Jó évre számít a Német Turisztikai Hivatal

Csütörtökön tartotta hagyományos, szezonnyitó sajtóeseményét a Német Turisztikai Hivatal a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben. Optimistán néznek a szezon elé.

Czeiszing Miklós, a budapesti képviselet vezetője lapunk kérdésére elmondta, hogy a német kormány egész nyáron nem készül nagyobb szigorításra annál, mint hogy beltéren, vagy a tömegközlekedési eszközökön maszkot kelljen viselni. A nagy átoltottság, és a napjainkban uralkodó, az emberi életet kevésbé veszélyeztető variánsoknak köszönhetően nem is számítanak komoly, erőteljes szigorításokat igénylő hullámra a német egészségügyi szakemberek. 

„1993 és 2019 között a magyarok kiutazása Németországba igazi sikersztoriszámba ment, a vendégéjszakák száma 159 százalékos növekedést mutatott. Tavaly 344 ezer vendégéjszakát töltöttek el a magyarok a német szálláshelyeken, ami 2 százalékkal több mint 2020-ban. Az, hogy növekedtek a számok, az önmagában sikernek könyvelhető el a pandémia alatt, de ha a 2019-es számokat tekintjük, jócskán van még hová visszatornáznunk a vendégéjszakákat: 2019-ben 303 ezer magyar 843 ezer vendégéjszakát töltött el Németországban. A magyarországi képviselet célja, hogy elérjük és meghaladjuk a válság előtti szintet a következő években" – mondta el a képviseletvezető. A szakember hangsúlyozta, a jelenlegi trendek nagyon biztatóak, az év első három hónapjában jó foglalási statisztikák jellemezték a magyar küldőpiacot, és úgy véli, ha ez az irány marad továbbra is a nyár folyamán, és nem jön közbe olyan tényező, amely ismét visszaveti az utazási kedvet, jó évet zár majd Németország a magyarországi vendégforgalom tekintetében.

A 4. legkedveltebb úti cél
A képviseletvezető arra is rávilágított, hogy jelenleg a magyar lakosság számára a 4. legfontosabb külföldi úti cél Németország, ami nagy szó, hiszen a szomszédos Ausztria, és a két közeli, autóval is elérhető tengerparti desztináció, Horvátország és Olaszország előzi csak meg, még a rokoni kapcsolatok miatt jelentős 5. helyen álló Romániát is maga mögé parancsolja. A magyarok továbbra is egyharmad-egyharmad arányban keresik fel Németországot szabadidős, üzleti, illetve rokonlátogatási céllal. Bajorországot látogatják a leginkább, a magyar utazók  37,1 százaléka ide megy.

A szakember arról is beszámolt, hogy ebben az évben három tematikus kampányuk is fut Magyarországon. Az elmúlt évben debütáló, átfogó German.Local.Culture. négy különböző altémára fókuszál. A Flair, azaz a Hangulatok tematika a városi élet iránti érdeklődést dolgozza fel regionális gyökerekkel, történelemmel és a jelenkor kulturális eseményeivel fűszerezve. Olyan hangulatokat közvetít, amelyeket a turisták a koronavírus miatt megváltozott feltételek mellett is átélhetnek, illetve a jövő utazásaihoz nyújt inspirációt. Ezekben az imázsfilmekben igyekeznek megragadni a német városok és régiók hangulatát a középkori, fagerendás házaktól kezdve a mesébe illő kastélyokon át a street artig.



Mi a közös a német kohókban és a kenyérben?
A Craft tematika a kézműves hagyományokat eleveníti fel. Bemutatja az utazóknak, hogy hol találják meg ezeket a különleges élményeket. Például az egykori nehézipari fellegvárban, az azóta már csodásan rekultivált és a természetnek visszaszolgáltatott Ruhr-vidéken, ahol a néhai infrastruktúra világörökségi műemlékekké, az aknák kulturális központokká, az elárasztott bányák üdülőterületekké váltak. A fiatal „made in Germany” dizájn a helyi kultúra inspirációjából táplálkozik. Így például Weimarban több mint száz évvel a Bauhaus megalapítása után a világhíres dizájniskola tipikus motívumai új interpretációt kapnak. Vagy Berlinben, ahol a trendi boltok upcycling termékeket állítanak ki és árusítanak. Németországban a kézművesség fontos része a kenyérsütés is, amely itt művészetté nemesül, és 3200 kenyérfajtájával a nemzeti UNESCO-bizottság szellemi kulturális örökségének része. Németország minden régiójában számos családi vállalkozás generációk óta ápolja ezt a hagyományt.



Újhullámos gasztrotrendek

A German.Local.Culture. kampány „Taste”, azaz „Ízélmények” tematikájával ihletet ad a potenciális németországi utazóknak a kézműves művészet, a Michelin-csillagos gasztronómiai élmények és a megélt vendégszeretet összekapcsolásával. Németország gasztronómiai sokszínűsége a borászati látogatásoktól a több mint 1500 regionális sörfőzdében tett vezetett túrákon át egészen a kereken 300 topétterem felfedezéséig terjed. Az úgynevezett „Fiatal vadak” (Jungen Wilden) az aktuális ételtrendeket egy meglepő kontextusban prezentálják a tányérunkon – a regionális termékek nemzetközi ízekre találnak, a kézműves művészet
pedig a street fooddal keveredik. Az eredmény egy olyan modern tájkonyha, amely a regionalitásra, a fenntarthatóságra, a minőségre és a vendégszeretetre épül. A német borkultúrát pedig aligha kell bemutatni: ma több mint 11 ezer gazdaság működik a 13 németországi borvidéken. A borászok nagy szenvedéllyel
és sok kreativitással végzik a munkájukat – így például Rheinhessen régióban, ahol a egy fiatal generáció fenntartható módszerekkel új utakon jár a bortermelésben. Fáradozásukat siker koronázza: azok a borok, ahol kiérezhető, hogy ipari módszerek nélkül készültek, rendszeresen magas nemzetközi díjakat zsebelnek be.



Zöld oázisok a városi dzsungelben
A Green tematikában megismerhetjük, hogy Németország régiói számtalan lehetőséget kínálnak arra, hogy összekössük a fenntartható üdülést az urbánus utazás élményekkel. A pezsgő városokban nagy kiterjedésű parkokat és zöldfelületeket is élvezhetnek az ott élők, és az odalátogatók, sőt, közvetlenül a városok kapui előtt üdülőövezetek várják a pihenni vágyókat. A városi központok és a vidéki régiók az üdülési élmények új minőségének nyitnak utat: szállás a városban és természeti élmények a környező vidéken vagy pihenés az üdülőrégiókban városi élményekkel fűszerezve. Mindezeken túl Németország Európa egyik erdőkben leggazdagabb országa: területének majd egy harmada fákkal borított, amelyek olyan élményeket kínálnak, mint a feltöltő, lélekemelő erdőfürdőzés, a kalandra nyitottak pedig lombkorona sétányokon vagy a mászóerdőkben fedezhetik fel a fák felsőbb emeleteit.

Üdülés a természetben
A German.Local.Culture. mellett áprilisban, digitális kampányként kilenc európai közeli piacon startolt el az Embrace German Nature akció is, amelynek célja, hogy tovább erősítse Németország pozícióját fenntartható úticélként a nemzetközi versenyben. A globális kampány a nemzeti természeti tájakat és a fenntartható üdülési élményeket állítja középpontba. Olyan összetéveszthetetlen tájegységeket mutat be, amelyek felkeltik a természetbarát, aktív pihenésre vágyó utazók rajongását az úticél Németország iránt. A DZT új digitális eszközként először használ 8D sound design videókat, amelyekben nyolc különböző irányból hallható a tenger, a hegyek, az erdő/mező és a folyók/tavak háttérhangzása. A microsite tovább vezeti a látogatót a germany.travel részletes tartalmához, ahol megismerhetik a természeti tájak, a túrautak, a kerékpárutak és a gyógyfürdők turisztikai kínálatát.

{youtube|id=Njb22egOPNE}

Autó nélkül is felfedezhető az egész ország

A DZT futtat még egy szintén különálló, globális  fenntarthatósági kampányt, amely Feel Good névre hallgat. Ez bemutatja az ország sokszínű fenntartható kínálatát, a környezet- és klímabarát utazásokat és a zöld vidéki élettereket. Hogy mindezeket az értékeket Németországban mennyire komolyan veszik, az is jelzi, hogy a német kormány idén június, július és augusztus hónapokra az ország teljes területén bevezette azt a gyakorlatot, hogy havi 9 euróért helyiek és turisták korlátlanul használhatják a városok összes közösségi közlekedési eszközét, valamint a városok közötti Deutsche Bahn vonatokat, ez alól a nagysebességű vonatok kivételt képeznek. Az ország döntéshozói úgy vélik, az „9-Euro-Ticket” annyira visszautasíthatatlan ajánlat, hogy tömegesen hagyják majd otthon autóikat a bel- és külföldi turisták, hogy felfedezzék az országot.




Máltán tűzijáték festi az eget

Máltán tűzijáték festi az eget 

A színpompás tűzijáték előadások idén április 20. és 30. között öt helyszínen kerülnek megrendezésre.
Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein

Megszűnik a határellenőrzés Románia repülőterein 

Emellett a határrendészet mobil egységei továbbra is végezhetnek bejelentetlen ellenőrzéseket.
Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban

Rekord számú magyar munkavállaló az osztrák turizmusban 

Fenntarthatóság állt az idei bécsi Ferien Messe fókuszában.
Köln már most focilázban ég

Köln már most focilázban ég 

Kölnben játszik a magyar csapat a futball EB-n. És mi lehet ott a 90 percen túl?
Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek

Visszaállítják a határellenőrzést az EB idején a németek 

Minden németországi határátkelőnél ellenőrzést tartanak a nyári futball Európa-bajnokság ideje alatt, jelentették be a hivatalos szervek.
Osztrák kisokos áramszünet esetén

Osztrák kisokos áramszünet esetén 

A körlevélből megtudható, hogy mi a teendő és a helyes követendő eljárás egy teljes és tartós áramszünet következtében kialakult helyzetben.
Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával

Hamarosan összekötik az M30-ast az A2 osztrák autópályával 

Újabb szakasza készült el az S7-es gyorsforgalmi útnak Ausztriában.
Ha nyár, akkor Ausztria -  vulkánok, kristályok, császári látnivalók

Ha nyár, akkor Ausztria - vulkánok, kristályok, császári látnivalók 

Akik idén nyáron különleges élményeket keresnek, legjobb, ha nem is mennek messzire.
Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést

Czeiszing Miklós: Nyárra érdemes északi úti célt választani, hogy a hőség, a szárazság ne zavarja a pihenést 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjével a Klasszis Klub március 21-ei adásában beszélgettünk.
A hely, ahol a hegyi doktor rendel

A hely, ahol a hegyi doktor rendel 

A családi ház, illetve a rendelő, ahol a "Der Bergdoktor", azaz "A hegyi doktor újra rendel" forgatása zajlik immár 17 éve, valóban olyan, mint a filmeken.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.