Az egészségturizmus jövője a Balatonnál 

„Az egészségturizmus újabb fejlesztési lehetőségei a Balaton régióban” címmel rendeztek konferenciát Siófokon a Balaton Fejlesztési Tanács, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara, Siófok Város Önkormányzata, valamint a Galerius Élményfürdő és Wellness Központot működtető Siotour Kft. szakmai összefogásával.

Döbbenetes áresés Miamiban 

Harmadára-negyedére estek az ingatlanárak Miamiban. Az elmúlt hónapokban mélyülő válság hatását talán a floridai ingatlanpiac érezte meg leginkább.

Témapark épül Bikalon 

A külső városfal már megépült Bikalon, a Puchner Kastélyszálló melletti 7,5 hektáros területen, amelyen 2010 tavaszán Reneszánsz Élménybirtok nyitja meg kapuit.

Változások a Danubiusnál 

A Danubius Hotels Group PR-menedzsere október 1-jétől Erdélyi Csilla.

Csere a Day Holidaynél 

A Day Holiday Kft.-nél Fehér Rózsa munkáját szeptember 15-től Cziráki Dóra vette át.

Új vezető az Atlas City Hotel élén 

A Mellow Mood Group csapatát erősíti Sóvári Katalin, akit a 3 csillagos, 136 szobás Atlas Hotel vezetésével bízott meg a cégcsoport.

Bővül a Hotel Marmara csapata 

Bányász András lett a januárban megnyíló, 93 szobás Marmara Hotel**** értékesítési és marketingigazgatója.

Megújult különterem a Hiltonban 

Néhány hete ünnepélyes keretek között átadták a Hilton Budapest új konferenciatermét.

Katalán bemutatkozás 

Katalónia Autonóm Kormányának Idegenforgalmi Hivatala rendezett prezentációt és díszvacsorát Budapesten.

Határon átnyúló fejlesztések 

A magyar–szlovák határ menti régiók és közösségek társadalmi és gazdasági kapcsolatainak erősítésére, valamint a határon átnyúló együttműködés fejlesztésére több mint 195 millió euró áll rendelkezésre a két ország pályázóinak 2007–2013 között.

Vilnius Budapestről 

A német piacon már meglévő együttműködését Magyarországra is kiterjeszti az Aviareps és a flyLAL.

Májusban nyílik az Európa Park 

Európa Park néven környezetvédelmi és kulturális célzattal mintapark létrehozásába kezdett az Újbuda Tóváros kivitelezőjével, a Demján- cégcsoport érdekeltségéhez tartozó MAC Kft.-vel együttműködésben a Mi és Te Egyesület.

Wizz Air: új útvonalak Budapestről 

A Wizz Air diszkont-légitársaság 2009 áprilisától újabb Airbus A320 típusú repülőgéppel és új útvonalakkal bővíti magyarországi üzemelését.

A sárvári Spirit Hotel a saját útját járja 

A 100 százalékban magyar tulajdonban lévő ötcsillagos hoteltől október elején vette vissza a névhasználati jogot a Rogner.

Zalakarosi szállodatervek 

Az Aquaprofit Zrt.-ből és az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Proform Zrt.- ből álló konzorcium nyerte el a megbízást a zalakarosi Gránit Gyógyfürdő új, kétszázhúsz szobás, négycsillagos szállodájának megépítésére – tájékoztatták lapunkat az Aquaprofit Zrt. illetékesei.

Romló piaci várakozások 

Az idegenforgalmi vállalkozások többsége az év hátralévő időszakára a belföldi fizetőképes kereslet csökkenésével, jó esetben stagnálásával számol.

Csődbe ment a Sterling 

Október 28-án éjjel 03:00 órakor csődöt jelentett a dániai székhelyű, izlandi tulajdonú Sterling fapados légitársaság.

Beruház a Quaestor-Csoport 

Idén ősszel indul a csoporthoz tartozó Mátraháza környéki Bérc Hotel korszerűsítése, amely jövő ősszel négycsillagos szállodaként a borra és az aktív wellnessre specializálódott kínálattal nyitja meg kapuit.

Kiállítási központ Budapest határában 

Európa legmodernebb és legnívósabb rendezvény- és kiállítási központja épül Budapest nyugati kapujában, a TóPARK ingatlanfejlesztés területén.

Új BA-járat Londonba 

A British Airways bővíti Budapest és London között közlekedő járatainak számát. A 2009. évi nyári menetrendben az eddigi három helyett már négy BA-géppel juthatnak el az utazók Londonba és onnan a tengerentúlra.

Letették az újszegedi fürdő alapkövét 

A Dél-Alföld kiemelt turisztikai fejlesztése kezdődött el az Újszegedi Fürdőkomplexum alapkőletételével, amellyel Szegeden a régió legnagyobb gyógy-, wellness-, élmény- és strandfürdőjét hozzák létre.

