hirdetés
hirdetés

Szezonnyitó kirándulás Ausztriában a fenntarthatóság jegyében

Nyári szezonindító sajtótájékoztatóján Bécsbe invitálta a résztvevőket az Österreich Werbung. A túra összes eleme kapcsolódott valamiként a fenntartható, környezetbarát szemlélethez, amely az osztrák beutazás élénkítéséért felelős társaság számára most már az egyik legfontosabb szemponttá vált tevékenysége során. 

hirdetés

Már a közlekedési eszköz megválasztásával részesei lehettünk a klímabarát osztrák turizmusnak, mivel nem közúton, hanem az ÖBB Railjet vonatával száguldottunk Budapestről az osztrák fővárosba. „Ezzel oda-vissza fejenként 15,6 kg CO2-t termeltünk. Ha autóval mentünk volna, ez ötször annyi lett volna. Azzal, hogy az Österreich Werbung munkatársai üzleti útjaikon a vonattal való utazást részesítették előnyben, 2022-ben összesen 36,9 tonna CO2-t takarítottak meg az Ausztrián belüli utazások során. Összehasonlításképpen, egyetlen bükkfa 80 év alatt tud elnyelni egy tonna CO2-t. Amit ezekkel az adatokkal különösen ki szeretnék emelni, az az, hogy fogyasztói viselkedésünk nyomon követhetővé és nagyon jól mérhetővé vált” – hangsúlyozta Oskar Hinteregger, az ÖW budapesti irodájának vezetője. A szakember azt is kifejtette, hogy amellett, hogy buzdítják a szolgáltatókat a zöld szemléletre, maguk is igyekeznek a jövőbe mutató hozzáállást tanúsítani a fenntarthatóság terén. Két éve került a fenntarthatóság értékesítési stratégiájukba és annak egyik legfontosabb pillérévé vált. A szakember elmondta, hogy tavaly nyáron 250 ezer honfitársunk látogatott Ausztriába, ami 38 százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest, ugyanakkor még elmarad a 2019-es rekordévhez képest. Idén a nyári hónapokban azonban már a bezzegév eredményeinek „újrázásában” reménykednek, azaz mintegy 300 ezer magyar beutazóra számítanak.

Depositphotos
Depositphotos

Hagyományőrzés, biogazdálkodás, szelíd mobilitás

Ausztria turizmusa elsősorban természeti és kulturális kincseiből, valamint az országra jellemző hamisítatlan vendégszeretetből táplálkozik. Annak érdekében, hogy ez jó néhány év múlva is így legyen, számos ökológiai, szociokulturális és gazdasági program, illetve kezdeményezés zajlik a fenntarthatóság jegyében. Az egyik ilyen lépés, hogy az ország területének összesen 28,8 százaléka áll természetvédelem alatt. A hagyományok megőrzése is jelentősen hozzájárul a fenntarthatósághoz. Számos regionális kézműves vállalkozás működik Ausztriában, amelyek a tradíciókat a turisták számára is hozzáférhetővé teszik. Az alpesi országban pedig mintegy 670 000 hektáron folyik biogazdálkodás, ami a megművelt földterület 27 százalékát jelenti, ezzel Ausztria a biogazdálkodás bajnokának számít Európában.

Depositphotos
Depositphotos

Nyugati szomszédunknál számos úti cél megkönnyíti vendégeinek, hogy autó nélkül is mobilisak legyenek. A nemzetközi vonathálózathoz való kapcsolódás mellett a túra- és völgybuszoknak, a regionális vonatoknak és a különféle közösségi közlekedési megoldásoknak köszönhetően a helyi mobilitás is biztosított a vendégek számára. Számos település kínál transzfert a pályaudvarokról. Ausztriában az elektromos bringák elterjedésével az is természetessé vált, hogy egészen nagy szintkülönbségeket kerékpárral győzhessünk le.

Hasít az ÖBB is, sok az ökocímkés turisztikai szereplő

A GD Consulting a napokban arról számolt be, hogy az ÖBB vasúttársaság, az előző évekhez képest jelentősen növelni tudta a nyereségét, amely a 2022-es üzleti évben 193 millió eurót tett ki az adózás előtt. A kiemelkedő eredmény hátterében a személyszállítási üzletág felfutása áll. A cég, amely Ausztria legnagyobb mobilitás-szolgáltatójaként pozícionálja magát, 100 százalékban megújuló energiaforrást használ. A fennállásának idén 100. évfordulóját ünneplő ÖBB 480 milliós utasszámot prognosztizál erre az évre, amely már meghaladja a járvány előtti rekordszintet is.

