Találgatás cunami a Michelin díjátadó nyitóeseményén

Babel? St. Andrea? MÁK? Stand25? Fáma? Baraka? És kinél maradhat meg itthon a csillag? A hétfő esti budai díjátadógála előtt a vasárnapi Michelin Mesterkurzuson csúcsra járatva a latolgatás.

Libamáj, tokhal, ponty és nyúlhús - ezek voltak az alapanyagal a Belvárosi Piacon, a Michelin-díjosztót megelőző napon, vasárnap rendezett Michelin Mesterkurzusnak.

Az európai Michelin Guide díjátadó ünnepséghez kapcsolódó eseménysorozat nyitányaként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Michelin csillagos Mesterkurzus néven szakmai napot szervezett, ahol Európa négy Michelin csillagos éttermének séfje négy magyar sztárséffel közösen tartott bemutatót. A séfek duókat alkottak, így egy külföldi és egy magyar konyhafőnök készítette el párban az egyedi fogásokat.

Széll Tamás nyitányként elég magasra tette a lécet: csúcshalászlét rakott össze az olasz Nicola Polinarival nagy egyetértésben, amelyben a haltej a három különféle ízű cappellettivel (tésztabetéttel) olyan harmóniát alkotott, hogy aki eddig nem szerette a halételeket, még az is repetát kért. A hallé, mint kiderült, balatoni sudárpontyból készült, vadon élő állat húsából, és Tamás még arra is odafigyelt, hogy az általa használt piros paprika milyen legyen: Kiss László őstermelőtől szerezte be, mert szerinte ez a legjobb ízű paprika idehaza. 

Majd a Belgiumból érkezett koreai születésű szakács, Sang Hoon Degeimbre következett Pesti Istvánnal közösen, és azzal össze is "dobtak" egy kacsamáj fogást, homoktövissel, káposzta és savanyított hagyma kíséretében. Pesti István amúgy valószínűleg "nem játszik" az idei Michelin-csillag osztón, hiszen a Tanti konyhájának vezetése idején megkapta a hely a Michelin-csillagot, de, mint tudjuk, Michelin-csillag nem vihető el, vagy át, ha elmegy a séf, hiszen a világ legrangosabb, legjobban jegyzett díját nem a séf kapja, hanem az adott vendéglátóegység. 

A Michelin csillagos Mesterkurzusnak elnevezett programot a Belvárosi Piac felső szintjéről több mint száz olyan, karrierjüket most kezdő, vagy még tanulmányaikat folytató ifjú szakács figyelhette, akiknek rendkívüli lehetőséget jelentett, hogy egy ilyen topprogram részesei lehetnek.

Közben alattuk, a program helyszínén egyfolytában tartottak az izgatott találgatások: ki kap másnap Michelin-csillagot, melyik helynek nem ítélik oda, és vajon lesz-e a díjazottak között vidéki hely? 

Majd folytatódott az egy magyar topséf - külföldi sztárszakács örömfőzés: Sárközi Ákos megélezte kését, mellé került a spanyol Dani Garcia, és ha már így egy közös pult mögé kerültek, mindjárt készítettek nyulat felgöngyölve, andalúz ízekkel és sok-sok céklával tálalva.

Végül Palágyi Eszter, a díjazott Costes séfje is munkához látott, akihez a francia Arnaud Lallement csatlakozott, és a már előkészített tokhal mousse-t és kaviárt, snidlinges tejfölös krémmel, francia ratte burgonyával fejezték be, és küldték ki tálcákon a vendégek körébe. 

A közös örömfőzés külföldi vendégséfjei a következő díjak részesei:

Sang Hoon Degeimbre (Belgium, 2 csillagos étterem séfje), Arnaud Lallement (Franciaország, 3 csillagos étterem séfje), Nicola Portinari (Olaszország, 2 csillagos étterem séfje) és Dani García (Spanyolország, 2 csillagos étterem séfje).

Március 26-án, hétfő este a budapesti gálaeseményen mutatják be a 2018-as európai Michelin-kalauzt (Michelin Main Cities of Europe Guide 2018), és öt ország tudja meg, hogy mely vendéglátóegységeik kaptak Michelin csillagot: Magyarország, Ausztria, Csehország, Görögország és Lengyelország. Az eseményre több, mint 100 olyan séf érkezik hazánkba, akik Michelin csillagos éttermeket képviselnek, közülük több, mint 30-an olyan éttermet, amelynek 3 Michelin csillaga van.

Forrás: MTÜ/Vendég

Forrás: Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség


Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.
Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program

Helyi termelőkre épít az Auchan – Debrecenből indul az új program 

Mert fontosnak tartják, hogy áruházaik térségében lévő termelők, a kis- és középvállalkozások termékei felkerülhessenek az áruházaik polcaira.
A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól

A hely, amely nem csupán a finom falatokról és a süteményekről szól 

Az új helyszín a Gesztenyéskertben, a legendás Nagyvendéglő épületében kapott otthont – új arculattal, friss kínálattal, de a már jól ismert „czinieles” vendégszeretet szellemében.
Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában

Négy étterem, ami biztosan ott lesz a Time Out Market Budapest kínálatában 

A gasztronómiai és kulturális piac felfedte első négy éttermét.
Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait

Pecsét került a palackokra – kihirdették az év legjobb borait 

Kihirdették 2025. évi Országos Borverseny győzteseit.
Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.