Bizottság előtt a turisztikai pályázatok 

„Az elmúlt egy-másfél évben igen jó eredményeket értünk el a regionális operatív programok turisztikai témájú pályázataival kapcsolatban.

Bedőlt a Desert Voyage 

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) Kereskedelmi és Piacfelügyeleti Hatóság Idegenforgalmi Osztálya október 6-án jogerősen, hivatalból törölte a Desert Voyage Kft. utazási vállalkozót a közhitelű hatósági nyilvántartásból jogszabálysértés miatt - tudatta honlapján a hivatal.

Turistavonzó sajtverseny 

A sajt illata csalogatja minden ősszel a Győr–Moson–Sopron megye Csermajor- Vitnyédre az érdeklődők ezreit. Az országos sajtkiállítást és -vásárt immár tizenegyedik alkalommal rendezték meg.

Sikeres próbaüzem a Balneo Hotel Zsoriban 

Október végén sikeres próbaüzemet tartottak a hivatalosan november 6-án megnyíló négycsillagos mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness szállodában.

Dél-Dunántúl: startra készen 

A Dél-Dunántúlon a regionális operatív program kilenc és fél milliárd forintos szálláshely-fejlesztési keretére 77 pályázat érkezett.

Békésen követelt a kritikus tömeg 

A Critical Mass szervezői a tavalyi 30 000-es résztvevői létszámnál jóval kevesebbel számoltak az idei őszi budapesti bringás felvonuláson, de – a szervezők becslései szerint – így is 10 000-en tekertek a főváros utcáin az idei Autómentes Napon a hűvös őszi időjárás, illetve annak ellenére, hogy a korábbi évekhez képest az idén nem a rendőrség által biztosított, kötött útvonalú felvonulást, hanem tetszőleges irányú bringás közlekedést hirdettek meg a CM mozgalom aktivistái.

Megújult a Hotel Hungária nagyterme 

A múlt héten nagyszabású fogadás keretében mutatta be partnereinek a Danubius Hotels Nyrt. a fővárosi Best Western Hotel Hungária megújult konferenciatermét.

Eladó a Gatwick 

A BAA eladásra kínálta fel a tulajdonában lévő londoni Gatwick repülőteret, mivel a brit versenyhivatal szerint aggodalomra ad okot, hogy a társaság tulajdonában található hét angliai repülőtér, amelyek közül három Londont szolgálja ki.

Gratulálunk a Pro Turismo-díjazottaknak! 

Gyenesei István, turizmusért felelős önkormányzati miniszter szeptember 25-én ünnepélyes keretek között átadta a Pro Turismo díjakat az Országház Delegációs termében.

Fejlesztések a kastélyban 

A Gödöllői Királyi Kastély 1996 óta fogad látogatókat, ez idáig a 26 százaléka lett felújítva, az Új Magyarország Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként további 11% újulhat meg 2010-re.

Indul a Tiszavirág Boutique Hotel építése 

Különleges projekt kivitelezési munkálatai kezdődtek Szeged belvárosában.

Új helyen a MUISZ titkársága 

Szeptember 18-tól a MUISZ titkársága új helyen működik.

Bajorok vendégségben 

Szeptemberben nagyszabású workshop keretében találkoztak a magyar utazási irodák a bajor idegenforgalmi szakma képviselőivel.

Bővítések a Garden Hotelben 

Konferenciateremmel, wellnessrészleggel és 16 új, kétágyas szobával bővül a szolnok-tiszaligeti Garden Hotel.

Budapest–Párizs az easyJettől 

November 17-től az easyJet diszkont-légitársaság új járatot indít Budapest és Párizs Orly reptér között, amely a hét minden napján közlekedik.

Kedvelik fővárosunkat a svédek 

A StandBy skandináv utazási szaklap hírlevelében a legnagyobb skandináviai utazásszervező vállalat, a ThomasCook svéd Ving márkájának konferencia- és csoportos utazásokért felelős igazgatója, Fredrik Larsson nyilatkozott.

Segédmunkásból parlamenti tanácsadó 

71 évesen leköszönt a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének főtitkári posztjáról Csók Csaba, aki 35 éven át intézte a szövetség ügyes-bajos dolgait. A páratlanul hosszú pályafutás néhány érdekes momentumát elevenítettük fel a főtitkárral.

Édes élet a lagúnáknál 

Lignano félszigete mint a félhold egyik szarva nyúlik az Adria kék vizébe. Rajta dús, mediterrán fenyőerdők, zöld parkok, aranysárga homokpart, kikötők, jachtok, csillogó, elegáns üzletsorok. A tenger vize sekély, nyugodt és gyorsan melegedő ezen a parton. Az édes élet éjjel-nappal zajlik, élményparkok, animáció várja a gyermekeket, a felnőtteket golf, vízisportok, beach-partik, bárok. A hozzánk legközelebb eső elegáns olasz tengerparti üdülőhelyet Ernest Hemingway Európa Floridájának nevezte.

Színek, illatok és hangok 

Marokkóban hihetetlenül színes, illatos és nyüzsgő világba csöppenünk. A bőrfestő vöröse és barnája, a menta zöldje keveredik a papucsok citromsárgájával, a színek tobzódnak a fűszerpolcokon felpúpozott tálakban is. Az érzékek birodalmának szakrális oldalát fedezhetjük fel az ősi királyi város, Fez Medinájában az egyházi világzenei fesztivál koncertjein.

Egy nehézipari központ metamorfózisa 

Amint arról előző számunkban már beszámoltunk, Németország hajdani legnagyobb iparvidéke lesz Isztambullal és Péccsel karöltve 2010-ben Európa kulturális fővárosa. A „Ruhr-2010” projektben, amelynek összköltségvetése eléri a 78 millió eurót, a régió 53 városa vesz részt. A tervezett fejlesztéseket a közelmúltban a helyszínen tanulmányozta munkatársunk.

Közelebb hozzák a német csodavárost 

Biztos háttérrel, speciális termékkínálattal, legújabban pedig a wolfsburgi Autostadt magyarországi képviseletével igyekszik kitűnni a hazai kiutaztatók közül az Autoclub Travel.

Eltűntek a Ligetből a turistabuszok 

Eddig is tilos volt a behajtás és a parkolás a budapesti Városligetben a turistabuszok számára, de nyár közepe óta – amikor az Index írása nyomán nyilvánosságra került, hogy naponta tucatnyi busz pihent az árnyas fák alatt –, a szabályt be is tartatja a rendőrség. Azóta a Liget levegője tisztább lett, a turistabuszok üzemeltetőinek gondja azonban változatlan: továbbra is kevés a kijelölt parkolóhely a turistabuszok számára. A főváros vezetése egyelőre csak le- és felszállóhelyekben gondolkozik, Zuglóban leghamarabb jövőre kezdődhet el két mélygarázs építése.

A termálvízen túl 

Aki kerékpárra ül a Zalai-dombságban, hamar rájön, hogy a különleges élményekért nem kell külföldre utaznia. Ki gondolná például, hogy toscanai látkép tárul a szeme elé Kehida határában, vagy hogy Hévíz szőlődombjain úgy érezheti magát, mint a flandriai Haspengouw gyümölcsöseiben, ahová kifejezetten biciklizni invitálják a turistákat egész Belgiumból, sőt Európából. Ezt teszi most a Kis-Balaton környékét népszerűsítő új kerékpárosegyesület is, amely mintatérség létrehozásán fáradozik azzal a céllal, hogy felkerüljön a nemzetközi kerékpáros-turizmus térképére.

Különleges fürdők, kiváló borok 

Hat gyógyfürdő, köztük több nemzetközi és hazai ritkaság, tíz strand, számtalan horgásztó birtokában az észak-magyarországi régió elmondhatja magáról, hogy vizekben nagyon jó. Egyéb folyékony finomságok terén is éllovas, elég, ha csak a világhírű tokajit, az Egri és a Mátraaljai borvidék borait említjük. A szüretelés tehát a legjobb időszak arra, hogy mindkettőt egyszerre élvezzék az üdülni-gyógyulni kívánók.

Meglepetésajándék 

Lapunk júniusi számában olvashattak arról, hogy kemény viták zajlanak a balatoni fejlesztési elképzelések körül. Az egyre erőteljesebb nemzetközi piaci versenyre hivatkozva sokan mindennél fontosabbnak tartanák a turizmushoz kapcsolódó szolgáltatási kínálat szélesítését és a minőség javítását. Mások óvnak a kapacitások túlzott bővítésétől, mert úgy látják, hogy ezzel a Balaton éppen azokat az értékeit vesztheti el, amelyek miatt érdemes a régióban befektetni.

Pécsi helyzetkép 

Úgy tűnik, ha némi késéssel is, de lassan sínre kerül Pécsett az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program. A tervezett konferencia- és koncertközpont alapkövét szeptember végén leteszik, a Tudásközpont projekt október elején indul, míg a Zsolnay Kulturális Negyed beruházása 2009 elején kezdődik. Megjelent a magántőke is, egy szakértői anyag szerint azonban csak akkor lehet időre és a tervezett költségkereten belül megvalósítani a fejlesztéseket, ha a közbeszerzések és az intézményközi egyeztetések problémamentesen zajlanak le.

Honnan hová? 

Amint lapunk előző számában megígértük, folytatjuk a dynamic packaging magyarországi megjelenésével foglalkozó cikkünket. Az általunk most megkérdezett szakértők állítják, hogy külföldön évekkel ezelőtt, idehaza pedig legalább két-három éve megjelent olyan termék, amely gyakorlatilag dynamic packagingnek nevezhető. A szolgáltatás kényelmes, hasznos és felhasználóbarát, ennek ellenére most úgy tűnik, évekbe telik, mire tömegigény lesz hazánkban rá.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!