hirdetés

Sváb felmenők, magyaros vendéglátás, balatoni borokkal kísérve

Nem egyszerű a nevük, de annál nagyszerűbb a boruk: családi hagyományokon alapuló modern gasztronómia a Schieszl família pincészetében és vendéglőjében.

 

hirdetés

A Schieszl család története egészen a XVIII. századig vezethető vissza. Schieszl János 1896 – ban alapította a borozót, amely a mai Schieszl Vendéglő és Borház 1896 őse. Ifj. Schieszl Konrád, a vendéglő mai tulajdonosa, a család ötödik generációját képviseli a vendéglátásban. Id. Schieszl Konrád 2005 – ben adta át az üzlet irányítását, biztos támaszként azonban mind a mai napig segíti nemcsak fia, hanem az egész vendéglő és borászat munkáját. Apa és fia együtt képviselik a hagyományt és az innovációt. A 100 éves receptek – hurka, kolbász, mangalica sonka – az üknagypapa receptjei alapján készülnek mind a mai napig, a modern technológia adta lehetőségek segítségével.

Valaki mindig van a családból a vendéglőben

A Schieszl Vendéglő és Borház 1896 több, mint 120 éves vendéglátás helyszíne. A családi vendéglő Budakalász főutcáján, patinás épületben, a pincészet szomszédságában található, a főváros zajától mindössze fél órányira. A Schieszl család a klasszikus gasztronómián alapuló konyhában nagy hangsúlyt fektet a minőségi, friss, saját és hazai alapanyagok használatára, a házias ízekre. Az étlapon a sváb ételek, a hagyományos paraszti konyha fogásai éppúgy megtalálhatók, mint a könnyed halételek és a XXI. század gasztronómiai kihívásainak megfelelő diétásabb fogások. A konyhai csapatot Salamon Tamás séf vezeti immár 18 éve.

A ház séfje és borásza
A ház séfje és borásza

 Családi borászat

 A vendéglátás és a borászat a családi hagyományoknak köszönhetően évtizedekre visszanyúló szoros egységet alkot. A Balaton felvidéken és a Mátraalján összesen 12 hektár saját területről érkezik az első osztályú termés, mely a Schieszl borok minőségét egyöntetűen meghatározza. Kíméletesen, a természettel összhangban, szakértő gondoskodással és a legmodernebb kertészeti technológiával történik a szőlőművelés, a borászatban a legkorszerűbb berendezésekkel és innovatív gondolkodásmóddal folyik a munka Fiola Balázs borász vezetésével. Zömében reduktív, populáris, gyümölcsös, könnyed borok készülnek, ó egy - egy kézműves tétellel kiegészítve. A Schieszl család évente mintegy 40 000 palack bort értékesít saját vendéglátásunkban a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - ban. Külön büszkeség, hogy a 2018-as nemzetközi Vinagora borversenyen a legjobb Magyar olaszrizling címet a 2017-es Nagykút Olaszrizling bor nyerte el.

Szőlőterületek

Pécsely - "Nyáló - hegy" 2,3 ha (Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon), Balatonfüred - "Vörös - mál" 8,7 ha (Sauvignon Blanc) Csopak - "Nagykút" 1,0 ha (Olaszrizling), Gyöngyöstarján- Ludasi dűlő 1,3 ha (Cserszegi Fűszeres és Tramini)

Házi termékek

“Nagymamám spájza egy csodálatos hely volt, tele finomságokkal, üvegekbe zárt nyári ízekkel, füstölt szalonákkal, kolbászokkal, sonkákkal. Most amikor felnőttként visszagondolok, a hangulatok, ízek, illatok mellett a gondoskodás jut eszembe, az ahogy a nagyszüleim évről évre gondoskodtak arról, hogy a finom falatok ne hiányozzanak a terített asztalról. Ebből az emlékből született meg a gondolat, hogy a Schieszl Vendéglő és Borház 1896 - nak is legyen spájza, ami természetesen már nem az a békebeli hűvös kis helyiség, hanem annál egy sokkal modernebb XXI. századi spájz, ahova mindazok az italok és élelmiszerek kerülnek, melyeket saját magunk készítünk és melyek minőségéért 100 % - ban garanciát vállalunk.” - meséli ifj. Schieszl Konrád, tulajdonos.

ifj. Schieszl Konrád
ifj. Schieszl Konrád

A család a borok mellett készít pálinkákat, 9 hónapig érlelt mangalica sonkát, sváb véres és májas hurkát, házi szörpöket, tartósítószer nélkül készített üdítőket, gyümölcsleveket, házi lekvárokat, szőlőmagolajat, a szőlőmaglisztet és vörösszőlőhéj-őrleményt is. “Ahogy régen nagyszüleink gondoskodtak a család elé kerülő finom falatokról, úgy szeretnénk mi is gondoskodni a hozzánk betérő vendégekről, új köntösben megmutatni mindazt, amit több generáción keresztül megőriztünk.” – teszi hozzá Konrád.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: Schieszl sajtóanyag)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai