hirdetés

Találgatás cunami a Michelin díjátadó nyitóeseményén

Babel? St. Andrea? MÁK? Stand25? Fáma? Baraka? És kinél maradhat meg itthon a csillag? A hétfő esti budai díjátadógála előtt a vasárnapi Michelin Mesterkurzuson csúcsra járatva a latolgatás.

hirdetés

Libamáj, tokhal, ponty és nyúlhús - ezek voltak az alapanyagal a Belvárosi Piacon, a Michelin-díjosztót megelőző napon, vasárnap rendezett Michelin Mesterkurzusnak.

Michelin-nyitány a Belvárosi Piacon
Michelin-nyitány a Belvárosi Piacon

Az európai Michelin Guide díjátadó ünnepséghez kapcsolódó eseménysorozat nyitányaként a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Michelin csillagos Mesterkurzus néven szakmai napot szervezett, ahol Európa négy Michelin csillagos éttermének séfje négy magyar sztárséffel közösen tartott bemutatót. A séfek duókat alkottak, így egy külföldi és egy magyar konyhafőnök készítette el párban az egyedi fogásokat.

A négy séfpáros a műsorvezetőkkel
A négy séfpáros a műsorvezetőkkel

Széll Tamás nyitányként elég magasra tette a lécet: csúcshalászlét rakott össze az olasz Nicola Polinarival nagy egyetértésben, amelyben a haltej a három különféle ízű cappellettivel (tésztabetéttel) olyan harmóniát alkotott, hogy aki eddig nem szerette a halételeket, még az is repetát kért. A hallé, mint kiderült, balatoni sudárpontyból készült, vadon élő állat húsából, és Tamás még arra is odafigyelt, hogy az általa használt piros paprika milyen legyen: Kiss László őstermelőtől szerezte be, mert szerinte ez a legjobb ízű paprika idehaza. 

Halászlékirályság
Halászlékirályság

Majd a Belgiumból érkezett koreai születésű szakács, Sang Hoon Degeimbre következett Pesti Istvánnal közösen, és azzal össze is "dobtak" egy kacsamáj fogást, homoktövissel, káposzta és savanyított hagyma kíséretében. Pesti István amúgy valószínűleg "nem játszik" az idei Michelin-csillag osztón, hiszen a Tanti konyhájának vezetése idején megkapta a hely a Michelin-csillagot, de, mint tudjuk, Michelin-csillag nem vihető el, vagy át, ha elmegy a séf, hiszen a világ legrangosabb, legjobban jegyzett díját nem a séf kapja, hanem az adott vendéglátóegység. 

A belga/koreai - magyar duó
A belga/koreai - magyar duó

A Michelin csillagos Mesterkurzusnak elnevezett programot a Belvárosi Piac felső szintjéről több mint száz olyan, karrierjüket most kezdő, vagy még tanulmányaikat folytató ifjú szakács figyelhette, akiknek rendkívüli lehetőséget jelentett, hogy egy ilyen topprogram részesei lehetnek.

A jövő szakácsai - figyelő pozícióban
A jövő szakácsai - figyelő pozícióban

Közben alattuk, a program helyszínén egyfolytában tartottak az izgatott találgatások: ki kap másnap Michelin-csillagot, melyik helynek nem ítélik oda, és vajon lesz-e a díjazottak között vidéki hely? 

Majd folytatódott az egy magyar topséf - külföldi sztárszakács örömfőzés: Sárközi Ákos megélezte kését, mellé került a spanyol Dani Garcia, és ha már így egy közös pult mögé kerültek, mindjárt készítettek nyulat felgöngyölve, andalúz ízekkel és sok-sok céklával tálalva.

Sárközi Ákos, Dani Garcia
Sárközi Ákos, Dani Garcia

Végül Palágyi Eszter, a díjazott Costes séfje is munkához látott, akihez a francia Arnaud Lallement csatlakozott, és a már előkészített tokhal mousse-t és kaviárt, snidlinges tejfölös krémmel, francia ratte burgonyával fejezték be, és küldték ki tálcákon a vendégek körébe. 

Eszter és Arnaud akció közben
Eszter és Arnaud akció közben

A közös örömfőzés külföldi vendégséfjei a következő díjak részesei:

Sang Hoon Degeimbre (Belgium, 2 csillagos étterem séfje), Arnaud Lallement (Franciaország, 3 csillagos étterem séfje), Nicola Portinari (Olaszország, 2 csillagos étterem séfje) és Dani García (Spanyolország, 2 csillagos étterem séfje).

Március 26-án, hétfő este a budapesti gálaeseményen mutatják be a 2018-as európai Michelin-kalauzt (Michelin Main Cities of Europe Guide 2018), és öt ország tudja meg, hogy mely vendéglátóegységeik kaptak Michelin csillagot: Magyarország, Ausztria, Csehország, Görögország és Lengyelország. Az eseményre több, mint 100 olyan séf érkezik hazánkba, akik Michelin csillagos éttermeket képviselnek, közülük több, mint 30-an olyan éttermet, amelynek 3 Michelin csillaga van.

Vágó Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: MTÜ/Vendég, Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Pályázzon és nyerjen!


Meghosszabított jelentkezési határidő: szeptember 30.!
Legyen részese Magyarország nemzetközi szinten is elismert szálloda- és vendéglátóipari designversenyének, a Klasszis TopDesign 2022-nek, ahol egyedül az számít, mennyire szép, különleges és egyedi az a kisebb-nagyobb szálláshely, vendéglátóegység, irodai vendéglátóhely, borászat, pincészet vagy a Horeca-szegmenst megcélzó digitális platform, innováció vagy más beszállítói termék, amely az Ön tulajdonában van vagy Ön üzemelteti. További információ és a pályázat beadása
: ITT

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Érintik az Ön vállalkozását az elszabaduló energiaköltségek?

Partnerünk