Depositphotos
Depositphotos

Az osztrák turisztikai gyakorlat azt mutatja, hogy a fenntarthatóság számos vállalkozás számára alapvetés, még akkor is, ha ezt külön tanúsítvány nem igazolja. Mindemellett Ausztriában jelenleg 253 szálláshely osztrák ökocímkével rendelkezik. A gasztronómiával, hüttékkel, vendéglátással, konferencia- és rendezvényhelyszínekkel, kulturális vállalkozásokkal és kempingekkel együtt jelenleg 504 ökocímkével rendelkező vállalkozás van.

Hivatalból is zöld a Hundertwasser múzeum

A szezonyitó egynapos látogatás során felkerestük Ausztria első ökocímkét elnyert múzeumát. Szálláshelyek tekintetében nem annyira szokatlan, hogy ilyen tanúsítvánnyal rendelkeznek, de egy kulturális intézménynél még nem mindennapi jelenség az ökovédjegy. A KUNST HAUS WIEN vezetősége azonban a címke 2018-as megszerzését, majdhogynem erkölcsi kötelességének érezte. Hiszen a múzeum Bécs egyetlen olyan épülete, amelyet Friedensreich Hundertwasser tervezett, és amely azóta is nyitva áll a látogatók előtt, méltó módon mutatva be a művész tárgyi és szellemi örökségét, aki nemcsak festő és építész volt, hanem talán a történelem első klímaaktivistája is, messze megelőzve a korát. Hundertwasser annak idején a Thonet cég bútorgyárából alakította át a házat olyan teljesen egyedi forma- és színvilágú világú épületté, amely a természet organikusságát, szabálytalanságát, játékosságát és sokszínűségét hivatott visszaadni. A művész híres volt arról, hogy alkotásaihoz újrahasznosított dolgokat használ fel, élénk színű festékeit pedig részben a természet adta kincsekből keverte. A múzeumban látható az a növények és kövek alkotta lépcsőzetes elrendezésű természetes szürkevíz-tisztító „berendezés” is, amelyet a művész készített a használati víz újrahasznosítására.

Depositphotos
Depositphotos
 

Júniussal nagyszabású korszerűsítés indul

A tető, amelyen Hundertwasser saját lakóházát is felépítette, kerttel is büszkélkedhet, több mint 260 növényfajtával, de a ház többi emeletéről is nőnek ki fák. A múzeum nemcsak a kozmopolita, Új-Zélandon letelepedett művész munkáinak ad otthont, hanem más alkotók kiállításainak is, akik olyan témákat dolgoznak fel műveikben, mint a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás, az újrahasznosítás vagy a biodiverzitás. A fenntarthatóság nemcsak a kiállítási programban, hanem az intézmény működésében is fontos szerepet játszik az  adminisztrációs folyamatok optimalizálásától kezdve az energia- és vízkezelésen át a munkatársak jóllétéig. Hogy a KUNST HAUS WIEN még inkább megfeleljen a magas ökológiai és fenntarthatósági követelményeknek, június 1-jével új korszak kezdődik történetében. Rövid időre bezárnak, hogy teljes egészében korszerűsítsék a fűtési rendszert, amelyet geotermikus energiával fognak táplálni, és megújítják művész életművét bemutató állandó tárlatukat is. 2024-ben egy még tudatosabb és fenntarthatóbb Hundertwasser múzeum nyílik meg a Bécsbe látogatók számára.

Depositphotos
Depositphotos

Bécsben még borok is készülnek fenntartható módon

A Budapesthez hasonló méretű metropolisz és a mesélő bécsi erdő között 600 hektáros szőlőültetvény terül el. Ebben a tekintetben Bécs egyedülálló, hiszen olyan város, amelynek egy bortermő vidék teljes egészében a határain belül fekszik, nincs még egy a világon. A Weingut Wien Cobenzl, amelynek borait magunk is megkóstoltuk, az egyik legjelentősebb bécsi pincészet, amely több mint 110 éve Bécs városának tulajdona és mintegy 60 hektáron gazdálkodnak. Vagyis ők termelik a Bécs környéki borok 10 százalékát. 80 százalékban fe-hér és 20 százalékban vörös borokat állítanak elő reduktív eljárással. Csak száraz és 70 százalékban alacsonyabb alkoholtartalmú, könnyű, asztali borokat készítenek. Évi fél millió palack bort termelnek, amelyet csaknem teljes egészében osztrák szupermarketekben értékesítenek és teljes árualapjuk legnagyobb részét helyben, a főváros régiójában adják el. És hogy miért ők szerepeltek sajtóutunk programjában? Mert ez az egyik első osztrák pincészet, amely tanúsított fenntartható gazdálkodást folytat, és 2015 óta rendelkezik a "Fenntartható Ausztria" minőségi pecséttel.

Fotó: Weingut Cobenzl
Fotó: Weingut Cobenzl

Turizmus Online

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk