hirdetés
hirdetés

Egészségturizmus a drogcsempészet szülőföldjén

A klasszikus egészségturisztikai célállomások után (Dél-Kelet Ázsia, Kelet-Európa) a drogbáróiról hírhedt Kolumbia is próbál részesedni a komoly bevételeket termelő üzletágból. Elsősorban az amerikai egészségturistákra koncentrálnak.

hirdetés

Kolumbia a potenciális amerikai vendégkörre épít, amely az egészségturisták jelentős hányadát adja köszönhetően a költséges amerikai egészsébiztosítási rendszernek és a gazdasági helyzet hanyatlásának. Szakértői vélemények szerint az amerikai egészségturisták száma globálisan elérheti a 11 millió főt 2013 végére.

Kolumbia egyik legnagyobb előnye egészségturisztikai riválisaival szemben az USA-hoz való földrajzi közelség. Pár órás repülőúttal könnyen megközelíthető az USA bármelyik városából. A korábban leginkább zavaros drogügyleteiről hírhedt dél-amerikai ország ezentúl a plasztikai- és egyéb orvosi beavatkozásokra koncentrál. Az utóbbi pár évben Kolumbiában a turizmus és a közbiztonság is javuló tendenciát mutat. 

Akciós plasztikai műtéteket hirdető plakát Cali utcáján.
Akciós plasztikai műtéteket hirdető plakát Cali utcáján.

Két éve adták át a San Vicente de Rionegro klinikát közvetlenül a medellíni (Kolumbia második legnépesebb városa) repülőtér mellett, felkészülve a nemzetközi egészségturisták rohamára. A klinika elsősorban kozmetikai beavatkozásokra és szervi transzplantációkra specializálódott. Jelenleg is több klinika épül országszerte.

Dr. Sergio Franco a San Vicente de Rionegro klinika szív- és érrendszeri specialistája elmondta, hogy a szolgáltatásaikat igénybe vevő amerikai turisták exkluzív környezetben és jóval kedvezőbb áron kapnak ellátást az amerikai viszonyokhoz képest. Míg Houstonban egy szívműtét 286.000 dollárt kóstál, Kolumbiában csupán 26.000 dollár.

Jeff Deniels, egy elégedett amerikai páciens elmondása szerint első fogászati útja során kétségei voltak Kolimbiával kapcsolatban, az országról megjelent negatív híreknek köszönhetően, valamint a spanyol nyelv miatt, de kellemesen csalódott. Tapasztalatai szerint biztonságosabban érzi magát a dél-amerikai országban, mint például New York utcáin.

A látványos fejlődés ellenére megjelentek kételkedő hangok is. K.Eckland, amerikai nővér több kolumbiai sebésszel készített interjút, valamint turista könyveket is írt a kolumbiai egészségturizmusról. Elmondása szerint egyelőre nem beszélhetünk egészségturisták millióiról Kolumbiában. Számításai alapján éves szinten körülbelül 20.000 amerikai egészségturistáról van szó. A fő problémát Eckland a kolumbiai betegek orvosi ellátásában látja, hiszen a legjobb kolumbiai orvosok luxusklinikákon rendelnek, az átlag kolimbiai pedig nem jut megfelelő orvosi ellátáshoz. 

(forrás: KSMU)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai