hirdetés
hirdetés

Európa legveszélyeztetettebb műemlékei

Berlini gázlámpák, örmény templomok és Verespatak

Júniusban derül ki, hogy az erdélyi Verespatak és környéke bekerül-e Európa leginkább veszélyeztetett örökségei közé.

hirdetés

Az európai örökségvédelemmel foglalkozó Europa Nostra szervezet kiválasztott 14 történelmi jelentőségű épületet, amelyek közül kerül majd ki a földrész 7 legveszélyeztetettebb műemléke. 40 jelölés közül választotta ki a most megnevezett tizenhetet egy nemzetközi szakértői zsűri. A végső, hét nevet tartalmazó listát június 16-án hozzák nyilvánosságra az Europa Nostra 50. jubileumi kongresszusán.

A hét kiválasztott örökségi helyszín megmentése érdekében az év végéig akciótervet dolgoznak ki a projektet támogató Európai Beruházási Bank bevonásával.Az alábbi 14 helyszín közül választanak ki hetet júniusban Athénban:

Durres, Albánia – római amfiteátrum

A világ számára csak az 1960-as évek óta ismert építmény jövője szempontjából meghatározó, hogy sikerül-e a műemléket integrálni a város szövetébe.

Durres
Durres

Aragatsotn, Örményország - Szent Pál és Péter templom

Korai keresztény építmény az 5. századból. Sürgősen megmentésre szorul a rendszeresen árvizek miatt, a nemzetközi segítségnyújtás és szakértelem elkerülhetetlenül szükséges.

Aragatsont
Aragatsont

A Nicosia történelmi központja körüli bufferzóna, Ciprus

A görög és török ciprióta műemlékvédők az ENSZ támogatásával kialakítottak egy Europa nostra-díjas fejlesztési tervet, amelynek értelmében újra életet lehetnének abba a 1,5 kilométer széles, jelenleg elhagyatott folyosóba, amely Nicosia központján halad át. Eljött az idő a terv fokozatos megvalósítására – olvasható az anyagban.

Nicosia
Nicosia

Vauban erődök, Briancon, Franciaország

XVII. századi hegyi erődítmény, méreténél és fontosságánál fogva nemzetközi összefogást igényel felújítása.

Berlin gázlámpái

Már 200 éve részét képezik a berlini városképnek, a világon sehol máshol nem maradt meg ilyen kiterjedt rendszerük. A gázlámpák lecserélését elektromos berendezésekre a helyiek mellett a turisták is ellenzik.

Berlini gázlámpák
Berlini gázlámpák

Tatoi, egykori királyi birtok Athén mellett

1872-ben kezdte építeni a műemlék-együttest I. György király. A felújítás révén nyereségesen működtethető lenne, mint látványosság.

Citadella, Alessandria, Olaszország

Európa egyik legnagyszerűbb XVIII. századi katonai erődítménye. UNESCO világörökségi cím várományosa, csak komoly nemzetközi segítséggel újítható fel.

San Benedetto Po reneszánsz kolostor, Mantova mellett, Olaszország

Ez a XV-XVI. századi kolostor súlyosan megrongálódott a 2012. évi földrengés során.

Jézus templom, Setúbal, Portugália

Falai között írták alá a Spanyolország és Portugália uralkodói a Tordesillas-i szerződést, amely megalapozta az európai terjeszkedést Amerikában és a Távol-Keleten. Rossz állapota miatt sürgős beavatkozást igényel.

Setúbal
Setúbal

Verespatak és környéke, bányavidék, Erdély

Háromezer éve folyik bányászat ezen a környéken. A tervezett aranybánya-projekt súlyosan veszélyeztetné ezt az örökséget, például a helyszínen látható római időkből származó bányászati eszközöket.

Verespatak
Verespatak

Vinca-Belo Brdo neolitikus régészeti lelőhely, Belgrád mellett, Szerbia

Az alapinfrastruktúra fejlesztése szükséges a feltárások folytatásához, a látogatók megfelelő fogadásához és a helyi közösség bevonásához. A források hiánya mellett a duna folyó közelsége veszélyezteti az örökséget.

El Cabanyal-Canyamelar városrész, Valencia, Spanyolország

Egy tervezett új út építése miatt veszélybe kerültek a városrészben található otthonok. Különleges történelmi városnegyed a tengerpart közelében, amely megőrzésre érdemes.

El Cabanyal
El Cabanyal

Szent György örmény templom, Mardin, Törökország

A templom múltja az 5. századra nyúlik vissza, a 20. század elejéig szolgálta – az akkor még jelentős létszámú – mardini örmény közösséget.

Hasankeyf történelmi városa és környéke, Törökország

Amennyiben a tervezett duzzasztómű építése folytatódik, Hasankeyf történelmi épületeinek 80%-át elárasztja a víz tíz éven belül. Jelenleg nincs semmilyen terv a műemlékek megőrzésére vagy áthelyezésére.

Hasankeyf
Hasankeyf

A képek forrása: http://www.flickr.com/photos/europanostra/sets/72157633247262541/with/8651853854/

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk