hirdetés
hirdetés

Összezavarja a turistákat a tagállamok eltérő országbesorolása

Az ECTAA (Európai Utazási Irodák Szövetségeinek szervezete) az utazási korlátozások átgondoltabb és harmonizált kezelésére szólítja fel a tagállamokat a turizmusba és utazásba vetett bizalom visszaépítése érdekében.

hirdetés

Annak ellenére, hogy többkörös tárgyalások után megállapodás született arról, mely országok irányába szüntetik meg az EU országok az utazási korlátozásokat, az ECTAA sajnálatára az egyes tagországok továbbra is egyéni elbírálás alapján oldhatják fel az egyes országok tilalmát a kiadott listából. Ennek eredménye az utazási korlátozások különbözősége Európa-szerte, mely egyaránt összezavarja az utazókat és utaztatókat.

A bizottság tegnap (július 16.) kiadott egy “fehér listát”, mely azon országokat tartalmazza, melyekkel szemben javasolja az utazási korlátozások feloldását. A javaslat 14 országra vonatkozóan szünteti meg a korlátozásokat, az ottani járványügyi helyzetet, az előírások betartását gazdasági és társadalmi megfontolásokat is figyelembe véve. A június 30-i listáról viszont 2 országot, Szerbiát és Montenegrót törölték a listáról, új ország pedig nem került rá.

Az ECTAA sajnálja, hogy a megállapodás ellenére a tagországok nem egységesen alkalmazzák az ajánlott listát. Néhány tagállam továbbra is tiltólistán tart országokat és ezekre az országokra továbbra is mint utazásra nem javasolt országra hívják fel a lakosság figyelmét. Természetes pedig, hogy amennyiben egy tagállam úgy véli, a fehér listán szereplő ország lakossága beutazhat Európába, akkor az európai utazók is biztonsággal utazhatnak abba a országba.

Pawel Niewiadomski az ECTAA elnöke szerint: “Az országok eltérő utazási tanácsai ugyanazon desztinációra vonatkozóan összezavarják az utasokat és gátolják a turizmus újraindulását. Az utazási korlátozások feloldásában és az utazási tanácsok publikálásában egységesebbnek kell lenni.”

Ezen túlmenően, az ECTAA azt is sajnálatosnak tartja, hogy sok ország teljes országokra ad ki tájékoztatást, annak ellenére, hogy területileg egyes problémás országrészek jól elhatárolhatók. Az utazási tanácsoknak ki kellene terjednie az országok egyes földrajzi területein tapasztalható problémákra, ezt lehetőleg térképpel alátámasztva.

Pawel Newiadomski összegzése szerint: “A kaotikus döntéseket mellőzni kell és fontos, hogy tudományos alapon közelítsük meg a korlátozások felfüggesztését annak érdekében, hogy a turizmusba vetett bizalom újra felépüljön. A jelszó: Az utazási korlátozások megfelelő kezelése.”

 
 

Az ECTAA a július 16- i javaslat szerint  az alábbi országok esetében javasolja az utazási  korlátozások feloldását:

 • Algéria
 • Ausztrália
 • Kanada
 • Grúzia
 • Japán
 • Marokkó
 • Új Zéland
 • Ruanda
 • Dél- Korea
 • Thaiföld
 • Tunézia
 • Uruguay
 • Kina, a viszonyosság elve alapján.

.Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán lakosait uniós lakosokként ajánlja kezelni az EU a beutazással kapcsolatban.

 A fel nem sorolt 3. országok utazási korlátozásainak feloldását nem javasolja az EU bizottsága további egyeztetésig. A listát 2 hetente ellenőrzik és frissítik, de a járványhelyzet romlása, illetve javulása esetén azonnal módosítják.

A listák felülvizsglatának kritériumai:

- járványügyi helyzet és az előírások betartása mint pl. szükséges távolságtartás, illetve gazdasági és társadalmi megfontolások.

A járványügyi helyzet mérőszámai:

- 14 nap alatt újabb megbetegedések száma - 100 000 lakosra vetítve mennyire közelít az adat   az EU átlaghoz

- állandó vagy növekvő tendenciát mutat-e az új megbetegedések száma az előző 14 naphoz viszonyítva

- jelentések a tesztelések számáról, a megbetegedések lekövetéséről, gyógykezelésekről, megbízható adatszolgáltatásról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk