Mondja, csinálja, mind elfogy

A beszédes halszakács, Tischler Petra volt a budaörsi Séfműhely novemberi vendégséfje.

Több éve szervezi Séfműhely elnevezésű szakmai programját a budaörsi nagykonyhai berendezések beszállítója, a Coninvest, de amióta világ a világ, nem volt még náluk női séf a professzionális konyhán, és olyan szakács sem, aki ennyi idő alatt, szinte seperc leforgása alatt elkészítette, tálalta négy fogásból álló menüsorát, miközben egyfolytában magyarázta, miből, hogyan, mit készít és miért.

Petra igazi világjáró különben, sportoló, üzletasszony, és persze elsősorban séf, aki nem mellesleg a szintén budaörsi Fishmarket értékesítési vezetője. Dolgozott korábban a Nobu Budapest, majd a londoni Arts Club, a híres One Eleven Kitchen és a londoni Nobu konyháján, és Budapesten, a Costes Downtown-ban, mindenütt halas pályán. Petra különben egyik szereplője volt egy éve megjelent, nagysikerű "30 szakács 30 alatt" című kiadványunkban.

Ő a magyar halkirálynő, kizárólag halakkal foglalkozik, bár, vallotta be a menü készítése közben, azért számára is akad e témában kihívás. Ilyen az édesvízi halak területe, amellyel már ismerkedik, de, mint mondta, kizárólag akasztói ponttyal dolgozik, mert azt tartja idehaza a legmegbízhatóbb minőségűnek.

Menüsorában elsőként friss tonhal tatárt készített franciás stílusban, ehető virágokkal, articsókával. Majd vegyes tenger gyümölcsei tál következett – isteni könnyű, citromos, egyszerre friss és savanyú ízekkel. Ezt követően a lencsék királynőjét, francia puy lencsét vetette be, ami mellé krémes répapürét készített, hozzá frissen, médiumra sütött lazacot tálalt, amelyet három fázisban készített elő (cukros, vizes száraz pác, utána olajos pác következett, szuvidolás, és kéreg készült a tetején) A főétel tetejére paszternákcsipsz került – kenyér helyett tökéletes ötletként. A menüsort csokis, tápiókás, citromos ízvilágú desszert zárta (citromkrém alappal, a tészta lisztmentes alapanyagból sült), amelyhez tökéletesen illett a tápiókagyöngy, Petra desszertje látványra is emlékezetes maradt.

Forrás: Vendég & Hotel


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.