Szarvasgombás az ország első luxustortája

A budaörsi, franciás stílusú, elegáns Nour desszertszalon alapítója-tulajdonosa, Kecskés Alexandra csütörtökön mutatta be izgalmas tavaszi kollekcióját. Mintha csak egy tavaszi divatbemutatón lennénk: franciás szépségek mutatkoztak be, csak nem a kifutón, hanem a desszerttányéron.

A szarvasgomba mindenek felett

A tavaly augusztusban Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf a Nour Dubaji Desszertvacsora kóstolásakor döntötte el, hogy a szarvasgomba és az édes desszertvilág találkozásának meghökkentő élményét át szeretné adni vendégeinek is, egy különleges torta formájában.

Az ínyencség iránti évek óta tartó rajongása és kíváncsisága a jeles esemény után egy rábakecöli kutyás szarvasgomba-vadászatra vitte, hogy még több tapasztalatot szerezzen a különösen nemes alapanyag kapcsán.

A Nour desszertműhelyben most, félévnyi folyamatos tökéletesítés után mutatkozott be a La Truff’, „Magyarország első luxustortája”.
(E jelzős meghatározás a cég találmánya, jóllehet, ma már minden jobb minőségű torta lassan luxus lesz, körülbelül hárommillió magyar számára….) De a Nour nem nekik szól.

Fehér csokoládé, aranypelyhek, karamell és puffasztott rizs

A tavaly augusztusi Dubaji Desszertvacsora után kezdődött a kísérletezés, hogy a torta minden szempontból olyan legyen, amelyet a hazai közönség és az emelt szintű gasztronómia iránt rajongók itthon még nem kóstoltak.
Egy ilyen különleges, kézműves torta elsősorban ünnepek, kiemelt események, kerek évfordulók ajándéka lehet, és elsősorban azoknak készült, akik értékelik a különleges alapanyagokat és a nem mindennapi ízélményt.

A tortaalap egy vaníliás tarte, melyben szarvasgombás fehér csokoládé ganache, selymes, folyékony, aranyszínű karamell és puffasztott rizses fehércsokoládé-ropogós rétegek váltják egymást. A tortát könnyű krémsajtréteg öleli körbe, majd mindezt a mesterek fekete bársony fújással és aranypelyhekkel díszítik.

A desszertet egyedi kalapdobozban vihetik haza a vásárlók, akik ajándékként egy kis aranyporos üvegcsében különleges esszenciát is kapnak hozzá.



Másik ihlető a matcha tea

A régi kedvencek mellett március 25-től elérhető a Nour új, tavaszi desszertkollekciója is: bemutatkozik a Matcha, amely biztosan elkápráztathatja azokat, akik kíváncsiak egy japán teakertből érkező, különleges ízélményre. Ezen a hétvégén debütál két gyümölcsös szépség, a Citron, amely a lágy fehér csokoládé és a citrom savanyú ízvilágának különleges találkozására épül, illetve a Framboise, amely egy házi puncsos granolarétegen hordozza a málnát és a vaníliát. A különlegességek kedvelői ekkor élvezhetik először a Sésame desszertben a fekete szezám, a csokoládé és az arany találkozását is.

Budaörs az utóbbi években a vendéglátásban, ezen belül a cukrászdák terén is erősen feljött. Adott a fizetőképes kereslet, szinte Budapest egyik kerületében vagyunk, nagyon sok az új építésű ház, számos penthouse jellegű.

Hobbi, szenvedély és stílusérzék

A két éve nyílt Nour cukrászda nem a hagyományos magyar cukrászati vonulatot képviseli, sokkal inkább egy elegáns enteriőr, egy szenvedélyes hobbi lenyomata, művészeti törekvésekkel párosulva.
Amikor mindegyik desszert egyedi, kézműves alkotás, szinte sajnálja az ember belenyomni a desszertvillát, nehogy elrontsa annak harmonikus szépségét. A sütemények – nevezzük most így ezeket a költeményeket - az üzletet megálmodó Kecskés Alexandra és Palágyi Eszter Michelin-csillagos séf elképzeléseit tükrözik.
Évszakonként változik a kínálat, de mindig talál az ember újdonságot. Ide nem egy krémesért meg egy kávéért szaladnak be az emberek, hanem megtervezik előre az élményt.

Érdemes szólni kell a hely klasszikus signature-édességéről, azaz a Nour-tortáról, amely a tarte-tészta, a mogyoróganache, a sós karamell és a robbanócukor váratlan találkozása. Hasonlóan emlékezetes a kakaós-fűszeres meggyragus Mon Chérie, a marcipános-ribizlis La Femme vagy a találóan elnevezett pisztáciás Hédoniste.
Alexandra egyébként – ahogyan az egyik online lapnak nyilatkozta - csoki-, pisztácia- és mogyorórajongó, a tömény, laktató, de nem édes, hanem inkább gazdag ízű édességeket kedveli.
Különleges ajánlatuk, a hónap desszertje, amely természetesen illeszkedik az adott évszakhoz, ünnephez, mindig népszerű.

Elek Lenke 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.