hirdetés
hirdetés

Áradások az olasz tengerparton

A katasztrófavédelem további 24 órával meghosszabbította a legmagasabb fokozatú készültséget Emilia-Romagna tartományban a folyók és patakok áradása és az esőzés okozta földcsuszamlások miatt kedd estétől, de riasztás lépett életbe az adriai tengerpart városaiban is.

hirdetés

Víz alatt van Emilia-Romagna, ahol a nagy mennyiségű csapadék miatt a tartomány tíz folyója duzzadt meg annyira, hogy földeket és lakott területeket árasztott el. Több mint 900 lakost evakuáltak, nagy részüket megelőzésből, nehogy éjszaka kelljen segítségükre sietni, ha otthonaikat ellepi a sárral és törmelékkel teli ár. Cesena városában többen az épületek tetején találtak menedékre, helikopterrel mentették őket. A térségben a szélsőséges időjárás áramszünetet is okozott. Enzo Lattuca cesenai polgármester "nehéz órákról" nyilatkozott. A katasztrófavédelem szerdára is megerősítette a hétfő este életbe léptetett vörös riasztást Emilia-Romagna egész területén a folyók áradása és földcsuszamlás veszélye miatt az Appenninek mentén.

Készültség lépett életbe Marche tartományban, mindenekelőtt Senigallia városában. A lakosságot arra kérték, ne hagyja el otthonát, ne üljön autóba. Bolognában egyes kerületekben evakuáltak a földszinti lakásokat. A város utcáit homokzsákokkal barikádozták el. Hasonló figyelmeztetést adtak ki Ravenna, Modena, Ferrara területén is. Felszólították a lakosokat, hogy aki teheti, hagyja el alacsonyan fekvő otthonát, mivel az éjszaka a folyók tetőzésétől tartanak. Az iskolák szerdán is zárva tartanak. Az Adriai-tenger menti vasúti forgalom akadozik, egyes szakaszokon nem is működik.

Depositphotos
Depositphotos

Az üdülőhelyként ismert Rimini tengerpartját elmosták a hullámok, Riccionéban az utcákat ellepő víz miatt lezárták a vasútállomást, és víz alá került a helyi kórház egy része is. A rossz idő nehézségeket okoz Abruzzóban, Pescara város térségében, valamint Veneto régióban is. Velencében működésbe lépett a Mose nevű mobil zsiliprendszer a tengeri ár visszatartása érdekében. Hónapokig tartó szárazság után majdnem egész Olaszországban esik az eső. Emilia-Romagnát már május elején katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, amikor is két idős férfi halt meg a mindenekelőtt Bologna és Ravenna térségét sújtó esőzésben és áradásban, ami miatt 450 embert kellett kitelepíteni. A Confagricoltura agrárszövetség közleménye tragikusnak nevezte az időjárási helyzetet, amely "felmérhetetlen károkat" okoz a földeken és a mezőgazdasági infrastruktúrában is.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk