hirdetés

A nyitottságon és a Z generáción múlik a növényi forradalom

November 14-én harmadszorra rendezték meg a Plant-Powered Perspectives konferenciát a METRO Gasztroakadémián. Magyarország első számú innovatív, növényi alapú élelmiszeripari eseményének középpontjában az idei évben a vendéglátás állt.

hirdetés

2023. november 14-én ismét a METRO Gasztroakadémia adott otthont Budaörsön a V4 országok mindegyikében megtartott rendezvénysorozat magyarországi állomásának. A hazánkban egyedülálló kezdeményezésnek számító konferencia több ponton is újított az előző évekhez képes. A korábban az élelmiszeripar szereplőire fókuszáló esemény idén a vendéglátást helyezte középpontjába.

Nagy Ervin előadása és a hallgatóság
Nagy Ervin előadása és a hallgatóság

Számtalan vegán étterem – a Flow Coffee, a Kis Padlizsán, a Madhouse Budapest, a Napfényes Étterem, a The Planteen, a Veganeeta és a Vegan Garden – képviselője számolt be sikereikről és kihívásaikról, míg a NÉGYOSZ (Növényi Alapú Élelmiszereket Gyártók és Forgalmazók Országos Szövetsége) ügyvezetője, Miskolczi István egy frissen végzett piackutatás eredményeit ismertetve a fogyasztói szokásokról tartott előadást. E szerint hazánkban igazoltan növekszik a flexitáriánusok, azaz a húsfogyasztásukat tudatosan csökkentők száma – a legtöbb pedig a Z generáció tagjai közül kerül ki. 

Nagy Márton, Dr. Árvay Anita, Paál Béla, moderátor: Gólya Ágnes
Nagy Márton, Dr. Árvay Anita, Paál Béla, moderátor: Gólya Ágnes
 

Újításnak számított az is, hogy a résztvevők az előadások között a Vegan Business Circle jóvoltából szervezett rapid kapcsolatépítő paneleken is részt vehettek – a vendégek örömmel üdvözölték a lehetőséget az új üzleti kapcsolatok kötésére. Szintén újdonságnak számított, hogy rendezvény idén kilépett a kizárólag növényi kínálatot tartó szcénából: Koppány Levente, a Michelin-csillagos Costes Étterem séfje mesélt a növényi étrend és a fine dining kapcsolatáról, míg a Steiner Kristóf és Gianni Annoni részvételével megtartott beszélgetésen a növényi és a mindenevő étrend melletti érvek egyaránt teret nyertek. A két népszerű véleményformáló számos dologban egyetértett: a természetes növényi alapanyagokat és a nyitott egymás felé fordulást mindketten rendkívül fontosnak tartják. 

Gianni Annoni, Steiner Kristóf és a nap műsorvezetője, Garami Gábor
Gianni Annoni, Steiner Kristóf és a nap műsorvezetője, Garami Gábor
 

Idén a résztvevők öt előadást és négy panelbeszélgetést hallgathattak meg. Dr. Felkai Beáta Olga az Agrárminisztérium helyettes államtitkára előadásában a növényi alapú élelmiszerek hatósági szabályozásáról beszélt, de a nap során szó esett a növényi italok áfatartalmáról, a növényi fehérjebevitelről és a vendéglátásban fellépő érdekellentétekről is. A rendezvény házigazdája Garami Gábor műsorvezető volt,. 

Kóstolófalatok a Vegetarian Butchertől
Kóstolófalatok a Vegetarian Butchertől
 

További információk az esemény honlapján és Facebook-oldalán.

(forrás: METRO / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Ha balatoni vendéglője vagy szálláshelye van, milyen várakozásokkal néz az őszi szezon elé?

Partnerünk