Cukorborsó, savanyú káposzta és társai

Alapanyag trendek 2021-ben a vendéglátásban. Régi ismerősök mellett izgalmas alapanyagok is beköltöznek idén a kamrákba, hűtőszekrényekbe, delikátokba, ráadásul kurrensebb, még ismeretlenebb fűszerek, szószok, zöldségek is társulnak hozzá.

A bezárkózott világ ellenére a friss trendek nem csak a vendéglátás átszervezésére, a kiszállításra, az új fertőtlenítési protokollokra korlátozódnak. Lássuk 2021 világtrendjeit az alapanyagok körében, a diningguide.hu összeállítása nyomán.

Korábban volt, hogy az avokádót üdvözítették, máskor a karfiol került fókuszba, de a fodros kel, a matcha, a crème fraîche, a kókuszvirág cukor, az amaránt, a batáta és a csilik összes változata is az elmúlt 10 évben kerültek be a köztudatba. 

Annak ellenére, hogy a világ 2020-ban rá lett kényszerítve, hogy tudatosabban, lokálisabban gondolkozzon az élelmiszerellátásról, alapanyagok termesztéséről és szezonalitásról, a világszintű élelmiszer importnak köszönhetően ma már bármilyen egzotikusabb komponenshez hozzá lehet jutni. 

  • Aquafaba

A csicseriborsó főzővize/konzervleve kapott ilyen szép nevet. A vegán konyha előszeretettel használja nagy viszkozitása miatt: tojáspótlásra például. Még majonéz is készíthető belőle, de salátadresszingekhez, még süteményekhez is passzol.

  • Za’atar

Ez a közel-keleti fűszerkeverék egyre népszerűbb lett, ahogy a humusz, a baba ganoush, a falafel, a shawarma is kedves ismerősökké váltak. Összetétele országonként, tájegységenként változik, de a za’atar általában tartalmaz kaukkfüveg, pirított szezámmagot, szumákot (cserszömörce), de oregánó, görögszéna, izsóp és majoranna is kerölhet a keverékbe. Grill húsokhoz, zöldgésekhez is szuper, de olívaolajjal keverve pasztaként is fogyasztható, aromás mix.

  • Savanyú káposzta, savanyú, fermentált zöldségek

A fermentálás és savanyítás az északi konyhaművészetek népszerűségével került reflektorfénybe. Előnnyel indulunk, tekintve, hogy Magyarországon is nagy kultúrája van a savanyúságoknak. 

  • Citromverbéna

Aromás, citrusos, gyógyhatású zöldfűszer, amit gyomorbántalmakra, görcsoldóként is használnak, de kulináris felhasználása előfordul. Visszafogottabb, de talán izgalmasabb a citromfűnél. Saláták olajához, jeges desszertekhez, koktélokhoz is előszeretettel használják. Simán forrázva limonádék, teák alapanyaga.

  • Pecsétviaszgomba

Ez egy keleti gombafajta. Egyedülállóan segítimegerősíteni az immunrendszert. Egyre többet keverik kakaókhoz, teafüvekhez, smoothiekhoz, egészséges reggeli tálakhoz. Kesernyés, ezért a kávé és tea jóbarátja. Fogyasztása forrázva, porrá őrölve alkalmas.

  • Dukkah

Közel-keleti, leginkább egyiptomi fűszerkeverék. Különlegessége, hogy többnyire pirított magvakból áll, mozsár, vagy aprítógép segítségével otthon is könnyedén elkészíthető. Törökmogyoró/mandula/dió, köménymag, édesköménymag, szezámmag, koriandermag és só kell hozzá. Saláták szórására, simán olívaolajjal és kovászos kenyérrel is finom.

  • Kamut

Az idei év szupergabonája lehet az Egyiptomból származó “ősbúza”, a kamut. Nagyon magas a fehérjetartalma, és ugyan tartalmaz glutént, de kevésbé allergizál és a glikémiás indexe is alacsony, lassabban bontja le a szervezet. Ázsiai tészták készítéséhez nagyszerű alapanyag, de udon tészta mellett ugyanúgy készülhet belőle penne, vagy fusilli is.

  • Cukorborsó

A nagyon zsenge kis borsócskák ezek, amelynek a franciák egy nagyon találó nevet adtak: mange tout, vagyis mindet megeszem.Ehhez a ropogós borsóféléhez nehezen lehet hozzájutni, de, ha sikerül is, nagyon borsos az ára. Tökéletes csemege nyersen és stir fry módon is.

A teljes cikk megtalálható: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Dining Guide / Turizmus Online


Sonkafőzésnél  hallgassunk Bíró Lajosra!

Sonkafőzésnél hallgassunk Bíró Lajosra!  

Így nem lesz kemény és íztelen a húsvéti sonka.
Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.