hirdetés
hirdetés

Szed D-vitamint covid ellen?

A legújabb kutatási eredmények szerint felesleges, mert nem csodaszer.

hirdetés

A koronavírus-járvány kezdete óta folyamatosan bukkannak fel javaslatok arról, hogy az oltóanyagokon kívül milyen készítményekkel lehetne csökkenteni a fertőzés kockázatát. Voltak nehezen hihető ötletek is, például az, amikor áprilisban Donald Trump amerikai elnök megfontolásra ajánlotta a szakembereknek, vajon nem lehetne-e fertőtlenítő szerekkel, UV-sugárzással és hevítéssel belsőleg kezelni a betegeket, emlékeztet Trump egyik. nagy port kiváltó javaslatára az euronews.com portál.

Rendszeresen előkerül az a feltevés is, hogy a D-vitamin rendszeres szedésével csökkenthető a megfertőződés kockázata, illetve kevésbé súlyosak a betegség okozta tünetek. Októberben azonban a Bostoni Egyetem kutatói koronavírusos betegek egészségi állapotának és D-vitamin szintjét összevetésével megállapították, hogy a 40 évesnél idősebb betegek, akiknél megfelelő D-vitamin-szintet mértek, 51,5 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok, akiknek a szervezetében hiány volt ebből az anyagból.

pixabay.com
pixabay.com

Az ilyen kutatások azonban nem kontrollált klinikai vizsgálatokon, hanem kórházi adatok elemzésén alapulnak, így komoly ok-okozati összefüggések megállapítására alkalmatlanok. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet álláspontja szerint egyelőre nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lenne a COVID-19 lefolyására.

Egy új angliai tanulmány is ezt támasztja alá. A Brunel University London kutatói nem találtak bizonyítékot arra, hogy egy ember D-vitamin-szintje befolyásolná azt, mennyire súlyosan fertőződik meg koronavírussal.

"Több tanulmány is azt hangsúlyozza, hogy a Covid halálos áldozatainak szervezetében az átlagosnál kevesebb volt a D-vitamin, ez igaz. Azonban főként idős emberekről van szó, akik nem mozdultak ki otthonról. Nem aktív fiatalokról, akik a szabadban töltik napjaikat. Arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy az adatok közötti korreláció még nem jelent ok-okozati összefüggést", magyarázta Dr. Fotios Drenos, a Brunel egyetem epidemiológusa.

A teljes hír megtalálható: ITT

(forrás: Euronews)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai