hirdetés

A Tanár úr: dr. Gál Lajos

Egész élete a borok körül forgott, most sincs ez másként.  Dr. Gál Lajos az egri borvidék ikonikus alakja, és abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy egy asztalnál ültünk a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) idei díjkiosztó gálaebédjénél, a főfogáshoz az ő egyik tétele került a poharakba. Ez a Sík-hegy Egri Bikavér Grand Superior 2018-as évjárata volt, amely nevéhez és készítőjéhez méltóan nagy, szép és igencsak emlékezetes bor volt.

hirdetés

Mióta foglalkozik borokkal, Tanár úr?

Amióta csak az eszemet tudom. Mindig is a borok, borospincék töltötték ki az életemet. Meg persze a tanári katedra, hiszen 2010 óta az egri főiskolán oktattam borászatot-borkultúrát, előtte pedig az egri szőlészeti-borászati kutatóintézet munkáját vezettem. 2018-ban mentem nyugdíjba, azóta csak a saját boraimmal foglalkozom.

A saját pincészetében a munkát ezek szerint akkor kezdte el?

Nem, dehogyis. 1976 óta szőlészkedem, borászkodom odahaza a magam örömére, azonban olyan borokkal, amelyek palackba is kerülnek, 1999 óta foglalkozom. Akkor jelentem meg először önállóan a saját tételeimmel a piacon.

Mekkora a saját területe?

Most már csak négy hektár. Korábban volt nyolc is, de nyugdíjasként elég ennyi is.

Eger melyik részén vannak a szőlősei?

A legjobb termőterületeken: sok ültetvényem van Egerszóláton, a Kamra-völgyben - ott kiváló fehérborok teremnek -, valamint Egerben a Síkhegyen, és az Ostoros Pajados-dűlőben, ahol a vörösboraimat termelem. Valamint vannak soraim az egerszóláti Kántor tagon is.

Kutatóként mivel foglalkozott korábban?

Alapvetően a termőhelyek, a terroir-ok kutatása volt korábban a szakterületem, így pontosan tudom, az a vidék, ahol a szőlőim vannak, egy fantasztikusan jó termővidék, nagyon egyedi. Ezt az egyediséget az adja, hogy amikor az egri borvidék keletkezett, úgy 20 millió évvel korábban, akkor nagyon sok nagyobb, közepes és kicsi méretű vulkán volt, és ahol Eger vidéke van ma, ott valószínűleg egy kisebb vulkán volt. Ezért a talaj például a Síkhegyen, ahol szerencsére vannak a szőlőim, ott lávakövekkel tarkított a vulkáni talaj - és ez adja meg az onnan készült borok gazdag fűszerességét, aromáját. Olyan, mintha ánizs, szegfűszeg, bors, menta egyszerre lenne jelen az italban, ezek az ízek felülírják a gyümölcsös ízeket a borokban - és ettől ilyen különleges minden tétel, ami erről a termőterületről származik.

Milyen az idei év? Milyen borok várhatók 2022-ből?

Ez mindig utólag derül ki, de azt előre biztosan elmondhatom, hogy szép az ígéret. Nagy volt ugyan a szárazság, és csak először augusztus végén, majd szeptemberben kaptunk igazán nagyobb esőt (amit aztán rögtön el is nyelt a talaj, annyira ki volt száradva minden), de a szeptemberi nagy eső után egy héttel szüreteltem először, és úgy láttam, nem lesz rossz az idei évjárat, sőt.

Melyik a kedvenc bora a sajátjai közül?

Erre könnyű a válasz: mind a tizenhárom, amit készítek. Mert a magam örömére készítem a boraimat, és ha még eladásra is kerül, mások is kóstolják, szerte a világban, az külön öröm, jó érzés, hogy többeknek megmutathatom, mi mindent tud ez a fantasztikus borvidék.

Dr. Gál Lajos / Fotó: Csordás ferenc
Dr. Gál Lajos / Fotó: Csordás ferenc

Vágó Ágnes, főszerkesztő
a szerző cikkei

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Partnerünk