A férfias borok hazája

A Móri Borvidék TDM Egyesület közel harminc szakmabelinek mutatta be május 23-án a Móri Borvidéket. Az utazás célja az volt, hogy a csoport közelebbről is megismerhesse ezt az ezerarcú vidéket. Az "Ezerjó élmény és konferencia" alkalmából összesen hat pincét járt körbe a népes sereg, mialatt a kiváló borok mellett különleges sajtokat és hidegtálakat kóstolhattak.

Ízorgia a vár aljában

Székesfehérvárt elhagyva és Mór felé közeledve az első állomás Csókakő, mégpedig a híres csókakői vár alatti rendezvénytér, ahol a Várbarátok Társaságának hagyományőrző bemutatója várta az érdeklődőket. Eközben már érkeztek a pohárba a kitűnő borok is. Ebben a körben két móri pincészet mutatkozott be, a Molnár Borház és a Vécsei Családi Pince. Az ízorgia azonban csak ezután következett, hiszen tehén- és kecskesajtok összesen 6 különleges ízben várták a látogatókat: füstölt, chilis, aszalt szilvás-rumos, medvehagymás, aszalt paradicsomos.

Meglepetések a templomlépcsőn

Innen már csak tíz perc választ el Mórtól, amit egy átvezető úton könnyen megtehetünk. Szeptembertől a biciklisek is bátran jöhetnek a vidékre, hiszen őszre készen lesz a Mór és Csókakő között épülő kerékpárút.

A gyorsan fejlődő város második állomásként a csoport Kapucinus térre érkezett, ahol Czachesz Gábor, Mór alpolgármestere köszöntötte őket, majd Leopold atya olasz származása ellenére magyar nyelven mutatta be a Kapucinus templomot. Ezek után újabb három pincészettel ismerkedhettek meg a résztvevők: bemutatkozott a Geszler Családi Pince, amelynek Ezerjó bora 2013-ban nyerte el a "Mór város bora" címet, illetve a Csetvei Pince, amelyet Csetvei Krisztina egyedül képvisel nőként, illetve a Varga & Fia Pincészet.

Lovaskocsis városnézés

A kellemes idő kedvezett a programnak, hiszen ezután jött a lovaskocsis városnézés egy kis borkóstolással, ezúttal Miklós Csabi pincéjéből, ő is Ezerjó borát mutatta be. A nedűt vircedli kísérte - ez egy piskótaszerű édesség, amit régen a borba mártva nasoltak az emberek.

Régi borok múzeuma

A Bozóky Bormúzeum igazi kincseket rejtett a csoport számára, hiszen a rövid tárlat során még 1987-es évjáratú bort is láthattak. Persze itt is volt borkóstoló, Bozóky István Ezerjó bora is a terítékre került.

Ezerjó élmény

Az utolsó állomás a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, ahol egy finom ebéd után egy konferencia várta a csapatot. Az előadó Bozóky istván volt, aki bemutatta az Ezerjó borok történetét, majd elmondta, hogy a könyvek nem írnak sok jót erről a borfajtáról, és azt sem említik, hogy mennyire remek ételízesítő borokról beszélünk. A kiváló borász egyébként nehezebb ételekhez ajánlja az Ezerjót, mint például a töltött káposzta vagy a marhapörkölt, hiszen ezek férfias borok. Elmesélte, hogy a szőlőtőkéket kopasz fejműveléssel ápolják, amelyet kopaszmetszésnek vagy bagolyszemes  metszésnek is hívtak régen. Ennek során a vesszőket tavasszal tőből eltávolítják, tehát egy világos rügyet sem hagynak a tőkén, hanem a sárrügyre (legfejlettebb alapi rügy), illetve az alapi rügyekre bízzák a hajtások és a termés kinevelését.

Az érdekes előadás után hat borház 5-5 bora várta a kóstolókat, ahol a csoport az Ezerjók mellett a borospincék más borait is kipróbálhatta és összegezhette élményeit.

Köszönjük a Móri Borvidék TDM Egyesületének a meghívást!


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?