Nálunk alig, Romániában óriásit nőtt a vendégforgalom

Romániában 22,5 százalékkal 6,288 millióra nőtt a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken az első négy hónapban a tavalyi év azonos időszakához mérten, a kiadó szobákat és lakásokat is beleértve - közölte szerdán az országos statisztikai intézet (INS).

A román turisták által eltöltött vendégéjszakák száma 17,2 százalékkal 5,085 millióra, a külföldi turistáké 51,9 százalékkal 1,204 millióra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyekre érkező vendégek száma 23,1 százalékkal 3,307 millióra nőtt. Ezen belül a román turisták száma 18,6 százalékkal, 2,772 millióra, míg a külföldieké 52,7 százalékkal 534 700-ra emelkedett. Áprilisban a vendégéjszakák száma 18,7 százalékkal 1,726 millióra nőtt tavaly áprilishoz képest. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma áprilisban 19,9 százalékkal 894 ezerre emelkedett éves összevetésben.

Tavaly egész évben 17,8 százalékkal, 24,319 millióra emelkedett Romániában a vendégéjszakák száma, ebbe az adatba azonban az INS tavaly még nem számolta bele azt a 2,26 millió vendégéjszakát, amelyet a kiadó szobákban és lakásokban töltött az ott elszállásolt 1,056 millió turista 2022-ben. A kereskedelmi szálláshelyekre érkezett vendégek száma tavaly 21,8 százalékkal, 11,299 millióra nőtt éves összevetésben, a koronavírus-járvány utóhatásai miatt még alacsony 2021-es bázishoz mérten. Ugyanakkor a 2019-es adatokkal összevetve a vendégéjszakák száma még mindig 18,5 százalékkal elmaradt a világjárvány előtti időszakétól, míg a vendégek száma is csaknem 15 százalékkal volt kevesebb.

Romániában az idegenforgalomnak várhatóan idén sikerül elérnie, vagy meghaladnia a világjárvány előtti szintet. Az idén áprilisban a kereskedelmi szálláshelyekre bejelentkezett 894 ezer turista kevesebb mint 1 százalékkal haladta meg a 2019 áprilisában regisztrált számot, az általuk eltöltött 1,726 millió vendégéjszaka viszont még mindig 2,2 százalékkal elmarad a 2019 áprilisi szinttől.

A hazai vendégforgalom alakulásáról januártól áprilisig ITT írtunk bővebben.

Forrás: MTI


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.