hirdetés
hirdetés

Megjelent az első magyar fővárosi Airbnb-szabályozás

Megszületett az első magyar, fővárosi Airbnb szabályozás Budapest VI. kerületében, amelynek tervezetéről Terézváros önkormányzata adott ki közleményt a végleges elfogadás előtt. Szavaik szerint a kerületi Airbnb rendelet “Átláthatóságot, elérhetőséget és a most elfogadott szabályok betartását szabja feltételként a terézvárosi önkormányzat a jövőben a rövid távú szálláskiadáshoz” - írja a spabook.hu.

hirdetés

A terézvárosi önkormányzat az első, de nem az utolsó Budapesten, amely megalkotta a rövid távú lakáskiadás szabályrendszerét, miután arra az országgyűlés felhatalmazást adott számukra. A szomszédos VII. kerülettel is egyeztetett az önkormányzat a szabályozás részleteiről, hiszen a cél az egységes szabályrendszer kialakítása a belvárosban. Tehát, számíthatunk arra, hogy a példát más városrészek is követni fogják.

A most elfogadott tervezetet a terézvárosiak is véleményezhetik a végleges elfogadás előtt. Az önkormányzat a koncepció kialakítása elején kérdőíves felmérést indított, valamint szakmai kerekasztal-beszélgetést szervezett a lakosság és a közös képviselők körében, hogy megismerje a lakók, valamint az ágazat képviselőinek véleményét is.

A terézvárosi Airbnb szabályozás a következő pontokat tartalmazza

  • lakását csak akkor adhatja ki a tulajdonos rövid távon, ha a szabályozás feltételeinek előzetesen eleget tesz, ellenkező esetben egyetlen napra sem kap engedélyt;
  • az üzemeltetőnek rendelkeznie kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulásával;
  • az üzemeltető köteles kiírni a szálláshely bejáratánál a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban (NTAK) használt regisztrációs számát;
  • az üzemeltető köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni a szálláshelyen;
  • az üzemeltető köteles 24 órás rendelkezésre állást biztosítani a társasház lakóinak, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni a szálláshely bejáratánál.


Azoknak, akik ilyen, rövid távú lakáskiadás formájában szeretnék hasznosítani lakásukat, a társasház engedélyén és a szálláshely bejegyzésén túlmenően gondoskodniuk kell folyamatosan, 0-24 órában elérhető diszpécserszolgálatról és házirendről – áll a várhatóan hamarosan életbe lépő Airbnb szabályozás tervezetében.

A kerületi szintű, terézvárosi Airbnb szabályozás akkor fog életbe lépni, ha azt a Gazdasági Versenyhivatal és a Kormányhivatal is jóváhagyja - írja a spabook.hu.

A turizmusonline-on korábban megírtuk, hogy 2020 júliusában fogadták el az Airbnb-törvényt, amelynek értelmében a városvezetők szabhatják meg ezentúl, hogy évente legfeljebb hány napra adható ki egy magánszálláshely. A terézvárosi önkormányzat a tervezet szerint úgy döntött, nem korlátozza a rövid távú szálláshelykiadás a szolgáltatás éves időtartamát illetően. Ez így azonban valószínűleg nem is jelent majd túl nagy változást az eddig gyakorlatohoz képest, pusztán finomítani igyekszik a kerületi lakók és a turisták közötti kiéleződött konfliktust - ami a covid előtti évek időszakát jellemezték,

(forrás: Spabook)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk