hirdetés

Michelin-csillagos francia séfek szerint ideje az embereknek éttermekbe járniuk

A francia elnökhöz intézett közleményükben az éttermek részleges kinyitását követelik a vendéglátóipar válságos helyzete miatt.

hirdetés

A Le Figaróban megjelent kommünikét Michelin-csillagos séfek/étteremtulajdonosok, valamint a Francia Kulináris Akadémia tagjai írták alá. A közel 20 kezdeményező között hazájukban és nemzetközileg is elismert szaktekintélyek szerepelnek: Alain Ducasse, Anne-Sophie Pic, Éric Pras, Yannick Alléno, írja a hvg.hu hírportál.

Az egyik híres aláíró: Alain Ducasse /fotó: Facebook.com
Az egyik híres aláíró: Alain Ducasse /fotó: Facebook.com

A közlemény megfogalmazói a koronavírus miatt bezárt éttermeik újra nyitásának engedélyezése esetén egyben garanciákat is vállalnak a szigorú egészségügyi szabályok betartására. A helyiségeik megnyitása előtt naponta felülvizsgálják és értékelik az előírások teljesítését. Az ételekhez felhasznált alapanyagokat fokozottan ellenőrzött helyekről szerzik be, az éttermeknek biztosítani kell ezeknek a termékeknek a teljes „átláthatóságát”, eredetük visszakereshetőségét.

A vendégek fogadására szolgáló vendégtérben az egymástól való nagyobb távolságtartást figyelembe véve helyezik el az asztalokat, még akkor is, ha kevesebb vendéget tudnak fogadni egy időben. Minden foglalásnál videofelvételen vagy e-mailben tájékoztatják leendő vendégüket az étteremben foganatosított egészségvédelmi és biztonsági intézkedésekről, amit tiszteletben kell tartaniuk.

A személyzet munkahelyének megtartása érdekében vállalják, hogy több váltásban, rövidített munkaidőben foglalkoztatják őket, ugyanis a vendégfogadási korlátozás miatt csökken a felszolgálók és a konyhai személyzet azonos idejű leterheltsége.

Bár még csak most tetőzik Franciaországban a koronavírus járvány, az éttermek minél előbbi kinyitását a vendéglátóipar válságos helyzete indokolja – az engedményeket sürgetők szerint. Az eddigi zárva tartási rendelet feloldása ellensúlyozná, és egyben elismerését jelentené annak az önkéntes tevékenységnek, amelyet az éttermek dolgozói nyújtanak a leterhelt orvosok, ápolók étellel való ellátásában a járványhelyzet kritikus időszakában.     

A járványidőszakban bevezetett, hetekig, esetleg a továbbiakban hónapokig tartó kilátástalan idejű korlátozások, ha nem enyhítenek rajta, Franciaországban 175 ezer vendéglátóhelyet érintenek, ebből Párizsban 25.400 éttermet és bárt. A vendéglátásban foglalkoztatottak milliós tábora mellett a mezőgazdaság több ágazatában, a halászatban dolgozókat is közvetlenül érinti a vendéglátóhelyek forgalomkiesése, adja hírül a Le Figaro nyomán a hazai hírportál.

 

 

(forrás: Le Figaro/hvg.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai