hirdetés
hirdetés

Új látványosság Szegeden

A Szegedi Vadasparkban 2012 óta él együtt Bobó és Barbi, akik a tompaorrú krokodilok (Osteolaemus tetraspis) európai törzskönyvi programjának résztvevői. Az idei volt az ötödik alkalom, hogy sikerült szaporítani a őket.

hirdetés

Első két alkalommal emberi segítséggel keltek ki a fiókák, majd a faj nemzetközi programjának vezetője azt javasolta, a dolgozók hagyják benn a tojásokat. Úgy alakították ki, hogy elegendő meleg és alomanyag álljon a krokodil anya rendelkezésére, hogy kialakítsa a fészkét, amelyben le is rakta a tojásokat.

fotó: Endrédi Lajos

Idén is így történt, két krokodilfiókát vett észre a gondozójuk a medencében, ahol a szüleik hevesen védelmezik őket. A krokodilokra ugyanis – szemben minden más hüllővel – jellemző az utódok gondozása, védelme. A kicsik 1-2 éves korukig élvezik a védelmet, amire szükségük is van, hiszen kis méretük miatt védtelenek több rájuk pályázó ragadozóktól. Az ideiek mellett a tavalyi három, már nem annyira kicsi krokodil fiókát is megtekintetik a látogatók üvegablakon keresztül.

fotó: Endrédi Lajos

Egy hét elteltével kezdjük el etetni a kis krokodilokat rovarokkal. 1-2 hónap után kapnak kis halakat is. A kifejlett tompaorrú krokodilok a természetben főleg halakkal, kisebb madarakkal és emlősökkel táplálkoznak. Kisméretű faj, bár így is elég robosztus a testfelépítése. 

fotó: Endrédi Lajos

Aki azonnal autóba ül, hogy megnézhesse a kicsiket, az figyeljen arra, hogy Szegeden az 5-ös főút belterületi szakaszán, a Nagykörút Kossuth Lajos és Kálvária sugárút közötti szakaszán 2018. június 4-én megkezdett útfelújítási munkáihoz kapcsolódóan forgalmi rend változásra számíthatnak a közlekedők. Erről bővebben itt tájékozódhat. 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai