hirdetés
hirdetés

Unikális látnivaló nyílik júniusban Kolozsváron

Júniusban nyitják meg újra a Gyógyszerészeti Múzeumot az elmúlt öt évben restaurált kolozsvári Mauksch-Hintz-házban - közölte az MTI-vel hétfőn az Erdélyi Történeti Múzeum, melyhez a főtéri közgyűjtemény is tartozik.

hirdetés

Az erdélyi város főterén található épület évszázadokig gyógyszertárnak, majd Gyógyszerészeti Múzeumnak adott otthont 2018-ig, amikor elkezdődött a restaurálása. A nagyszabású munkálatok öt évig tartottak, az ingatlant pénteken adta át hivatalosan a kivitelező, és június közepétől a Gyógyszerészeti Múzeum is fogadja a látogatókat - írta közleményében az Erdélyi Történeti Múzeum. Emlékeztetnek, hogy a házban 1573-ben nyílt meg Kolozsvár első világi patikája, mely 1954-ben alakult át Gyógyszerészeti Múzeummá, azóta a nagyközönség is láthatja évszázados berendezését, felszerelését. Az 1949-ben államosított épületet 2013-ban szolgáltatták vissza Georg Hintz egyedüli tulajdonosnak, aki példásan felújíttatta.

Fotó: Colectia de Istorie a Farmaciei Facebook oldala
Fotó: Colectia de Istorie a Farmaciei Facebook oldala

A restaurálás a patika értékes barokk festményeire és az épület korábban földdel feltöltött alagsorára is kiterjedt, utóbbi is kiállítótérré alakult. A több mint 300 négyzetméter összterületű alagsori termek mellett a gyógyszertár földszinti termei is látogathatók lesznek, a nagyteremben pedig könyvesbolt nyílik. Újdonságként az épületben egy, a ház történetét ismertető kiállítást is berendeznek és külön terem lesz múzeumpedagógiai tevékenységekre. Az orvosi berendezéseket újabb két teremben mutogatják a látogatóknak, valamennyi kiállítótér korszerű és interaktív lesz - hangsúlyozták. A fő látnivaló a több mint ezer kiállítási tárgyat számláló gyógyszerészeti gyűjtemény, mely az elmúlt évek ásatásai során tovább gazdagodott - áll a közleményben. Eszerint a ház felújításával párhuzamosan a kiállítási tárgyakat is megtisztították, restaurálták. A Főtér északi sarkán álló Mauksch-Hintz-házként ismert emeletes épület eredetileg reneszánsz stílusban épült, majd 1820-ban klasszicista stílusban építették át, számos történelmi esemény is kötődik hozzá.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk