A perzselő kősivatag és a hűsítő tenger végtelenje

Egy hetes egyiptomi tanulmányútra invitált a Kartago Tours egy újságírókból és partnerirodák képviselőiből álló 30 fős csoportot. A programok lebonyolítását és az utazást a kairói székhelyű Travel Ways Egypt Utazási Iroda szolgáltatásai és munkatársai garantálták, a csoportot két kiváló magyar idegenvezető kísérte.

Utunk első napján a Travel Service járatával Hurghadára érkeztünk, ahol máris megtapasztalhattuk a tűző napfényt, a forróságot, mely később valódi kihívást jelentett a résztvevőknek. Mindössze negyedórás buszozást követően, késő délután megérkeztünk első szálláshelyünkre, a Sindbad Aqua Hotelbe. Itt két éjszakát töltöttünk el all inclusive ellátással. Szép kültéri medence és buja növényzetű kert hívogatott a szabadba, de a szállodától könnyen megközelíthető a melegben enyhet adó Vörös-tenger partja is.

Sindbad Aqua Hotel, Hurghada
Sindbad Aqua Hotel, Hurghada

A Vörös-tenger mélyétől a beduin faluig

Másnap reggel izgalmas programra készült a csapat. Június hatodika egyébként az idei Ramadán első napja volt. A Sindbad Club által üzemeltetett Sindbad Submarine sárga tengeralattjárójával 15 méteres mélységbe merültünk alá a tengerben, megfigyelhettük a vízi élővilágot. A színes halakat búvár csalogatta a jármű közelébe. A tengert elhagyva, déltájban ebédcsomaggal és több liter hűtött ásványvízzel felszerelten vágtunk neki a sivatagnak, irány a Hurghada közelében lévő szafaripark!

A park olyan szolgáltatásokkal várt, mint a quadozás és homokfutózás a végtelen kősivatag buckáin. Igazi kalandnak bizonyult a dzsiptúra, mely célállomása a Vörös-tenger menti roppant hegyek lábánál fekvő beduin falu volt. Lehetett tevegelni, megfigyeltük a beduin lepénykenyér készítését, és még egy terrárium kígyói is ijesztgettek bennünket. A szafariparkba visszaérve svédasztalos vacsora és dervistánc-bemutató várt.

A Vörös-tenger Hurghada partjainál
A Vörös-tenger Hurghada partjainál


Kilátás a Sindbad tengeralattjáróból
Kilátás a Sindbad tengeralattjáróból


Tevegelés a kősivatagban
Tevegelés a kősivatagban


Fiatal beduin lány kenyeret készít
Fiatal beduin lány kenyeret készít

Dendera csodái és a Nílus békés hullámai

A harmadik napon, korai indulást és hosszú utazást követően megérkeztünk Denderához, a Hathor tiszteletére emelt, igen jó állapotban megmaradt egyiptomi templomhoz. A templom oszlopcsarnoka a maga 24 grandiózus Hathor-fejes oszlopával lenyűgöző látványt nyújt. A szentély mögötti hátsó falon megfigyelhető VII. Kleopátra és fia, Caesarion ábrázolása. Innen aztán a Nílushoz, Esznába indultunk, út közben elénk tárult a vidék valósága és a mindig mosolygós, nevetgélő gyerekek. A kősivatag mesés egyhangúsága után szemünknek felüdülést nyújtott a datolyapálmák és banánültetvények zöldje.

A város kikötőjében felszálltunk a Sunrise Resorts & Cruises Semiramis elnevezésű folyami szállodahajójára. A hajó lassan átkelt a zsilipen, majd kezdetét vette a békés, többórás ringatózás a régi Egyiptom szent folyóján egyenesen Luxor felé. A hajó több emeletes, és széleskörű szolgáltatást nyújt, panorámateraszáról, medencéjéből vagy a légkondicionált kabinból is gyönyörködhettünk vízpart élővilágában.

A Denderai templom csodás oszlopcsarnoka
A Denderai templom csodás oszlopcsarnoka


Hajózás a Níluson Esznától Luxorig
Hajózás a Níluson Esznától Luxorig

Az egykori Théba kanyargó sikátorai

Késő délután a luxori kikötőbe érkezvén elindultunk felfedezni az egykori Thébát. A városközpontban konflisokra szálltunk, karavánként haladtunk az esti étkezésre készülő város kanyargó sikátoraiban, bazársorán. Meggyőződhettünk Luxor sokszínűségéről, belestünk a helyiek életébe.

A konflistúra a szfinxek útjához vezetett, mely összeköti a két legfőbb nevezetességet, a luxori és a karnaki templomot. A naplemente fényében megcsodáltuk a luxori romokat, betértünk egy papiruszüzletbe, majd elindultunk a Karnaki templomhoz, ahol modern fény- és hang show-t láthattunk. Különleges hangulat uralkodott ekkor, a bemutatót időnként túlharsogták a városban felhangzó, imára hívó misztikus énekek.

