hirdetés
hirdetés

Tartja magát a szállodaépítési boom Bécsben

Amint azt a CBRE ingatlanfejlesztő cég friss kimutatása megállapítja, ismét jelentősen bővülés várható az osztrák szállodapiacon.

hirdetés

A befektetők kedvencei jelenleg a közepes- és felsőbb kategóriás házak, valamint a szállodaszolgáltatást nyújtó apartmanok jelentik.

Bécs / depositphotos.com
Bécs / depositphotos.com

Az idei év első hét hónapjában Ausztriában 16 százalékkal, míg Bécsben 43 százalékkal - 9,2 millióra - nőtt a vendégéjszakák száma, így már karnyújtásnyira vannak a 2019-es értékek. Az osztrák turizmusra vonatkozó előrejelzések olyan jók, hogy iparági szakértők további fellendülést várnak az osztrák gazdaság számára oly fontos turisztikai iparágban. Az elmúlt évek és hónapok számos megnyitása ellenére a bécsi szállodai projektek száma továbbra is ígéretes: 2023 és 2025 között várhatóan mintegy 2850 új szállodai szoba épül – elsősorban a közepes és felső-középkategóriás szegmensben, többnyire központi elhelyezkedéssel a város szívében. Mint arról korábban beszámoltunk (24. hét): a belvárosban az év elején nyílt meg a két luxusszálloda, az Almanac és a The Amauris, északon pedig a Greet Wien City Nord. Az év végéig körülbelül 360 új szállodai szoba várható még, ami azt jelenti, hogy idén összesen 630 új szállodai szoba kérül átadásra. 2024-ben 1680 új szoba következik – ilyen például a Hampton by Hilton Vienna City West 355 szobával, vagy a Schani Hotel Bécs 22-ik kerületben 200 szobával. További 550 szállodai szoba – mind a felső szegmensben – várhatóan 2025-ben kerülnek kulcsrakész állapotba.

Bécs / depositphotos.com
Bécs / depositphotos.com

A szervizelt lakások (apartmanok) különösen keresettek. A járvány óta egyre fontosabbá váltak Bécsben is a rövid- és hosszú távú tartózkodásokat egyaránt lehetővé tevő, alacsony költségszerkezet és a versenyképes szobaárakat és szolgáltatást nyújtó apartmanok. A szállodai szobákon kívül 2023 és 2025 között mintegy 1300 ilyen apartmant kerül még kivitelezésre. További trend, hogy a fenntarthatósági ESG kritériumok fontos szerepet játszanak minden új építésnél, mind a szállodák, mind pedig a szolgáltatást nyújtó apartmanok esetében. Ezt az igényt egyrészt a növekvő vendégelvárások, másrészt az EU követelményei, illetve az osztrák szövetségi kormány támogatáspolitikája is hajtja. „Az ESG-megközelítésű fenntarthatósági témák terén az elmúlt hónapokban egyértelmű újragondolás történt – mind a nagy láncoknál, mind pedig a családi kézben lévő szállodákban” – nyilatkozta a sajtónak Nadja Pröwer, a CBRE ingatlan tanácsadási részlegének vezetője. Lukas Schwarz, a CBRE tőkepiaci vezetője hozzáteszi: "A befektetőket és a tulajdonosokat nem csak a fenntartható ingatlanok érdeklik, hanem mindenekelőtt a fenntartható koncepciókkal rendelkező vállalkozások és vállalatok. Ezek ugyanis magasabb bevételt vagy bérleti díjat is hozhatnak."

Bécs / depositphotos.com
Bécs / depositphotos.com

Az év eleje óta mintegy 100 millió eurónyi befektetetés érkezett az osztrák szállodapiacra. Az eddigi legerősebb évben, 2019-ben ugyanez az érték egymilliárd euró körül mozgott. „A befektetők elvileg pozitívan viszonyulnak a szállodai eszközállományhoz Ausztriában és feltételezzük, hogy a befektetési aktivitás a piaci fejleményeknek köszönhetően ismét növekedni fog” – érvelt a friss elemzésüket bemutató sajtóközleményben Schwarz. A járvány fordulatot hozott: 2019-ig elsősorban a városi szállodaiparra helyezték a hangsúlyt a befektetők, mára azonban egyre nagyobb érdeklődést mutatnak a vidéki egységek és a kisebb városok iránt. A piaci trendek összefoglalásául elmondható: a befektetők kedvencei a közepes és felsőbb kategóriájú szállodák, valamint a szolgáltatóst nyújtó apartmanok. További részletek és információ ITT és ITT és ITT.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk