hirdetés

Különdíjas szakdolgozat Siófokról

Könyvtár a strandon és a szállodában

Érdekes kezdeményezésről, a könyvtárak és a turizmus kapcsolódási lehetőségeiről írt díjnyertes szakdolgozatot Vörös Ildikó, a siófoki Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet munkatársa.

hirdetés

Évtizedes gyakorlatunkban jelen vannak az intézményünkben szórványosan megforduló hazai és külföldi üdülőolvasók. De tölthet-e be ennél nagyobb szerepet egy könyvtár a turizmusban? Könyvtárosként számomra is igen izgalmas kérdéssé vált ez a múlt évben, amikor az ELTE BTK Könyvtártudományi Tanszékére benyújtandó szakdolgozatom témájában – A siófoki könyvtár marketing tevékenysége és az idegenforgalom nyújtotta lehetőségek – egyre mélyebben elmerültem. A csaknem két évvel ezelőtti felmérésem eredményeként megállapítható: „Turisztikai vonalon a könyvtárak részéről leginkább a strandkönyvtári szolgáltatás, az idegen nyelvű gyűjtemény és az információs helyként működő funkciók jelennek meg egységesen.”

A nemzetközi gyakorlatban több példán keresztül is tájékozódtam. A portugál tengerpartra számos könyvtár települ ki a főszezonban. A Beach Library Project még a kilencvenes években született meg Portugáliában, és azóta is töretlenül működik.

A holland példa

A holland strandkönyvtárakra alaposan rácsodálkoztam: a Strandbibliotheek 2005-ben kísérleti kezdeményezéssel jött létre. Célja egyértelműen az volt, hogy szokatlan, figyelemfelkeltő, meglepő módon érje el a nyilvánosságot. A kísérlet akkora sikert aratott, hogy hamarosan számos követője lett. A nyári szezonban, júliustól augusztus végéig mindennap könyvekkel, újságokkal, magazinokkal, mesekönyvekkel, képregényekkel, játékokkal várják a kikapcsolódni, olvasgatni vágyó vendégeket. Emellett különböző tevékenységeket, programokat is szerveznek a látogatóközönség számára. Ugyanakkor az elmúlt években a Balaton régió is megmozdult: a strandkönyvtári szolgáltatásokat Balatonalmádi indította el lelkes úttörőként 2008-ban, majd sorban követte Keszthely, Balatonfüred, és Siófok. A nemzetközi és hazai példákat összehasonlítva nincsen különösebb lemaradásunk a tengerpartiaktól. Sőt! 2011 nyarán a siófoki Balatoni Regionális Kutatóintézet (BRTK) Könyvtára a Coke Clubbal közösen, szokatlan és egyedülálló módon könyvtáros nélküli strandkönyvtárat működtetett sikeresen, amelynek létrejötte dr. Kovács Emőke, a BRTK Könyvtár igazgatójának nevéhez fűződik. A turizmusszakma és a könyvtárak együttműködésével kapcsolatban újabb úttörő kezdeményezéséről számolhatok be: idén nyáron Siófokon elindul a Könyvbarát szálloda projekt a Janus Hotel és a BRTK Könyvtár közös együttműködésével.

További kapcsolódások

Közismert, hogy a turisták desztinációs motivációi között már évek óta első helyre került az élményszerzés vágya, tehát az idelátogatók célja már nem csupán a balatoni fürdőzés és pihenés, hanem az élménygazdag, tartalmas kikapcsolódás, az egyedi, különleges értékek felfedezése. A TDM-ek, turisztikai vállalkozások, települési önkormányzatok által végrehajtott vonzerő- és termékfejlesztéshez felhasználhatók a szellemi örökségeket bemutató gyűjtemények, a könyvtárakban rejlő kulturális tudáshalmaz. Saját fejlesztési tevékenységük segítségére használják a könyvtárainkban elérhető adatbázist, tudástárat! A jelentős történelmi, közéleti, irodalmi, művészeti szereplők életének eseményei, helyszínei, anekdotái és történetei jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy a desztinációra irányítsák a figyelmet. Saját példánk: a siófoki könyvtár gazdag helytörténeti anyagában a városra és a térségre vonatkozó gyűjtemény mellett Balaton-gyűjtemény is megtalálható, hozzáférhető, kutatható. Fedezzék fel a könyvtárakban rejlő lehetőségeket!

A szerzőről


A Magyar Turizmus Zrt. Az év turisztikai témájú szakdolgozata pályázatán különdíjban részesült az írás, amelynek szerzője, Vörös Ildikó 2011-ben
végzett az ELTE BTK Könyvtártudományi intézet MA képzésén, informatikus könyvtáros szakon, üzleti információmenedzser szakiránnyal.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Vajon lesznek fennakadások a turizmusban az idei főszezonban?

Partnerünk