hirdetés
hirdetés

Osztrák színvonalon a fejlesztés után egy mecseki kulcsosház

Jelentős ökoturisztikai fejlesztést valósított meg a Mecsekerdő a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program részekén. A beruházásnak köszönhetően a természetjárókat mostantól a XXI. századi igényeket is kielégítő körülmények várják a különleges tájképi értékű, védett természeti környezetben - írja az Aktív Magyarország.

hirdetés

A 12 fő befogadására alkalmas, egész évben nyitva tartó erdei kulcsosház épülete teljesen újjászületett. Az új bútorokkal berendezett főépülete két hálóhelyiségében vizesblokk kialakítással, a konyhában az önellátás minden feltételével remek komfortot biztosít. A szintén felújított melléképület fatüzelésű kályhával és áramvételi lehetőséggel további 2 fő részére kínál kényelmes szállást. Az udvaron a forró nyári napokon fedett kerti kiülőben lehet hűsölni, este pedig szalonnasütéssel vagy bográcsozással tehetjük még hangulatosabbá az itt töltött időt. A kulcsosházat modern szennyvízkezelő rendszer – biológiai szennyvíztisztító – és fúrt kút szolgálja ki. „A rekonstrukció révén hazánk turistaházainak döntő többségéhez hasonlóan a Gubacsos kulcsosház is már eléri az osztrák és a szlovák turistaházak színvonalát” - mondta Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.A kulcsosházra több túraútvonalon – S és K+, valamint a Gubacsos-forrást érintő K –, Orfűtől mindössze 3,7 kilométerre, egy csendes, fákkal körbevett kis tisztáson találunk rá. A környéken számos lehetőség kínálkozik a szabadidőt aktívan eltölteni szándékozók számára. Kerékpáros túrázóknak érdemes egy látnivalókban bővelkedő tókerülő kerékpárúttal indítani a felfedezést az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó mentén. Utóbbit magunk mögött hagyva érdemes Abaliget felé továbbgurulva érinteni a hangulatos völgyben fekvő Csónakázótavat és az Abaligeti tavat, ahol pihenésképpen akár az Abaligeti-barlangot és Denevérmúzeumot is megtekinthetjük. Innen alacsony forgalmú, egy kis emelkedővel nehezített aszfaltúton lehet visszajutni a kulcsosházhoz. Ugyanakkor egy gyalogtúra keretében is ideális úti cél lehet az Orfűi Malmok, illetve az Orfűi Tájház és a Kemencés Udvar.A Mecsekerdő 2006-ban kezdte el fejleszteni és átalakítani kulcsosházait. Fő célja, hogy a fenntartható erdőgazdálkodás részeként szélesítse turisztikai kínálatát, ezen belül pedig megfizethető szálláslehetőséget biztosítson a természetjáróknak. Ennek a folyamatnak fontos állomása volt a legendás Gyopár-kulcsosház megújulása és átadása 2021-ben, illetve most, a Gubacsos kulcsosház rekonstrukciója is.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk