hirdetés
hirdetés

Világviszonylatban versenyképesebb hazánk, az EU-ban Románia is megelőzött minket

Továbbra is Svájc a legversenyképesebb ország a Világgazdasági Fórum (WEF) szerdán megjelent felmérése szerint. Magyarország a 60. helyre került az előző évi 63. helyről a 144 országot tartalmazó rangsorban.

hirdetés

A kutatásban közreműködő Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet közleménye szerint tavalyi eredményéhez képest Magyarország három helyet javított. Ezzel az eredménnyel az Európai Unió 24. legversenyképesebb tagja - az unió 28 országa között-, ami megegyezik a tavalyival.

A világrangsort Svájc vezeti Szingapúr, az Egyesült Államok és Finnország előtt, Németország az ötödik. A legtöbb, 21 helyet Algéria, utána pedig Románia javított, mintegy 17 hellyel, így megelőzte hazánkat. A világon legrosszabbul Líbia teljesített, 126. helyre esett vissza, míg az EU-ban Szlovénia rontott a legtöbbet, 70. helyre csúszva.

A világ leggyorsabban fejlődő, úgynevezett BRIC országcsoport tagjai csupán technológiai fejlettségben vannak elmaradva az Európai Uniótól és a makroökonómiai környezetet leszámítva Japán és az Egyesült Államok is megelőzi az uniót - írja a közlemény.

A visegrádi országok egyre inkább széttartanak, a régió két legversenyképesebb állama egyértelműen a 37. helyen álló Csehország és a 43. Lengyelország. Magyarországnak már sokkal inkább legnagyobb versenytársa a 77. helyre csúszott Horvátország, a 75. helyre előrelépett Szlovákia, mintsem a visegrádi országok.

A közlemény szerint Magyarország leginkább technológiai felkészültségben tud kevesebbet nyújtani régiós versenytársaihoz képest, szintén gyenge az üzleti környezet komplexitása, valamint az intézményi háttér. Jó ugyanakkor a magyar infrastrukturális fejlettség, és az innováció terén is van némi előnye az országnak, valamint az exportpiacokhoz való hozzáférés is jobb, mint számos más régiós országban.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai