hirdetés
hirdetés

Fellendülőben Ferihegy és környéke

Egyes európai városokban felismerték a reptér közeli területek fontosságát – úgy tűnik, hazánkban is egyre hasznosabbnak ítélik a befektetők Ferihegy környékét, érdemesnek arra, hogy ott több millió eurós projektekbe fogjanak. Néhány éven belül akár teljesen más kép fogadhatja a Budapestre érkezőket – igaz, a főváros több pontján is folyamatosan zajlanak az új fejlesztések.
hirdetés

Vecsés közigazgatási területén, Budapest határánál, öt percre a Ferihegyi repülőtértől épül az Airport City Logisztikai Park az Ablon Kft. beruházásában. Az összesen közel 70 ezer négyzetméter alapterületű komplexum kilenc épületet foglal magába – elsőként a legnagyobb, a „C” épület átadása várható ez év közepén. Itt többnyire bérelhető raktárakat alakítanak ki, de az épületben irodák is helyet kapnak. A komplexum többek között olyan szolgáltatásokkal rendelkezik majd, mint 24 órás biztonsági szolgálat, kamionparkolási lehetőség, de a tervek szerint lesz vámszolgáltatás, bankfiók, postafiók, étterem vagy minibuszjárat a dolgozók számára – adott lapunknak felvilágosítást Homonnai Gábor, az Ablon Kft. PR- és brandmenedzsere.

Hiánypótló beruházás

Egyrészt a most épülő, fent említett Airport City Logisztikai Park, másrészt a már működő Airport Business Park szomszédságába álmodta meg új hotelberuházását az Airport Hotel Kft. A cég üzemeltetése alatt működő egységek közül először az 500 férőhelyes „fapados” parkoló nyílt meg 2005-ben, amelyet további szolgáltatásokkal – például autómosóval, -kozmetikával- és egy 200 férőhelyes parkolóházzal bővítenek. A négycsillagos Airport Hotel Budapest 2008. július 1-jén kezdi meg működését. „Ez lesz Magyarország első komoly méretű ilyen szállodája, s ezt a piaci előnyt igyekszünk is maximálisan kihasználni – nyilatkozta lapunknak Koloszár Krisztián Ákos, a szálloda értékesítési és marketingigazgatója. – Mi több: szeretnénk, ha az Airport Hotel Budapest Közép-Európa legjobb reptéri hotelje lenne. Ennek érdekében a 112 szobához nonstop vendéglátást kínálunk, konferenciakapacitásunk 360 fős lesz, szolgáltatásainkat szauna, jakuzzi, fitneszterem egészíti ki, és a vendégeinknek természetesen ingyenes transzfert biztosítunk a terminálokra.” Mivel a beruházóké egy, a szálloda melletti két és fél hektáros terület, nincs kizárva a további bővülés sem.

Nagy az érdeklődés

A Ferihegyi repülőtérhez közeli volt szovjet laktanya helyén, az Üllői út végén szintén nagy tervekkel készülnek. A környék már több befektető fantáziáját megmozgatta – jelenleg az Airport City Plaza Kft.-nek van engedélye arra, hogy a 215 ezer négyzetméteres terület 45 százalékát beépítse – magyarázta Czibere Ilona, a Mitropa US Kft. ügyvezető igazgatója, aki magánszemélyként vesz részt a projektben, és az Airport City Plaza Kft. projekttársaság ügyvezetője. Beszámolt arról, hogy összetett beruházást terveznek, kongresszusi központból, kaszinóból, önálló plazából és irodákból álló komplexumot, amelynek keretében legalább két szállodát is építenének, egy három-, illetve egy négy és fél csillagos hotelt. Erre vonatkozóan a látványtervek már elkészültek, és az engedélyeket is megkapták. A házak üzemeltetése iránt sok nemzetközi hotellánc érdeklődik, köztük olyanok is, amelyek még Magyarországon nem képviseltetik magukat. Miután kiválasztották a legmegfelelőbbet, tisztázzák a szállodák részleteit – mint például szobák száma, nagysága, felszereltsége stb. Az üzemeltető kiválasztásáról jelenleg zajlanak a tárgyalások.

A város másik szélén

A Ramada Plaza–Aquaworld Budapest komplexum Európa legnagyobb jelenleg épülő fedett szálloda- és élményfürdő-együttese, amely mintegy 17 milliárd forintos költséggel az északi M0-s Megyeri híd pesti hídfője mellett, 8,6 hektáros területen várja látogatóit. A komplexum szerkezetkész állapotban van, elkezdődtek a belső munkálatok, 2008. február 20-án ünnepélyes keretek között helyezték el a bokrétafát. A műszaki átadást 2008 júliusára, a nyitást 2008 őszére tervezik. A szálloda franchise szerződést kötött a Wyndham Hotel Group tulajdonában lévő Ramada International szállodalánccal. A tagság megkönnyíti a márkaépítést, a nemzetközi foglalási rendszerekkel való közvetlen kapcsolat pedig komoly előnyt jelent az értékesítés terén. A Ramada Plaza–Aquaworld Budapest négy csillag superior kategóriájú konferencia- és wellness-szállodában 309 szobát, lakosztályt és apartmant alakítanak ki internetcsatlakozással: az impozáns, nyolcemeletes, hullámvonalú főépületében 261 kényelmes és elegáns szoba található, ezen belül 28 junior suite, nyolc lakosztály és két elnöki lakosztály, valamint két, mozgássérültek számára berendezett szoba. A szállodához csatlakozó apartmanházban 48 négycsillagos, kétilletve háromszobás apartman épül. Emellett közel ezerfős konferencia- központ, saját spa-, wellness- és fitneszrészleg, szórakoztató- központ, több mint ezer parkolóhely tartozik majd a hotelhez, és közvetlen átjárást biztosítanak a vendégeknek az Aquaworld vízi témaparkba. A Ramada Plaza–Aquaworld Budapest vendégei választhatnak a nagy befogadóképességű svédasztalos étterem és különterem, az elegáns á la carte étterem, a nyáron panorámás terasszal bővülő pub, a szálloda halljában található kávézó, illetve a szálloda fürdőjének bárja között. A szálloda legfelső emeletén kialakított panorámás executive lounge zártkörű rendezvények lebonyolítására is ideális lehet.

Hajógyári álomvilág?

A Hajógyári-sziget szintén régóta izgalmas terület a befektetők számára. Az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. nagyszabású tervei között számos szálloda megépítése is szerepel, különböző színvonalon: az 1333 darab ötcsillagos, 1000 darab négycsillagos és 750 darab háromcsillagos szállodai szoba közül mindenki könnyűszerrel kiválaszthatja az igényeinek leginkább megfelelő szállást, ezenfelül apartmanszállókat is kialakítanak, luxuskategóriában. Az épületegyüttes összesen mintegy 160 ezer négyzetméter (szálloda) és 75 ezer négyzetméter (apartmanszálló) területen kap helyet. További részletek egyelőre még nem ismertek, ezt a hotelek üzemeltetőjének kiválasztása után határozzák meg – tájékoztatta lapunkat Várszegi Zsófia, a cég marketingigazgatója.

Belvárosi újdonságok

A belváros szívében, a Dohány utcában nyílik meg augusztus 1-jén a  Soho Hotel. Héni Zsolt, a szálloda leendő igazgatója elmondta, hogy a négycsillagos butikhotel 68 kétágyas szobával, hat apartmannal, étteremmel, drink bárral, garázszsal várja majd vendégeit. A magas színvonalon felszerelt szobákban többek között antiallergén svédpadló burkolat, nagy képernyős LCD-televízió és internetkapcsolat található. Még ebben az évben várható a szállodához tartozó, 120 fő befogadására alkalmas konferenciaterem megnyitása is. A projekt mintegy 1,4 milliárd forintos beruházást jelent a Soho Hotel Kft.-nek, amely saját üzemeltetésben működteti majd a hotelt. Szintén még ebben az évben nyithat az Ablon Kft. 11 millió eurós beruházásában épülő Hotel Rosslyn Budapest a Podmaniczky és a Vörösmarty utca sarkán. A 74 szobás, négycsillagos design hotel műemlék épületben kapott helyet, ami jelentősen lassította az átalakítási munkálatokat.

Budapest vonzáskörzetében

Félmilliárd eurós beruházás készül Budapesttől nem messze, Herceghalom határában, az 1-es főút mellett. A The Park, Közép- Kelet-Európa legnagyobb szórakoztató- tudományos témaparkja, várhatóan 2011-ben nyitja meg a kapuit. Az első ütem kivitelezése 2009–10-ben indulhat a tervek szerint. Összesen 660 hektáron valósul majd meg a fejlesztés, amely nagyságrendileg 400 millió eurós beruházást jelent. A szórakoztatótudományos témaparkhoz szállodafejlesztések is kapcsolódnak: a projekt keretében több hotelt és vendégházakat is felhúznak, különböző színvonalon. A háromcsillagos Family Hotel 300 szobás lesz majd, ideális a családosok számra is. A Spa & Wellness Center and Hotel négy csillag plusz kategóriába sorolható, amelyhez egyelőre 250 szoba fog tartozni, a beruházás második fázisában pedig megduplázzák a szobakapacitást. Különösen a sportkedvelőknek ajánlják a kétcsillagos, 150 szobás Sport Hotelt, amely csoportok számára is ideális lehet. A hoteleken kívül egyéb szálláslehetőségek is kínálkoznak a Senior Park és az Apartment & Villa Park apartmanjaiban.

 

 

Város a város szélén

Maga a repülőtér-üzemeltető Budapest Airport (BA) is hozzálátott a több mint 65 milliárd forintos bővítési és beruházási programjához, amelyben több tízezer négyzetméternyi iroda, kereskedelmi központ, szálloda és cargóközpont létesítése szerepel. Ezzel az elmúlt két évtized legjelentősebb fejlesztési munkálatai indultak el Ferihegyen, teljes befejezésük 2011-re várható. Stephan Schattney fejlesztési igazgató az Utazás kiállításon tartott sajtótájékoztatón ismertette a BUD Future programot, amelynek célja új, tágas és évente akár 30 millió utas fogadására is alkalmas légikikötő megvalósítása. A terv magába foglalja a BUD Skycourt nevű, új központi terminál építését, az 1-es és 2-es terminálok bővítését, egy 2400 férőhelyes, új parkolóház megnyitását, valamint egy önálló városrész, az Airport City alapítását. Ez utóbbi részeként épül fel a négycsillagos, 250 szobás szálloda is. A tervek leglátványosabb és legizgalmasabb eleme azonban minden bizonnyal a BUD Skycourt, vagyis az Égi udvar lesz: óriási terekkel, az indulási oldalon boltokkal, a félemeleten bárokkal és éttermekkel, várhatóan 2009 nyarától. Ez a központi épület köti majd össze a 2A és a 2B terminált. A 2-es terminálon két új szárny, amelyekhez 16 új utashíd kapcsolódik majd. Az így átalakított terminál 2011-re évi 20 millió, 2025-re már évi 30 millió utas fogadására lesz képes. A repülőtéri városrész hasznos lehet a régió gazdasága számára, élénkíti az üzleti tevékenységet, és új munkahelyeket teremt. Dimitrios Gatsonis vezérigazgató-helyettes arról tájékoztatott, hogy március 30-tól a 2A terminál fogadja a „schengeni”, a 2B terminál pedig a „nem schengeni” járatokat. Ettől a naptól a schengeni övezeten belül közlekedő utasoknak nem kell úti okmányaikat bemutatniuk, megszűnik a határellenőrzés, a csatlakozás azonban nem érinti a pogygyász- és utasbiztonsági ellenőrzéseket.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai