Michelin-csillagos francia séfek szerint ideje az embereknek éttermekbe járniuk

A francia elnökhöz intézett közleményükben az éttermek részleges kinyitását követelik a vendéglátóipar válságos helyzete miatt.

A Le Figaróban megjelent kommünikét Michelin-csillagos séfek/étteremtulajdonosok, valamint a Francia Kulináris Akadémia tagjai írták alá. A közel 20 kezdeményező között hazájukban és nemzetközileg is elismert szaktekintélyek szerepelnek: Alain Ducasse, Anne-Sophie Pic, Éric Pras, Yannick Alléno, írja a hvg.hu hírportál.

A közlemény megfogalmazói a koronavírus miatt bezárt éttermeik újra nyitásának engedélyezése esetén egyben garanciákat is vállalnak a szigorú egészségügyi szabályok betartására. A helyiségeik megnyitása előtt naponta felülvizsgálják és értékelik az előírások teljesítését. Az ételekhez felhasznált alapanyagokat fokozottan ellenőrzött helyekről szerzik be, az éttermeknek biztosítani kell ezeknek a termékeknek a teljes „átláthatóságát”, eredetük visszakereshetőségét.

A vendégek fogadására szolgáló vendégtérben az egymástól való nagyobb távolságtartást figyelembe véve helyezik el az asztalokat, még akkor is, ha kevesebb vendéget tudnak fogadni egy időben. Minden foglalásnál videofelvételen vagy e-mailben tájékoztatják leendő vendégüket az étteremben foganatosított egészségvédelmi és biztonsági intézkedésekről, amit tiszteletben kell tartaniuk.

A személyzet munkahelyének megtartása érdekében vállalják, hogy több váltásban, rövidített munkaidőben foglalkoztatják őket, ugyanis a vendégfogadási korlátozás miatt csökken a felszolgálók és a konyhai személyzet azonos idejű leterheltsége.

Bár még csak most tetőzik Franciaországban a koronavírus járvány, az éttermek minél előbbi kinyitását a vendéglátóipar válságos helyzete indokolja – az engedményeket sürgetők szerint. Az eddigi zárva tartási rendelet feloldása ellensúlyozná, és egyben elismerését jelentené annak az önkéntes tevékenységnek, amelyet az éttermek dolgozói nyújtanak a leterhelt orvosok, ápolók étellel való ellátásában a járványhelyzet kritikus időszakában.     

A járványidőszakban bevezetett, hetekig, esetleg a továbbiakban hónapokig tartó kilátástalan idejű korlátozások, ha nem enyhítenek rajta, Franciaországban 175 ezer vendéglátóhelyet érintenek, ebből Párizsban 25.400 éttermet és bárt. A vendéglátásban foglalkoztatottak milliós tábora mellett a mezőgazdaság több ágazatában, a halászatban dolgozókat is közvetlenül érinti a vendéglátóhelyek forgalomkiesése, adja hírül a Le Figaro nyomán a hazai hírportál.

 

 

Forrás: Le Figaro/hvg.hu


Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.