikus Tito szobor

Velenje mellett ugyanakkor egy csodaszép tavat is találunk, hamisítatlan beach hangulattal, még saját fejleztésű napelemes mobilfeltöltők is vannak a parton. A helyi szörnyet pedig Pozojnak hívják.

2. Wellness-élmény a Mura-vidéken

Gyógy- és wellness turizmusban itthon is bővelkedünk, azonban fekete víz csak egy van, a Mura-vidéken. Elsősorban izületi fájdalmakra hatásos. A Hotel Sava csoport egymáshoz közvetlenül csatlakozó termálhotelei, mind egy-egy tematikára épülnek. Mi a hajdina hotelben, azaz a Hotel Ajda-ban szálltunk meg, ahol minden sztori a hajdinára hajazott, még a párna is.

Sava Hotels – Hotel Ajda Moravska Toplice
Sava Hotels – Hotel Ajda Moravska Toplice

A sajátos koncepció és a fekete víz mellett a szálloda gasztronómiai produkciója mindent vitt, ahol házias magyaros ételekkel is találkoztunk, természetesen a muravidéki hagyományok szerint elkészítve. Gyermekes vagy aktív kikapcsolódásra vágyó vendégek élvezhetik leginkább a szomszédos Terme 3000 adventure pool complex izgalmas csúszdáit és élménymedencéit, mely Európában egyedülálló.

3. Vulcanija – a Vulkánpark

Goricko város 3 millió évvel ezelőtti vulkánja helyén, egy mesés völgyben építették meg a világ egyik legkülönlegesebb interaktív, hi tech vulkánparkját, ahol Oli, a házigazda egy kalandos úton keresztül mindenbe beavat minket.

Vulkanija
Vulkanija

4. Ocean Orchids - Európa egyik legnagyobb Orchidea üzeme

A magyar határ közeli és főleg magyarok lakta Dobrovnikban található az a geotermikus energiával fűtött trópusi kert, amelynek állandó 16 és 30 fok közötti hőmérséklete tökéletes körülményeket biztosít a mintegy 450 trópusi fajtának, melyeket egy körsétán bárki megnézhet. Mi természetesen benéztünk a kulisszák mögé is, hogyan készülnek az orchideák a ’gyárban’.

a legdivatosabb orchideák
a legdivatosabb orchideák

Ocean Orchids
Ocean Orchids

Ocean Orchids
Ocean Orchids

orchidea trend
orchidea trend

Ocean Orchids
Ocean Orchids

5. Muraszombat - magyarok lakta vidék

Muraszombat (Murska Sobota), közel nyolc évszázada központja annak a területnek, amelyet ma Muravidéknek nevezünk. A Mura folyóról kapta a nevét, bár a folyó innen délre, úgy 12 km-re kanyarog. A város folyója vagy inkább patakja a Ledava (Lendva).

Muraszombat nem csupán közigazgatási, gazdasági és közlekedési központ, hanem 2006 óta püspöki székhely is. A körülbelül húszezer fős szlovéniai evangélikus közösség nagy része a Muravidéken él. A magyar nyelv hagyományait és a kulturális szokásokat a helyi magyarság őrzi, már az óvodában és az általános iskolában is két nyelven tanulnak a gyerekek. A városnak rengeteg történelmi emléke van a rómaiaktól kezdve a 20-ik századig.

A környék kiváló minőségű talaján a helyiek magas minőségben megtermelik a konyha valamennyi alapanyagát, számos étterem, fogadó, remek borászatok teszik magasra a mércét a gasztronómiai kínálatban.

Muraszombat: Bunker steampunk pub
Muraszombat: Bunker steampunk pub

Bunker – a helyi steampunk pub

Ha útközben megéhezünk és igazán finom hamburgert szeretnénk enni, térjünk be az extravagáns Bunkerbe, ahol a legjobb helyi kézműves söröket kóstolhatjuk.

Legyen szó romantikus vagy családi utazásról, ez a barátságos ország rengeteg új élményt kínál. A magyarok még csak most kezdik újra felfedezni, de aki mostanában járt Szlovéniában, bizonyára vissza akar térni. Az aktív turizmust kedvelőknek garantáltan egy igazi paradicsom lesz. A helyi gasztronómia pedig igazi meglepetés volt számunkra, mindenhol találtunk valami újat és izgalmasat, mely jó hír az ínyenceknek is.

Olimje

Jelenov Greben

Ortenia apartmanok

Bled

Sava Hoteli Bled

Étterem a bledi várban

Bohinj

Bohinj Eco Hotel

Postojna Cave

Koper

Olive Oil Manufacturing Lisjak

Ankaran, Convent Hotel

Bányászmúzeum

Velenje látnivalók

Velenje Hotel Paka

Sava Hotels – Hotel Ajda Moravska Toplice

Vulkanija

Ocean Orchids

Muraszombat 

Az út a BestPressStory MGM Media Optima szervezésében jött létre.

Ördög Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!