Zárás alatt nyitva: jelentés egy buborékhotelből

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Körképünk következő állomása az osztrák határ közvetlen közelében található, négy csillag besorolású Hotel Sopron, amely jelenleg buborékhotelként üzemel.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A GYSEV Zrt. tulajdonában lévő házban Szarjas Tímea, a hotel igazgatónője kalauzol végig.

-  Harmadszor vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy a helyi, soproni kosárlabdacsapat meccseinek köszönhetően buborékhotelként működhetünk. Először november 29-től december 6-ig, majd december 15-től egy héten át lehettünk ilyen speciális szálláshely, és a mostani mérkőzések alatt is nálunk alszanak március 20-ig a mérkőző csapatok, valamint az őket kísérő újságírók, sportvezetők és bírók. Nem nehéz elkülöníteni őket mástól, szinte teljesen megtöltik a házat, más vendéget ilyenkor nem fogadhatunk. Feltétel még, hogy külön, napi háromszor kell étkezést biztosítani, és annyira szigorúak a buborékhotel szabályai, hogy a személyzet sem mehet haza, egy közeli szálláshelyre mehetnek kizárólag különbuszokkal, és folyamatos a házban a tesztelés.

Ami a nehezebb és kihívást hozó feladat, hogy bár gyakorlatilag teltházzal üzemelünk a sportolóknak köszönhetően, azonban a személyzetünk a nehéz helyzet miatt korántsem teljes: a korábbi 43 munkavállaló helyett most 24-en oldják meg ugyanazon feladatokat. Több kolléga az anyacég, a GYSEV kötelékén belül más helyre távozott: volt szobaasszonyok irodai takarító pozícióra váltottak, mások oda kerültek át adminisztrációs munkakörbe, egykori felszolgálónk pedig ugyanott biztonsági őrként dolgozik.

A konyhánkon továbbra is négy szakács tevékenykedik, azonban, mivel például nincs mosogatószemélyzet - ezt a feladatot is ők látják el.

Egy műszakban most 1 felszolgáló, 1 szakács, 1 recepciós, 1 szobaasszony látja el a feladatát - a régebbi, jóval több alkalmazottal megoldott helyzet lassan egy éve a már múltté, de reméljük, a korlátozások feloldásával majd ismét vehetünk fel az üres pozíciókba alkalmazottakat.

Ha nincs sportesemény, mi is üzleti hotelként működünk, ahogy bármelyik más ház, amelyik nyitva lehet. Ez azt jelenti, hogy hétközben jön úgy 5-6 szobába vendég, hétvégén nincs érkező.

A wellness részlegünk a novemberi tiltás óta zárva tart, kizárólag az étterem működik a szállóvendégek kiszolgálása céljából.

Mivel szeptember 1-jétől bevezették a szigorított határellenőrzést, ennek hatását már szeptemberbe éreztük. A magas számban érkező osztrák vendégkör nagyon hiányzik. Elvétve olasz, német vagy osztrák üzleti utazó jelentkezik be hozzánk. Egy helybéli fogászattal van szerződésünk - onnan folyamatosan érkezik orvosi kezelések miatt hozzánk szállóvendég.

Ami még idén biztos kieső bevételt jelent, az a VOLT Fesztivállal kapcsolatos. Hiszen immár hivatalos: idén sem tartják meg a soproni jelentős zenei rendezvényt. És mivel azoknak, akik tavalyra foglaltak nálunk a VOLT miatt szobát - ámde a program akkor is elmaradt -, az ő számukra idén lejáró vouchert adtunk: most ezeknek a vouchereknek a határidejét módosítottuk úgy, ha jövőre lesz VOLT, akkor ezekkel a voucherekkel megszállhat nálunk a vendég. 

Forrás: Turizmus Online


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.