hirdetés
hirdetés

Unikális élménycentrum jött létre Acsa-Újlakon

Különleges alkotó élménycentrumot hoztak létre Acsa-Újlakon a Prónay-Patay kastély felújításával, amely várhatóan hamar kedvelt úti céljává válik a művészetekre fogékony hazai közönségnek.

hirdetés

A méltatlanul kevéssé ismert Acsaújlaki Kastély 85 millió forint uniós támogatást nyert el 2011-ben, egy a hazai viszonylatban unikális élménycentrum kialakítására. A közel 170 millió összköltségvetésű beruházás keretében a kastély és park azon részeit rekonstruálta a kastélyt fenntartó és üzemeltető Acsaújlaki Kastély Kft., ahol a kreatív turisztikai központ üzemel. A felújítás 2011 júniusában kezdődött el, és 2012 júniusában fejeződött be. A fejlesztés eredményeként 6 új munkahely is létesült a munkanélküliséggel küzdő régióban.

Az épített és a természeti környezet adottságaira épülő élménycentrum középtávon kedvelt turisztikai célponttá válhat a régióban. Helyszíne, az impozáns acsaújlaki Prónay-Patay kastély, ahol jegyzett alkotók, szakemberek mellett lehet megismerni, kipróbálni, megtanulni számos művészeti ág, illetve kézműves szakma alapvető fortélyait. A magas színvonalon, modern technológiával kialakított „Kreatív alkotóközpont” szolgáltatásai várhatóan elsősorban a budapesti, illetve Közép-magyarországi régióból érkező, a szellemi és alkotói kihívásokra nyitott emberek körében lehetnek népszerűk, akik szívesen választanak aktív kikapcsolódást a passzív helyett, szívesen tanulnak meg például manuális tevékenységeket egy-egy művészeti ág gyakorlása közben, megélve és kiteljesítve saját alkotói ambícióikat.

Mélyüljön el az alkotásban!

Az alkotó élménycentrum számtalan szolgáltatást kínál, melyek a tervek szerint 2012 augusztusától válnak elérhetővé. Az érdeklődők több tematikus alkotótábor közül választhatnak. A 10 napos táborok idején a művésztelepen olyan szakmákat gyakorolhatnak a vendégek, mint a tájfestés, a csendéletfestés, a fa-, fém-, kőszobrászat vagy a fotózás. Lehetőség nyílik land art, street art, performansz, video munkák, installációk létrehozására is. A résztvevők izgalmas előadásokat hallhatnak, végül a kastélyban rendezett kiállításon tekinthetik meg egymás alkotásait.

A központban azokra is gondoltak, akik nem tudják ilyen hosszú időtartamra kiragadni magukat a hétköznapokból. Ők az 1 illetve 2 napos hétvégi „Mesterségek fortélyai” programok közül választhatnak: a magas művészeti technikák mellett belekóstolhatnak a korongozás, textilfestés, tűzzománc készítés, fafaragás, csuhéfonás és gyertyaöntés titkaiba.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai