A jövő is az egészségturizmusról szól Észak-Magyarországon

Kezdődik a szezon és összefogással újabb eredmények várhatók idén a gyógyturizmusban Észak-Magyarországon - hangzott el a hevesi megyeszékhelyen, a négycsillagos Hotel Eger-Parkban tartott regionális sajtótájékoztatón.

A fő feladat 2016-ban is az, hogy több vendéget fogadjanak a térségben és több bevételre tegyenek szert - hangsúlyozta Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője. Ennek érdekében a kiszolgáló partnerekkel együttműködve tevékenykednek tovább.

Biztató kilátások az első negyedév után

A végleges statisztikai adatok szerint az országos átlagot meghaladó mértékben nőtt a belföldi vendégéjszakák száma a térségben. Ennek alapján a harmadik legkedveltebb célpont Észak-Magyarország a turisták körében. Ám az egy vendégre jutó tartózkodási idő 2,2 nap volt, amin van még javítanivaló. Tavaly például több külföldi érdeklődő is érkezett Észak-Magyarországra. Különösen Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Csehországból jártak itt.

Molnár Anita kiemelte, hogy az idei év eddig eltelt részében tovább nőtt az érdeklődés a régió turizmusa iránt. Az első negyedévben több vendégéjszakát számoltak, mint a tavalyi első három hónapban. Márciusban különösen Lengyelországból érkeztek sokan. Az idei feladatokról szólva arra emlékeztetett, hogy a turisztikai régiók között az észak-magyarországi is különböző programokkal vesz részt a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett Gasztroélmények éve rendezvényein. Példaként említette, hogy júniusban Eger és Tokaj mutatkozik be sajtóvacsora keretében Budapesten különleges gasztronómiai és borkínálatával. Ugyanakkor készülnek az egri Bikavérünnepre is, melynek Tokaj lesz a díszvendége. Ezek mellett a szomszédos országokból történő beutaztatás további élénkítását is fontos feladatuknak tartják, így összefogással Romániában és Lengyelországban kampányolnak, Csehországban pedig a nagyközönség felé aktív kommunikációval nyitnak.

Idegennyelvű kiadványok és nyelvi képzések

Ezután Fülöp Gábor, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtőkára beszélt a természet gyógyító erejének fontosságáról. Kiemelte, hogy az elmúlt két évtizedben főleg a konferencia- és a négy évszakos turizmus megvalósítását igyekeztek ösztönözni. Napjainkban viszont nagyobb szerepet kapott gyógyturizmus erősítése, melyhez jó lehetőségek kínálkoznak Észak-Magyarországon. A kamara arra törekszik, hogy az ebben résztvevő vállalkozásokat több nyelvű kiadványokkal, továbbá nyelvi képzéssel segítse. Ezek a kiadványok a régióban található gyógyfürdőket, szállodákat, a gyógyvizek orvosi hatásait tartalmazzák. Az elmúlt időszakban több fórumot is szerveztek orvosok, utazási irodák, pénzügyi szakértők részvételével. Ezeken a gyógyászat mellett a betegségek megelőzésére ajánlott segítő szolgáltatásokról is beszéltek.

A továbbiakban Tóthné Bánszki Zsuzsa, az Észak-magyarországi Gyógyturisztikai Klaszter menedzsere azt emelte ki, hogy a régióban Mezőkövesdtől Bükkszékig több gyógyfürdő és szálloda működik. Ezekben a gyógykezelések mellett kulturális, turisztikai programokat is ajánlanak a vendégeknek. Ezekre az idén is, mind a négy évszakban lehetőség kínálkozik. Miután a kezelések kúraszerűek, ezért a betegek tartózkodási idejét további napokkal hosszabbíthatják meg. Erre különösen a szomszédos országokból érkezők figyelmét igyekeznek felhívni. Azt is hangsúlyozta, hogy a klaszterben résztvevő tagok tovább folytatják innovatív munkájukat, és újabb termékeket kívánnak bevonni a gyógyító munkába.

Új gyógyhatású anyag a bentonit

Ezzel kapcsolatban Szántó László, a Heves megyei Erdőkövesden működő egyik vállalkozás ügyvezetője - mint klasztertag - mutatta be a bentonit nevű ásványi anyagot, amelyből feldolgozással értékes termékeket készítenek. Elhangzott, hogy bentonitból kéztisztítót is gyártanak, és erről kiderült, hogy vízzel kezelve olyan gyógyiszapot állítottak elő, amely jó hatást gyakorol a gyulladásos ízületekre. Ezt az anyagot a Semmelweis, illetve a Debreceni Egyetemen is megvizsgálták, és kedvező eredményeket értek el vele. A vizsgálatokat a következő időszakban is tovább folytatják, és bíznak abban, hogy gyógyítószerként még az idén bevezethetik és piacon a mozgásszervi betegségek kezelésére. A klaszter további tagjai pedig elhatározták, közreműködnek abban, hogy ezt a terméket minél többen kipróbálhassák a jövőben.


Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.
Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum 

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a MUISZ kalocsai szakmai programját.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.