Itt az idei Aranyszalag díjazottjai

Az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban a francia Label Rouge mintájára. Az idén 15 éves MGE idén a következőknek ítéli oda a védjegyet.

Bálint húsgalamb / Dunaföldvár

Az állomány francia vérvonalú Carneau, Hubbel és Euro-pigeon galambokból áll. A tartók kerülik az antibiotikumokat és a mesterséges vitaminokat. A madarak 30%-os fehérjetartalmú szemestakarmányt és természetes összetételű emésztőanyagokat kapnak (zúzott kavics, apró kagyló). Tágas dúcokban és szellős reptetőkben töltik napjaikat, fürdési és napozási lehetőséggel. A 28-32 naposan vágott (tisztítva 500 grammos) galambok érlelve is kaphatók. Remélhetőleg hamarosan “fojtva” is, hiszen rég bebizonyosodott, hogy a hús íze így a legjobb. (Ez a szakszerű eljárás kíméletes módszer, Magyarországon vadaknál régóta engedélyzett, a jogszabály változását indokolná az is, hogy a galamb a legvadabb húsú szárnyasunk.) Galamb kóstolható vezető éttermekben (Olimpia, Mák, Platán, La Perle Noire, Hatvanhét, bécsi éttermek).

Rubin paprika

Munkaigényes, kézzel válogatott és csumázott paprika hagyományosan szárítva, kiméletesen őrölve. Íze nemesen édeskés-gyümölcsös, szép olajossággal. Miután többször jó eredményt ért el az MGE tesztjein, több vezető étterem is érdeklődött iránta. Olyan prémiumtermék, amit korábban csak 125 g-os kiszerelésben lehetett kapni, de újabban a cég oldalán nagy kiszerelésekben is megrendelhető. Minősége hasonló a bezdáni Kiss-féle, és a faddi Mocsán paprikáéhoz.

Baumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája

Világviszonylatban is egyedülálló technológiával készülő sonka, szabadtartású szőke mangalicából. Az elletésből kivont, ötéves kocákat még további két évig tartják, sonkájukat 3-4-5 évig érlelik. Ízre a legjobb Iberico bellota sonkákkal vetekszik. Csonttal és csont nélkül is beszerezhető az Anna hotel konyháján, ahol a helyszínen kóstolható is.  

Saliverzum zöldség és salátakeverék/ Szeged / Sándor Viktória

A család az első budapesti francia étterem ösztönzésére kezdte el termeszteni a minőségi minizöldségeket és salátákat, sok évvel ezelőtt. Azóta sok tapasztalatot szereztek, a zöldségeket és salátaféléket műtrágya nélkül termesztik, kizárólag szerves trágya és ásványi sók használatával. Salátakeverékük 15-20-féle levélből áll, összetétele évszakonként változik. Az ismert lágy levelű salátákon (tölgylevelű, vörös és zöld lolló) kívül kerülnek bele amarántok, különböző mustár- és céklalevelek, bokcsoj és más káposztaféle. De kerül bele shizó (más néven perilla, vagy kínai bazsalikom), mizuna, borsóhajtás, zöld vagy vörös spenót, idényben sarkantyúka, bársonyvirág, madársóska, tyúkhúr, és csalán is. Több mint 40 helyre szállítanak, például: Alabárdos, Fricska, Larus, St. Andrea, Beefbar, Beef Boutique, Salon/New York, Dunapark Kávéház, Spinosa Kávéház, Zeller bisztró, Wolf András Séfeasztala.

A május 5-én, vasárnap délután megrendezett gálán a díjak átadása előtt Molnár B. Tamás alapító-elnök felsorolta, mi mindent indítottak el az elmúlt 15 év során. "Fontos szakácsversenyeket alapítottunk – a Czifrayt és a Hagyomány és Evolúciót -, segítettük olyan szakkönyvek kiadását, amelyek nélkül lehetetlen a képzés javulása, az önképzés, a fejlődés.Ugyanezért építjük a szakmának és a nagyközönségnek egyaránt szóló tudásbázist, a Bűvös Szakácsot. Valamint nagyon fontos volt az Aranyszalag Minőség megalapítása. Célja a kiemelkedő minőség, az egyediség védelme, megbecsülése, a hitelesség.Igényt akarunk teremteni a minőség iránt és segíteni azokat a termelőket, akik vállalják ezt az egyáltalán nem veszélytelen kalandot."

Molnár B. Tamás köszöntője után Erdős Norbert Európai Parlamenti képviselő, az Aranyszalag ügyének régi és következetes támogatója adta át az idei díjazottaknak az okleveleket.

Ugyanitt régi és új aranyszalagos termékekből főztek a legjobb magyar szakácsok a sajtógálán, a régi és az új aranyszalagosok tiszteletére. A helyszín a Kobuta étterem volt, amelynek konyháját Takács Lajos vezeti, aki maga is következetesen használ aranyszalagos minőségű alapanyagokat.

Akik főztek az estébe forduló fogadáson:

  • Ádám Csaba (Olimpia): aranyszalagos tahitótfalusi pisztráng
  • Bernát Dániel (Rézkakas): aranyszalagos Tetrabbit nyúl, aranyszalagos fűszerpaprikákkal (bezdáni, Mocsán és szegedi Rubin)
  • Huszár Krisztián: kézzel vágott tatár bazsalikomlevélen, parajdi sóval és fleur de sellel
  • Litauszki Zsolt (Gundel): vadas mártás grillezett aranyszalagos galambhoz
  • Mogyorósi Gábor (Alabárdos): ruszli aranyszalagos akasztói pontyból és parajdi sóból
  • Palotai Csaba (Kobuta): boudin blanc (fehér hurka) aranyszalagos beregi csirkéből
  • Takács Lajos (Kobuta) és Vidák Zoltán: rámen mangalicából és csirkéből, Heppenheimer-tojással; cukune aranyszalagos beregi csirkéből
  • Stoller Márton (+52 Event&Gastro Hall) aranyszalagos keleméri bárányból grillez
  • Desszert: aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládé és ebből készült édesség, Kutasi-féle aranyszalagos budai mézzel
  • Pezsgő: Vissy Pincészet

Forrás: MGE


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.