hirdetés
hirdetés

Inkább élményekre költünk, mint tárgyakra

A Mastercard új kutatása szerint az Egyesült Királyság, Svájc, Spanyolország és Hollandia vezetik a leglátogatottabb országok listáját. Erős fellendülés tapasztalható a költéseket illetően a hajóval, busszal és vonattal történő utazások területén a 2022 Covid óvintézkedések feloldása után. Inkább élményekre költünk, mint tárgyakra - tájékoztatta lapunkat a társaság.

hirdetés

Két turbulens év után a Mastercard Economics Institue új kutatása azt mutatja, hogy mind az üzleti, mind a szabadidős repülőjegy foglalások száma túllépte a világjárvány előtti szintet, és az utasszállító hajók, vonatok és buszok szektorában is erős fellendülés tapasztalható.

A nemrég kiadott Travel 2022: Trend and Traditions kutatás 37 ország, köztük Magyarország szemszögéből mutatja be a nemzetközi turizmus vakcina utáni, immár kevésbé korlátozott, állapotát. Amennyiben a repülős foglalások száma továbbra is ebben az ütemben fog növekedni, akkor 2022-ben világszerte közel 1.5 milliárddal többen fognak repülőgéppel utazni, mint az előző évben.

A legfontosabb idei megállapítások a következők:

- A szabadidős és az üzleti utak száma egyaránt túllépi a járvány előtti szintet: április végére a nemzetközi szabadidős repjegy foglalások száma a 2019-es adatot már 25 százalékkal túlszárnyalta, a rövid és középtávú utak foglalási számai 25, illetve 27 százalékkal emelkedtek.

- A nemzetközi üzleti foglalások száma először márciusban lépte túl a járvány előtti szintet; elsősorban a hosszú-távú foglalások száma emelkedett, kétszámjegyű értékekkel. Ebben az irodákba való visszatérés fontos befolyásoló tényezőnek bizonyult.

- A súlyosan érintett közlekedési iparágak is élénkülést tapasztaltak: a legújabb adatok szerint a csoportos utazásba fektetett bizalom megnőtt. A hajóutak esetében történő költés 62 százalékponttal nőtt január és április vége között, de még mindig elmarad a 2019-estől.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos


- A buszok visszaálltak a járvány előtti szintre, míg az utasszállító vonatok még mindig elmaradnak 7 százalékkal. Az autós utazások megőrizték népszerűségüket, bár az útdíjakra, valamint az autóbérlésre költött összeg 19, illetve 12 százalékkal emelkedett.

- A külföldön történő vásárlások tárgyak helyett egyre inkább az élményekre koncentrálódnak: ez utóbbiak kiadásai 34 százalékkal járnak a 2019 szint felett. A legerőteljesebb bővülést az éjszakai szórakozóhelyek (72 százalék) tapasztalják, de a vidámparkok, múzeumok, koncertek és egyéb szabadidős tevékenységek területén is jelentős (35 százalékos) növekedés látható.
- A nemzetközi turisták 60 százalékkal költöttek többet Szingapúrban és az USA-ban, az Egyesült Királyságban pedig 23 százalékkal. A havi költekezés növekedési üteme több mint kétszeresére nőtt 2019-hez képest, áprilisban például 140 százalékkal bővült.
- A korlátozások feloldása újraírta 2022 turizmustérképét: nem meglepő, hogy a bővülő lehetőségek, valamit a könnyebb tervezés hajtóerő a foglalási számok növekedésében. A legtöbb ország - az ázsiai és Csendes-óceáni régió kivételével - enyhített a korlátozásain.    


hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk