Márton-napi libalakoma Sóstógyógyfürdőn

Márton-napi libalakomára és az új bor ünnepére várja a Sóstói Múzeumfalu november 8-án látogatóit.

Kisgyörgy Tamás, a skanzen munkatársa elmondta az MTI-nek: a Márton-naphoz kapcsolódó hagyományokat elevenítik fel a rendezvényen, a réges régi hiedelmektől kezdve egészen a mai hóbortokig.

A középpontban persze a torkoskodás lesz, mert Márton napján libát enni szinte kötelező, hiszen aki azt elmulasztja - tartja a mondás - jövőre egész évben éhezni fog. S a lakoma után új borral ajánlatos koccintani, hiszen - a népi hiedelem alapján - minél többet iszik valaki, annál egészségesebb lesz a jövőben.

A Nyíregyházához tartozó Sóstógyógyfürdőn lévő múzeumfalu november 8-án 10 órakor nyitja meg kapuit a libalakomára érkezők előtt, akiket a bejáratnál libazsíros Márton-falattal, tepertővel és persze új borral fogadnak. A Márton nevű látogatókat és az élő libával érkezőket pedig külön meglepetéssel várják.

A program a skanzen anarcsi portáján folytatódik majd, ahol libabecsinált levest és sült libacombot párolt káposztával szolgálnak fel. Régi népi ínyencségek, sütőtök, héjában sült krumpli, libasütemény és persze forró tea is asztalra kerül.

Libák a kifutón

Az ebéd után 14 órától rendezik a libaszépségversenyt, a környék legszebb lúdjait vonultatják fel a tenyésztők, akik még a helyszínen is benevezhetik házi szárnyasaikat a vetélkedőre. 

Kisgyörgy Tamás kiemelte: a zsűri és a közönség együtt választja ki a legszebb libát, amelyet a külcsín és a belső tulajdonság, valamint a kierőszakolt "zsindelyszaggató gágogás" összhatása határoz majd meg.

Más látnivaló is bőven lesz: a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola növendékei Márton-napi legényest táncolnak el, a Burattino Bábszínház tagjai libás darabot mutatnak be, a Kuckó Művésztanya társulata pedig utcaszínházi előadást tart. A múzeumfalu kádármesterei hordót készítenek az új bornak, természetesen a régi, donga összehúzásos módszerrel.

A kézműves foglalkozásokon pedig a legkisebbek is kipróbálhatják a liba-hímzést, a Márton-napi lámpás- és cirokseprű készítést, a lúdtollas írást és még a mesekuckóba is bejuthatnak.

Akik pedig a jövő téli, tavaszi időjárásra szeretnének következtetni a jeles napon, megtudhatják mi várható. Amennyiben ugyanis Márton fehér lovon jön, azaz havazik, akkor enyhe, ha meg "barna a ló színe", kemény tél várható. S a tavasz ugyanolyan lesz, mint amilyen az időjárás Márton napján: jeges-havas csapadékhullás esetén korán jön a kikelet, ha viszont "sima" eső esik, fagyos és aszályosan száraz lesz az évszak - a népi megfigyelések szerint.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.