Miért félünk megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatni?

Sajnos, még ma is elég ritka az olyan munkahely – a vendéglátásban és a szállodaiparban –, ahol megváltozott munkaképességűeket alkalmaznának. Pedig amint az a hétfői szakmai fórumon elhangzott, a kezdeti 18 százalékról 40 százalékra nőtt a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatása.

A többségi munkahelyek a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásával csak nyerhetnek – állítják a szakemberek, csak ezt még nem mindenütt ismerték fel.  Ezért is fontosak a példamutató vállalkozások és a mostanihoz hasonló nemzetközi tapasztalatcserék.

Állami támogatás, pályázat, szakképzés

A Nem Adom Fel Kávézóban és étteremben tartott eszmecserén – ez volt az első ilyen jellegű hely Budapesten – először Csizi Péter, a Belügyminisztérium szociális ügyekért felelős helyettes államtitkára adott rövid tájékoztatást a jelenlegi helyzetről. Örvendetes, hogy ma már az érintettek 40 százaléka dolgozik, ami nemcsak megélhetésük szempontjából fontos, hanem azért is, mert így egy közösséghez tartoznak, más az önbecsülésük, az életmódjuk.

A cél természetesen az, hogy ezt az arányt még jobban növeljék, elsősorban a vendéglátásban és a szállodaiparban. Ma már – beleszámítva a többi ágazatot is – 400 cég alkalmaz fogyatékossággal élő embert. A kormány többféle módon támogatja az ilyen irányú  törekvést, például pályázatok kiírásával vagy a mostani helyzetre reagáló kormányhatározattal, amely az üzletek bezárásának idejére, az úgynevezett állásidőre is nyújt támogatást.

Nemzetközi partnerszervezetekkel közösen

A Nem Adjuk Fel Szociális Szövetkezet 2019-ben indította el az Európai Unió Erasmus+ programja által támogatott „Fogyatékossággal élő fiatal munkavállalók a vendéglátásban” című, idén lezáruló projektjét, három partnerszervezettel közösen.

Ennek keretén belül magyar, szlovén, lengyel és szlovák szakemberek osztották meg egymással tapasztalataikat, akik közül többen jelen voltak a hétfői budapesti eseményen. A magyarországi  szervezetek mellett a CUDV Draga, Druga Violina (Szlovénia, Ljubljana), az Ergo Sum Foundation – „Zycie jest fajne” („Az élet szép”) Klubkávézó (Lengyelország, Varsó)és azAgency for Supported Employment – Radnicka Café (Szlovákia, Pozsony) is képviseltette magát.

Tréninganyag, a vendéglátásra fókuszálva

Az együttműködés eredményeként egy olyan tréninganyag született meg, amely a fogyatékossággal élő fiatalok foglalkoztatásához – különös tekintettel a vendéglátás területére – szeretne alapszintű segítséget nyújtani. Az anyag 4 modulból épül fel, melyek mind egy-egy fontos témában segítenek felkészíteni a fiatalokat: az első két egység általános ismereteket nyújt a munkavállalás és a kommunikáció területén, a második két egység pedig speciálisan a felszolgálással, illetve a konyhai alapismeretekkel kapcsolatos tudásra összpontosít.

A projekt zárásával a képzési anyag ingyenesen elérhetővé válik a www.pwdinclusion.com honlapon.

Az alapítvány is részt vett a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által kiírt, Foglalkoztatás 2021 programban, amelynek keretében 22 ember nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését segítették, ebből 14-en a vendéglátásban helyezkedtek el, lobby, barista és konyhai kisegítő munkakörökben. Ezen felül 20 munkavállaló számára biztosítottak lehetőséget a gyakorlati munkára a Nem Adom Fel Kávézóban.

Világmárkák is beszálltak a programba

A program kapcsán észrevehetően növekedett a vendéglátás területéről érkező megkeresés, így mára a partnereik között tudhatnak franchise éttermeket, kávézókat üzemeltető multinacionális cégeket (Starbucks, KFC, Pizza Hut, McDonalds), 4 csillagos szállodát (Corvin Hotel), hazai középvállalkozást prémium kategóriában, mint az Igen Pizza,  egyetemi büfét, étkezdét, valamint üzemi konyhát is.

A nemzetközi projektek között nagy érdeklődés kísérte a Starbucks és a Budapest Party Service szakmai együttműködését a Nem Adjuk Fel alapítvánnyal és a szövetkezettel.

Sajnos, ma még mindig furcsaságként és különleges helyként említjük az effajta foglalkoztatást. Majd ha nem az lesz a téma egy-egy ilyen étterem, kávézó említésekor, hogy ott megváltozott munkaképességűek dolgoznak, hanem az, hogy milyen jó náluk a capuccino, vagy a felszolgált étel, akkor mondhatjuk, hogy ott tartunk, ahol kellene ebben a témában.

 

 

Forrás: Turizmus Online


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.