Grandiózus építmények a fáraók korából

Másnap reggel ismét buszra szálltunk, irány a Királyok Völgye. Az út alatt idegenvezetőnk az ókori temetkezési szokásokról, a túlvilág démonairól, az újbirodalom ma felbecsülhetetlen értékű leleteiről beszélt. A folyamatos feltárás alatt álló Királyok Völgyében egy belépővel három sírkamrát csodáltunk meg. Hatsepszut templomának lépcsősorainál elkészültek az első csoportképek. Később a fenséges látnivalók között a Memnon kolosszusok, a grandiózus ülőszobrok is fotózásra csábítottak. Az ókori emlékekben gazdag délelőttöt Nílus-parti ebéd, majd buszozás követte Marsa Alam felé.

Hatsepszut lenyűgöző temploma
Hatsepszut lenyűgöző temploma

A tenger mentén Marsa Alamba

A Vörös-tenger mentén déli irányban haladtunk, kiváló minőségű úthálózaton. A hosszú partszakaszon először Szafagába értünk, mely Hurghadától 60 km-re van, majd Kuszeiren haladtunk keresztül. A 20. század elején még virágzó hajóépítési központ mára ritkán lakott, elhagyatott kisvárossá lett, egy fontos látnivalóval, egy 16. századi ottomán erőddel.

Marsa Alam új nyaralóövezet a tenger mentén, számos szállodalánc beruházott a térségben. A tengerparti szállodáktól nem messze nemzetközi repülőtér nyílt, ezáltal könnyebb a térség megközelítése. Az üdülőterületet Hurghadától 160 km-es távolság választja el. Marsa Alam tengeröble igazi búvárparadicsom, színes, változatos halak és korallok figyelhetők meg a kristálytiszta vízben.

A Novotel Marsa Alam ötcsillagos minőségét három éjszakán és nappalon át élvezhettük. A komplexum kapuin belül minden megtalálható, ami egy tartalmas, búvárkodással színesített tengerparti nyaraláshoz szükséges. Gyönyörű homokos tengerpart, móló, mely a mélyebb vízbe való csobbanást teszi lehetővé, bel- és kültéri medencék is adottak. Igényesen kialakított szállodai létesítmények jellemzik, fitneszterem, éttermek, bárok, gyerekeknek játszótér, egész nap animációs programok sora, lelkes és figyelmes személyzet. Szép, világos szobák jellemzik ezt a hotelt, melyek tengerpartra nyíló panorámája csodálatos.

Itt még az étkezés is különleges volt: a látványkonyhán egyéni kívánságokat teljesítettek a séfek, különlegességeket kóstolhattunk, a halak, húsok változatosan, európai ízlésnek is megfelelően voltak elkészítve. A hűtött, savanykás hibiszkusztea, mellyel mindegyik szállodában fogadtak bennünket, és persze a datolya itt is adott volt.

A szálloda épületei között gondosan művelt kert, csodás pálmafák és virágos növények sorakoztak. A szép környezetben jól esett esténként kiülni a szabad ég alá, zenés-táncos esteket, szórakoztató vetélkedőket tartottak minden nap. Egyik este ilyen vetélkedőbe nevezett be két csapattársunk, a Marsa Alam-i éjszakában felcsendült marokkói népdal mellett pedig az Érik a szőlő is jól megfért.

Novotel Marsa Alam
Novotel Marsa Alam


A Novotel Marsa Alam homokos tengerpartja
A Novotel Marsa Alam homokos tengerpartja

Tanulmányutunk ötödik estéjén asztaltársaságunk kiegészült az egyiptomi Travel Ways utazási iroda vezetőségének tagjaival, kötetlen eszmecsere kezdődött. A Travel Ways Egypt Utazási Irodát 1989-ben alapították. Utaztatással, MICE-események szervezésével, desztinációmenedzsmenttel és vendéglátással is foglalkoznak. Főként Közép- és Kelet-Európa küldőpiacaira fókuszálnak. A cég egyike a legnagyobb egyiptomi utazási irodáknak. Kairóban központi irodával, az ország területén még öt fiókirodával rendelkeznek. Az utazásokat korszerű autóbuszokkal bonyolítják. Szó esett az utóbbi évek turisztikai problémáiról - a szállodák kapacitáskihasználtsága mérsékelt, a fenntartási költségek viszont változatlanul magasak.

A következő napon néhányan a tanulmányút résztvevői közül könnyűbúvár- és snorkelleckéket vettek a szálloda egyik fakultatív programján, míg mások rövid fotóstúrára indultak a közeli Kuszeirben. Másnap ebéd után elbúcsúztunk a szállodától és annak szívélyes személyzetétől.

20 éves születésnap, séta a Marinán

A Sindbad Aqua szállodában kezdődött és ott is zárult tanulmányutunk. A Kartago Tours 20 éves fennállása alkalmából tortával ünnepelt a csapat, majd este rövid buszozás után sétáltunk kicsit a Hurghada Marina Boulvard yacht kikötőjében. A szép sétány bárjait, éttermeit, szórakozóhelyeit 2008 óta élvezhetik turisták és a helyiek.

Hazautazásunk előtt komoly, több szintű biztonsági ellenőrzésen estünk át a hurghadai repülőtéren. Többek között a kézipoggyász és cipő átvilágítása garantálja a biztonságot. A kellemes repülőutat követően Budapesten ért véget izgalmas, látványos és forró hetünk.

A hurghadai sétány
A hurghadai sétány

Fodor Eszter
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Kiadónk társoldalai